Петък, 23 Април 2021
01
апр
2
 

В печата: Лекарства и недостиг на общопрактикуващи лекари

Понеделник, 01 Април 2019 | 08:58:32
2

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здр

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане само 7 ръководства - за терапиите при кожни болести, детска онкология и хематология, алергология, анестезиология и интензивно лечение, нефрология, нуклеарна медицина и урология. Според последните законови промени от тази година при изписване на препарати по линия на здравната каса лекарите ще трябва да спазват схеми и алгоритми, посочени във фармакотерапевтичните ръководства, написани от МЗ“, пише изданието.

"Основната цел е гарантиране на достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги", пише в мотивите на МЗ. Например ръководството по кожни болести е с 11 раздела за различните видове дерматити, кожни лимфоми, псориазис, сифилис“, допълва още медията.

„Монитор“ пък се спира върху вноса на нови лекарства. „Достъпът до нови лекарства, реимбурсирани от НЗОК“, ще бъде забавен над две години с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в сила от 1 април“, съобщава изданието като се позовава на председателя на Асоциацията на производителите на оригинални лекарства Деян Денев.  

„Според промените в документа ново лекарство ще се заплаща от касата само ако в 5 от 17 държави то се заплатено от обществен здравен фонд и ако има поне една положителна оценка на здравните технологии от 4 държави от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови лекарства трябва да получат оообрение до 30 септември на предходната година, за да влязат в сила от следващата. Според наредбата компаниите ще трябва да връщат отстъпки на НЗОК, ако се докаже преразход за тези лекарства. Това означава, че компаниите трябва да върнат всички средства, които касата е платила за тези нови продукти, без да имат никаква сигурност за следващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови лекарства за България изобщо“, допълва медията.

„Средно 700-800 дни ще бъдат необходими за одобрение на нови лекарства и лечения след промените в Наредба 10 на МЗ, които влизат в сила от днес. Досега подобна процедура вземаше около 550 дни. Занапред, за да кандидатства дадено лекарство за реимбурсиране от НЗОК, производителят му ще трябва да представи положителна т.нар. оценка на здравни технологии (ОЗТ) от една от 4 държави - Франция, Германия, Великобритания и Швеция. И сега България е една от държавите, в които нови медикаменти навлизат най-бавно“, допълва темата „Дума“.

Всекидневникът алармира и, че от 3 юни хиляди български граждани може да останат без личен лекар. „Причината е, че всички общопрактикуващи лекари трябва да придобият специалност до тази дата според преходните и заключителните разпоредби към Закона за лечебните заведения от 2014 г. Според него лекарите на индивидуална или групова практика, оказващи първична медицинска помощ, би трябвало да представят в РЗИ свидетелство за призната специалност по "Обща медицина" или документ, че са редовно зачислени за специализация по специалността. Представянето на изискваните документи трябва да стане до 2 юни 2019 г., в противен случай от 3 юни практиките на неотговарящите на условията ще бъдат заличени. Ако законът бъде спазен, практиката на "заличените" ще бъде поета от техни колеги, отговарящи на условията“, пише медията.

По неофициални данни, цитирани от „Дума“ в момента, въпреки предоставената възможност за специализация, все още 25-30% от общопрактикуващите, т.е. около 1000 лекари са без специалност. „По данни на НЗОК за 2019 г. договори с касата са сключили 4204 лични лекари, което е с 10 по-малко от миналата година“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RHBJ

Гост 01.04.2019 17:21:03

Пикам ви на прпоръките.

Ghost-Shte kleknat otnovo 01.04.2019 09:52:02

Kakva specialnost be hora, dobre li ste?! Sled cjal jivot praktika v tova blato BG zdraveopazvane. Koj shte me izpitva i dava specialnost ?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив
22.04.2021 17:43:13

Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив

Десетки борови дръвчета засадиха студенти от Медицински университет – Пловдив на четири лок ...

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи
22.04.2021 17:27:30

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи

Едно от най-мащабните проучвания за прилагането на ваксини срещу COVID при бременни жени потвържд ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...