Петък, 15 Януари 2021
01
апр
2
 

В печата: Лекарства и недостиг на общопрактикуващи лекари

Понеделник, 01 Април 2019 | 08:58:32
2

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здр

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане само 7 ръководства - за терапиите при кожни болести, детска онкология и хематология, алергология, анестезиология и интензивно лечение, нефрология, нуклеарна медицина и урология. Според последните законови промени от тази година при изписване на препарати по линия на здравната каса лекарите ще трябва да спазват схеми и алгоритми, посочени във фармакотерапевтичните ръководства, написани от МЗ“, пише изданието.

"Основната цел е гарантиране на достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги", пише в мотивите на МЗ. Например ръководството по кожни болести е с 11 раздела за различните видове дерматити, кожни лимфоми, псориазис, сифилис“, допълва още медията.

„Монитор“ пък се спира върху вноса на нови лекарства. „Достъпът до нови лекарства, реимбурсирани от НЗОК“, ще бъде забавен над две години с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в сила от 1 април“, съобщава изданието като се позовава на председателя на Асоциацията на производителите на оригинални лекарства Деян Денев.  

„Според промените в документа ново лекарство ще се заплаща от касата само ако в 5 от 17 държави то се заплатено от обществен здравен фонд и ако има поне една положителна оценка на здравните технологии от 4 държави от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови лекарства трябва да получат оообрение до 30 септември на предходната година, за да влязат в сила от следващата. Според наредбата компаниите ще трябва да връщат отстъпки на НЗОК, ако се докаже преразход за тези лекарства. Това означава, че компаниите трябва да върнат всички средства, които касата е платила за тези нови продукти, без да имат никаква сигурност за следващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови лекарства за България изобщо“, допълва медията.

„Средно 700-800 дни ще бъдат необходими за одобрение на нови лекарства и лечения след промените в Наредба 10 на МЗ, които влизат в сила от днес. Досега подобна процедура вземаше около 550 дни. Занапред, за да кандидатства дадено лекарство за реимбурсиране от НЗОК, производителят му ще трябва да представи положителна т.нар. оценка на здравни технологии (ОЗТ) от една от 4 държави - Франция, Германия, Великобритания и Швеция. И сега България е една от държавите, в които нови медикаменти навлизат най-бавно“, допълва темата „Дума“.

Всекидневникът алармира и, че от 3 юни хиляди български граждани може да останат без личен лекар. „Причината е, че всички общопрактикуващи лекари трябва да придобият специалност до тази дата според преходните и заключителните разпоредби към Закона за лечебните заведения от 2014 г. Според него лекарите на индивидуална или групова практика, оказващи първична медицинска помощ, би трябвало да представят в РЗИ свидетелство за призната специалност по "Обща медицина" или документ, че са редовно зачислени за специализация по специалността. Представянето на изискваните документи трябва да стане до 2 юни 2019 г., в противен случай от 3 юни практиките на неотговарящите на условията ще бъдат заличени. Ако законът бъде спазен, практиката на "заличените" ще бъде поета от техни колеги, отговарящи на условията“, пише медията.

По неофициални данни, цитирани от „Дума“ в момента, въпреки предоставената възможност за специализация, все още 25-30% от общопрактикуващите, т.е. около 1000 лекари са без специалност. „По данни на НЗОК за 2019 г. договори с касата са сключили 4204 лични лекари, което е с 10 по-малко от миналата година“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qPsY

Гост 01.04.2019 17:21:03

Пикам ви на прпоръките.

Ghost-Shte kleknat otnovo 01.04.2019 09:52:02

Kakva specialnost be hora, dobre li ste?! Sled cjal jivot praktika v tova blato BG zdraveopazvane. Koj shte me izpitva i dava specialnost ?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...