Вторник, 20 Август 2019
15
май
 

В печата: Морбили, 1,7 млн.за Педиатрията, осъдиха „Байер“ за 2 млрд. долара

Сряда, 15 Май 2019 | 08:55:15


634 са вече болните от морбили, съобщава в днешния си брой „24 часа“. „Двама от всеки трима болни от морбили у нас са от столицата или от Софийска област. Ръстът на случаите в страната се запазва и през последните дни за разлика от на

634 са вече болните от морбили, съобщава в днешния си брой „24 часа“. „Двама от всеки трима болни от морбили у нас са от столицата или от Софийска област. Ръстът на случаите в страната се запазва и през последните дни за разлика от началото на взривовете, когато бяха почти изцяло съсредоточени в Разлог и Благоевградска област. От началото на седмицата от потвърдените 23 болни, само 2-ма са от селища извън София и областта“, пише изданието като се позовава на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Повече от 34 000 души в Европа са се разболели от морбили през първите два месеца на 2019 г., съобщи Световната здравна организация и призова властите да осигурят ваксинирането на застрашените неимунизирани. В Европа вече има 13 починали от усложненията от шарката“, допълва медията.

Срещата при премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и лекарите от детската педиатрична болница "Професор Иван Митев" от вчера е тема на почти всички централни всекидневници. „Специализираната детска болница ще получи 1 700 000 лева за лечение на малките пациенти и за увеличение на заплатите. Още 750 000 лева ще са за кувьози, а 500 000 лева ще бъдат отделени за апарати за дихателна реанимация“, пише „Труд“.

„Кирил Ананиев отбеляза още, че до края на този месец очаква да е готова и обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, а строителството ще започне през септември“, пише още медията.

„Сега“ съобщава, че съда в американския град Сан Франциско е задължил германския концерн "Байер" да изплати обезщетение от над 2 млрд. долара на двама американци, за чиито ракови заболявания се предполага, че са свързани с хербицида "Раундъп" (Roundup). "Раундъп" се произвежда от "Монсанто", която м.г. бе придобита от "Байер" в сделка за 63 млрд. долара. Алва Пилиът и съпругата му Албърта твърдят, че са развили неходжкинови лимфоми заради контакт с препарата. Те се борят със заболяването от девет години. Според съда нито "Монсанто", нито "Байер" са информирали надлежно потребителите, включително семейство Пилиът, че "Раундъп" може да предизвика рак. Компаниите са обвинявани в умишлено укриване на информация за канцерогенността на хербицида. "Байер" отхвърля обвиненията с твърдение, че има множество изследвания, които не потвърждават глифозатът да е опасен за здравето на хората“, пише изданието.

„Решението е последното от поредицата съдебни поражения за "Монсанто", като адвокатите на двойката определиха присъденото обезщетение като "историческо". "Журито се запозна с вътрешни документи на компанията, които показват, че от ден първи "Монсанто" никога не са имали какъвто и да е интерес да разберат дали "Раундъп" е безопасен", коментира адвокатът на ищеца Брент Уиснър. "Вместо да инвестират в сериозна наука, те вложиха милиони в атакуване на науката, която застрашава бизнес плановете им", допълни Уиснър. Шокиращата присъда беше произнесена в същия ден, когато германският химически гигант "Байер" призна, че неговото дъщерно дружество "Монсанто" може да е поддържало списъци с ключови фигури - за или против пестицидите в европейски страни“, доъплва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UpHG


Още новини
 Аптеките без право на печалба, когато отпускат лекарства от ПЛС
20.08.2019 17:29:30 Надежда Ненова

Аптеките без право на печалба, когато отпускат лекарства от ПЛС

Аптеките нямат право да си начисляват надбавка при отпускането на 100% реимбурсирани лекарства от ...

 Болниците искат доплащане не от лакомия, от невъзможност да си покрият разходите
20.08.2019 16:35:48 Надежда Ненова

Болниците искат доплащане не от лакомия, от невъзможност да си покрият разходите

Доплащането и досега беше регламентирано, но сега са предложени допълнителни ограничения и във ве ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...