Петък, 25 Септември 2020
27
ноем
2
 

В печата: Линейки с актове от КАТ, АГ-стандарт, болнични проблеми

Вторник, 27 Ноември 2018 | 09:06:30
2

„Всяка линейка, блъсната от автомобил, отнася акт от КАТ, въпреки че е била с включен специален режим на движение при инцидента. Това показва статистиката на Спешна помощ и Пътна полиция от началото на 2017 година до края на октомври т.г., която

„Всяка линейка, блъсната от автомобил, отнася акт от КАТ, въпреки че е била с включен специален режим на движение при инцидента. Това показва статистиката на Спешна помощ и Пътна полиция от началото на 2017 година до края на октомври т.г., която бе изготвена специално за „Телеграф”, пише днес вестникът.

„Законът за движение по пътищата казва, че автомобили, които едновременно подават звуков сигнал с премигваща синя и/ или червена светлина, могат да преминат на червено на светофара или да не спират на забраняващи пътни знаци при едно условие. Преди това те трябва да намалят скоростта достатъчно, за да извършат това безопасно.

„Оказва се, че на практика линейките не са с предимство, въпреки че нормативните актове уж им го позволяват, ако са с включен специален режим на движение”, коментира противоречието пред „Телеграф” Катя Сунгарска, говорител на център „Спешна медицинска помощ” в София. Само за столицата през 2017 година са настъпили 40 катастрофи с реаномобили на светлини и звук, а от началото на т.г. до края на октомври - още 25 такива сблъсъка. „На всички наши водачи от тези инциденти са съставени актове заради текста в закона, които ги задължава почти да спрат преди кръстовище и да не създават безопасност на пътя”, уточни Сунгарска. От Спешна помощ са обжалвали наказанията до един. В 52 от случаите съдът е преценил, че те са съставени неправомерно и ги е отменил. „Осмина от шофьорите на линейки от катастрофите м.г. са нахлули в кръстовище, без да се огледат. Такъв е случаят с други петима водачи на коли с лекари от т.г. и магистратите са им потвърдили актовете”, допълниха пред „Телеграф” от ръководството на Пътна полиция, пише още всекидневникът, като уточнява, че линейките не само в София, а в цялата страна отнасят ежедневно и електронни фишове за превишена скорост от КАТ.

„24 часа” се спира на вчерашната среща в Здравното ведомство във връзка с грижата за родилките. „Медицинските стандарти, които изработва здравното министерство, вече ще са в две части - административна и медицинска. Това съобщи зам.здравният министър Бойко Пенков на среща с представители на сдружение „Родилница”, на която получи над 16 000 подписа за подобряване на грижата за родилките.

Заплащането от страна на здравната каса към болницата да е обвързано с удовлетвореността на пациентката, по време на раждането да се допуска безплатно придружител и да се избягват опасни интервенции като скачане по корема на родилката, отложеното отрязване на пъпната връв и пр., настояват от „Родилница”, пише изданието.

„Искаме да бъдат възприети препоръките на СЗО медицинския стандарт, така че да има ясни правила. В учебника по акушерство и гинекология от 2014 г., по който се учи сега, можем да изброим поне 10 точки, които са изключително важни и влизат в разрез с препоръките на СЗО. Забраната за даване на вода на родилката е сред тях”, разказа Нора Москова от сдружението”, допълва публикацията.

„Труд” разговаря с управителя на болницата в Горна Оряховица д-р Иван Иванов, според когото никое лечебно заведение в страната не спазва минималните осигурителни прагове. „Това е така, защото всяка от болниците има парични задължения, част от които са просрочени и докато не бъдат изчистени, не може да се достигнат тези минимално-осигурителни прагове. Втората важна причина е свързана с начина на формиране на приходите на лечебните заведения за болнична помощ. Но най-съществената причина са клиничните пътеки, по които работим. Нашите приходи като общинска болница на 90% се формират от това, което получаваме от НЗОК, като изработено по клиничните пътеки. Така заплатите и осигуровките възлизат на около 70-75% от разходите на лечебното заведение. А за да увеличим този разход, трябва да имаме по-висок приход, иначе това би било станало за сметка на другите разходи - за медикаменти, консумативи, което автоматично ще вкара болницата в задължения и ще бъде под въпрос съществуването и”, обяснява д-р Иванов.

„Мисля, че се забрави как бяха формирани навремето цените в здравеопазването, когато се създаваше здравно-осигурителния модел преди 18 г. И най-вече цените в болничната помощ. Тогава цените на клиничните пътеки включваха заплатите и преките разходи за лечението - медикаменти и консумативи. Всичко останало, т.нар. непреки разходи - горива, ремонти, осветление, отопление, инвестиции, апаратура и обзавеждане, трябваше да се поемат от собственика на лечебницата, а не от клиничната пътека”, припомня управителят на горнооряховската болница.

По думите му, промяната трябва да дойде от остойностяването на клиничните пътеки и да е ясно какви суми включва всяка от тях и какви стойности са предвидени за труд и други разходи. „Защото сега никой не знае какво включва тази клинична пътека, болницата получава тези пари и с тях е принудена да покрие всички разходи, които прави. Когато се получи реалното формиране на тези цени, ние ще можем реално да постигнем необходимите суми за минималните осигурителни прагове”, посочва той и допълва: „Другият вариант е, ако остане и се каже ясно, че клиничната пътека покрива само преките разходи. Но това трябва някой да стане и да го каже, а не да се крие зад гърба на другите. Да се даде възможност на собствениците да покрият остатъка за текущи материални разходи. Иначе няма откъде да дойдат тези пари”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dtv@

малоумници 28.11.2018 22:03:05

Дано утре полицаите съставили актове,жените или децата им да бъдат на носилката в линейката и тогава да се кара бавно иначе има акт!.Такава анархия,такива безумия никога не е имало.Вместо да отнемат книжките на изродите на пътя,вместо жестоки актове на всеки не дал път на линейка тези малоумници глобяват линейките.Навремето като видехме линейка даже само буркана да свети веднага отбивахме в дясно и спираме защото ако не дадем път после в милицията е страшно-ще си кълнем дните че не сме дали път-така беше при социализма.Сега е демокрация,медиина,малоумна всякаква.Утре да не ревете че линейката се забавила-пък някой е умрял-викнете полицията да ви спасява.Деградация на народа е това днес!

Гост 27.11.2018 09:42:57

Прав е управителят на горнооряховската болница, но какво от това. На управляващите изобщо не им пука...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ
24.09.2020 17:05:52

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ

13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпрост ...

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване
24.09.2020 16:28:42

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...