Четвъртък, 11 Август 2022
01
апр
2
 

В печата: Лекарства и недостиг на общопрактикуващи лекари

Понеделник, 01 Април 2019 | 08:58:32
2

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здр

МЗ закъснява с препоръките какви лекарства да се предписват, информира „Сега“. „Въпреки че на 31 март изтича крайният срок за поява на новите препоръки, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват при изписване на медикаменти, здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане само 7 ръководства - за терапиите при кожни болести, детска онкология и хематология, алергология, анестезиология и интензивно лечение, нефрология, нуклеарна медицина и урология. Според последните законови промени от тази година при изписване на препарати по линия на здравната каса лекарите ще трябва да спазват схеми и алгоритми, посочени във фармакотерапевтичните ръководства, написани от МЗ“, пише изданието.

"Основната цел е гарантиране на достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги", пише в мотивите на МЗ. Например ръководството по кожни болести е с 11 раздела за различните видове дерматити, кожни лимфоми, псориазис, сифилис“, допълва още медията.

„Монитор“ пък се спира върху вноса на нови лекарства. „Достъпът до нови лекарства, реимбурсирани от НЗОК“, ще бъде забавен над две години с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в сила от 1 април“, съобщава изданието като се позовава на председателя на Асоциацията на производителите на оригинални лекарства Деян Денев.  

„Според промените в документа ново лекарство ще се заплаща от касата само ако в 5 от 17 държави то се заплатено от обществен здравен фонд и ако има поне една положителна оценка на здравните технологии от 4 държави от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови лекарства трябва да получат оообрение до 30 септември на предходната година, за да влязат в сила от следващата. Според наредбата компаниите ще трябва да връщат отстъпки на НЗОК, ако се докаже преразход за тези лекарства. Това означава, че компаниите трябва да върнат всички средства, които касата е платила за тези нови продукти, без да имат никаква сигурност за следващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови лекарства за България изобщо“, допълва медията.

„Средно 700-800 дни ще бъдат необходими за одобрение на нови лекарства и лечения след промените в Наредба 10 на МЗ, които влизат в сила от днес. Досега подобна процедура вземаше около 550 дни. Занапред, за да кандидатства дадено лекарство за реимбурсиране от НЗОК, производителят му ще трябва да представи положителна т.нар. оценка на здравни технологии (ОЗТ) от една от 4 държави - Франция, Германия, Великобритания и Швеция. И сега България е една от държавите, в които нови медикаменти навлизат най-бавно“, допълва темата „Дума“.

Всекидневникът алармира и, че от 3 юни хиляди български граждани може да останат без личен лекар. „Причината е, че всички общопрактикуващи лекари трябва да придобият специалност до тази дата според преходните и заключителните разпоредби към Закона за лечебните заведения от 2014 г. Според него лекарите на индивидуална или групова практика, оказващи първична медицинска помощ, би трябвало да представят в РЗИ свидетелство за призната специалност по "Обща медицина" или документ, че са редовно зачислени за специализация по специалността. Представянето на изискваните документи трябва да стане до 2 юни 2019 г., в противен случай от 3 юни практиките на неотговарящите на условията ще бъдат заличени. Ако законът бъде спазен, практиката на "заличените" ще бъде поета от техни колеги, отговарящи на условията“, пише медията.

По неофициални данни, цитирани от „Дума“ в момента, въпреки предоставената възможност за специализация, все още 25-30% от общопрактикуващите, т.е. около 1000 лекари са без специалност. „По данни на НЗОК за 2019 г. договори с касата са сключили 4204 лични лекари, което е с 10 по-малко от миналата година“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ceQa

Гост 01.04.2019 17:21:03

Пикам ви на прпоръките.

Ghost-Shte kleknat otnovo 01.04.2019 09:52:02

Kakva specialnost be hora, dobre li ste?! Sled cjal jivot praktika v tova blato BG zdraveopazvane. Koj shte me izpitva i dava specialnost ?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен
10.08.2022 17:51:40

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен

Семейството, което души лекарка от спешната помощ в Шумен, докато преглежда детето им, получи усл ...

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.
10.08.2022 17:19:10

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. (25 303) в сравнение със същия ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...