Понеделник, 19 Април 2021
14
март
5
 

В печата: Лоши условия в болниците гонят лекари, присъда за хирург, антиваксърството да влезе в НК

Четвъртък, 14 Март 2019 | 08:56:42
5

Лошите условия в болниците са главната причина специалистите да ги напускат, съобщават днешните вестници. „Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отв

Лошите условия в болниците са главната причина специалистите да ги напускат, съобщават днешните вестници. „Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отвратителна, коментира д-р Добрин Бояджиев от Специализираната болница по очни болести във Варна, цитиран от „Дума“. „В отделението, където са лежащо болните, дограмата не е сменена, покривът тече и изронва мазилката над леглата. За състоянието на болницата става ясно от отворено писмо от миналата седмица“, допълва медията.

В отворено писмо, цитирано от „Телеграф“, лекари от врачанската болница също информираха за ужасните условия в лечебното заведение. „Д-р Радина Антова и д-р Димитър Цолов са работели доскоро в отделението по образна диагностика, но заради редица нередности са напуснали. "Трябваше цяло едно отделение да хвърли оставка, за да му бъде осигурен ремонт на апаратурата. В други отделения колегите организират дарителски кампании или пък вадят пари от собствения си джоб за закупуване/ремонт на апаратура", пишат вече бившите лекари. Те алармират, че дни наред не са разполагали с рентгенов апарат, а лаборантите използвали подвижни машини с риск за здравето си. Също така персоналът бил принуден да подпише декларация за поверителност, според която нямал право да изнася информация за забавени заплати, прекомерни дежурства и редица други нередности“, пише всекидневникът.

„Труд“ съобщава за нова ефективан присъда, издадена на хирург, който в момента е подсъдим заради незаконно изписване на морфин за продажба на наркопазара. Той е осъден по предишно обвинение за присвояване на лекарства и прибиране на пари от пациенти. „Присъдата на д-р Бранимир Мичев е била произнесена от Районния съд в Разград, става ясно от сайта на съда. Тя е 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим в затворническо заведение. Хирургът вече има една присъда, има и няколко висящи дела“, пише медията.

Поставянето под наказателна отговорност на хора, които разпространяват грешна информация за ваксините, е важен аспект от разрешаването с антиваксърските настроения. За това е категорична д-р Велислава Петрова, асистент в Университета в Кеймбридж в интервю за „24 часа“. По думите й задължителните ваксинации не решават проблема. „Единствената полза е, че се изискват документи за ваксинационния статут на всички деца, което помага да се следи за нивата на неваксинирани хора в държавата. Усещането за задължение и липса на избор обаче поляризира хората особено в общества, силно вярващи в демократичния избор. Необходими са мерки за преодоляване на дезинформацията и предотвратяване на страха“, обосновава искането тя.

„Интересно е, че не във всички държави с най-високо ниво на имунизирани в Европа ваксините са задължителни. В Португалия, Исландия и Швеция те имат препоръчителен характер и въпреки това повече от 95 % от хората са имунизирани. Мисля, че е въпрос на силно гражданско общество и поемане на лична отговорност за здравето на нас и тези около нас. Ваксина има, безплатна е, съществува система за поставянето й. Това е лукс, който не всяка държава може да си позволи. На много места в Африка нямат достъп до ваксини по различни икономически причини и могат да разчитат само на хуманитарна помощ. Там нивата на детска смъртност са изключително високи. Пример за масова ваксинационна кампания от последните години е в Индия, където въвеждането на втора доза на ваксината против морбили доведе до над 50% намаляване на общата смъртност при децата. Имунизациите са най-ефективната мярка за опазване на здравето, която човечеството ни познава, и ако изберем да се страхуваме от нещо, то това са самите вируси, а не ваксините. Информираността е най-силното оръжие срещу страха“, допълва още д-р Петрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A43c

Гост 14.03.2019 11:39:58

Няма как болниците да са на печалба, след като Касата им лимитира приходите от клинични пътеки. Това е порочен кръг, от който може да се излезе по няколко начина: 1. Лимитите отпадат - кой колкото заработи, Касата го плаща. Ако няма средства - доплаща пациента. 2 Средствата от Касата отиват само за медицински услуги и заплати на персонала; останалите режийни разходи си ги поема собственика (държава, община, частник). 3. Болниците си правят различни ценоразписи на услугите (както при частните болници), при което конкуренцията няма да е само на основата на качеството на медицинските грижи и битовите условия, а и на икономическа основа.

Гост 14.03.2019 10:14:30

Условията в големите областни и общински болници са мизерни и ще стават все по-лоши, не заради нещо друго, а именно заради водената години наред държавна здравна политика. Болниците са доведени до това състояние от политиците. Порочният модел на финансиране и регулация на системата предизвика в годините огромни дисбаланси, които рано или късно ще доведат до срив. В момента повечето клинични структури в публичните лечебни заведения са в по-лошо състояние (в битово отношение), отколкото са били в началото на 20-ти век. В същото време се нароиха лъскави частни болнички, чиито интериор и екстериор наподобяват 5-звездни хотели, но които не се занимават с тежките комплицирани и ресурсоемки случаи, реално показани за истинско болнично лечение. Макар, че здравната сигурност се крепи на публичните болници, точно те са в крайно тежко финансово състояние с относително ниски възнаграждения за работещите и значителни просрочени задължения към доставчици, на фона на трупащите печалби частни лечебни заведения, които предлагат в пъти по-високи заплати на персонала си. Тези и други дисбаланси ще съборят окончателно системата. Нещата изглеждат в необратимо състояние.

Да се знае и помни! 14.03.2019 09:28:33

"Фандъкова: 1800 лева става средната заплата на шофьорите, ще има и бонуси" Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/fandkova-1800-leva-stava-srednata-zaplata-na-shoforite-shche-ima-i-bonusi_news662521.html

Гост 14.03.2019 10:32:02

Лекар с една специалност в областна болница- основна заплата 800 лв.Да се знае и помни!!!

Гост 15.03.2019 09:38:55

Лекар с две специалности в западна държава започва с около 7000лв. след данъци


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възстановяват плановите операции в София
18.04.2021 11:19:16

Възстановяват плановите операции в София

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев ще издаде утре заповед, с която се възстановяват планови ...

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното
18.04.2021 10:52:32 Невена Попова

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...