!
Сряда, 17 Юли 2024
01
апр
2
 

В печата: Лекарства и недостиг на общопрактикуващи лекари

Понеделник, 01 Април 2019 | 08:58:32
2

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здр

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане само 7 ръководства - за терапиите при кожни болести, детска онкология и хематология, алергология, анестезиология и интензивно лечение, нефрология, нуклеарна медицина и урология. Според последните законови промени от тази година при изписване на препарати по линия на здравната каса лекарите ще трябва да спазват схеми и алгоритми, посочени във фармакотерапевтичните ръководства, написани от МЗ“, пише изданието.

"Основната цел е гарантиране на достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги", пише в мотивите на МЗ. Например ръководството по кожни болести е с 11 раздела за различните видове дерматити, кожни лимфоми, псориазис, сифилис“, допълва още медията.

„Монитор“ пък се спира върху вноса на нови лекарства. „Достъпът до нови лекарства, реимбурсирани от НЗОК“, ще бъде забавен над две години с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в сила от 1 април“, съобщава изданието като се позовава на председателя на Асоциацията на производителите на оригинални лекарства Деян Денев.  

„Според промените в документа ново лекарство ще се заплаща от касата само ако в 5 от 17 държави то се заплатено от обществен здравен фонд и ако има поне една положителна оценка на здравните технологии от 4 държави от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови лекарства трябва да получат оообрение до 30 септември на предходната година, за да влязат в сила от следващата. Според наредбата компаниите ще трябва да връщат отстъпки на НЗОК, ако се докаже преразход за тези лекарства. Това означава, че компаниите трябва да върнат всички средства, които касата е платила за тези нови продукти, без да имат никаква сигурност за следващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови лекарства за България изобщо“, допълва медията.

„Средно 700-800 дни ще бъдат необходими за одобрение на нови лекарства и лечения след промените в Наредба 10 на МЗ, които влизат в сила от днес. Досега подобна процедура вземаше около 550 дни. Занапред, за да кандидатства дадено лекарство за реимбурсиране от НЗОК, производителят му ще трябва да представи положителна т.нар. оценка на здравни технологии (ОЗТ) от една от 4 държави - Франция, Германия, Великобритания и Швеция. И сега България е една от държавите, в които нови медикаменти навлизат най-бавно“, допълва темата „Дума“.

Всекидневникът алармира и, че от 3 юни хиляди български граждани може да останат без личен лекар. „Причината е, че всички общопрактикуващи лекари трябва да придобият специалност до тази дата според преходните и заключителните разпоредби към Закона за лечебните заведения от 2014 г. Според него лекарите на индивидуална или групова практика, оказващи първична медицинска помощ, би трябвало да представят в РЗИ свидетелство за призната специалност по "Обща медицина" или документ, че са редовно зачислени за специализация по специалността. Представянето на изискваните документи трябва да стане до 2 юни 2019 г., в противен случай от 3 юни практиките на неотговарящите на условията ще бъдат заличени. Ако законът бъде спазен, практиката на "заличените" ще бъде поета от техни колеги, отговарящи на условията“, пише медията.

По неофициални данни, цитирани от „Дума“ в момента, въпреки предоставената възможност за специализация, все още 25-30% от общопрактикуващите, т.е. около 1000 лекари са без специалност. „По данни на НЗОК за 2019 г. договори с касата са сключили 4204 лични лекари, което е с 10 по-малко от миналата година“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NHf6

Гост 01.04.2019 17:21:03

Пикам ви на прпоръките.

Ghost-Shte kleknat otnovo 01.04.2019 09:52:02

Kakva specialnost be hora, dobre li ste?! Sled cjal jivot praktika v tova blato BG zdraveopazvane. Koj shte me izpitva i dava specialnost ?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...