!
Понеделник, 22 Юли 2024
24
ян
1
 

В печата: НЗОК да договаря цените на лекарствата, 270 000 лв. за самолетни билети и хотели, рак на маточната шийка

Петък, 24 Януари 2020 | 09:01:24
1

Позицията на частните болници относно въвеждането на изискването да правят обществени поръчки за лекарства, реимбурсирани от Здравната каса, намира място в някои днешни печатни издания. „Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с

Позицията на частните болници относно въвеждането на изискването да правят обществени поръчки за лекарства, реимбурсирани от Здравната каса, намира място в някои днешни печатни издания. „Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с производителите цените на лекарствата и да заплаща директно на тях. Това се посочва в позицията на Националното сдружение на частните болници, внесена в министерствата на здравеопазването и на финансите, както и в Народното събрание, съобщи БТА. Становището на сдружението идва след като управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че частните болници купуват лекарства на 7-пъти по-висока цена в сравнение с държавните и общински здравни заведения. Той заяви, че е нужна законова промяна и че причината за тези разлики била прокарването на лобистки закони. Освен това д-р Дечев попита защо частните болници не участват в обществени поръчки. Ако законовата промяна стане факт, частните болници ще трябва да правят обществени поръчки за лекарства. "Бихме искали да подчертаем, че въвеждането на задължение за провеждане на обществени поръчки от частните болници, не само, че ще противоречи на Европейското право, но и няма да реши поставения въпрос - за различните цени заплащани от НЗОК. В публикуваната на Интернет страницата на НЗОК справка се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed е различна при различните болници, независимо дали са провеждали или не обществени поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при болници, провеждали обществени поръчки. Провеждането на обществена поръчка не гарантира нито най-ниска цена, нито еднаква цена за всички лечебни заведения. Решението на проблема трябва да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички болници да правят обществени поръчки за лекарства, далеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е, да се смени модела на договаряне и заплащане", пише в становището на сдружението. Предложението от частните болници би довело до цена на лекарствата, еднаква за всички, а НЗОК, като единствен купувач, ще може да договори най-ниските възможни цени, посочват от сдружението. Ако се приеме този подход, няма да се налага да се нарушава Европейското право, с всичките неблагоприятни последици от това, се допълва в позицията на сдружението“, информира „Труд“.

„Дума“ съобщава, че Касата е обявила обществена поръчка за 270 хил. лв. без ДДС за осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багаж и организиране на хотелско настаняване за нуждите на НЗОК. „Изискванията са пътуванията да са директни или, ако има прекачвания, те да са с минимален престой. В по-голямата си част средствата са предназначени за пътуванията на пациенти, предимно деца, които се нуждаят от лечение в чужбина, и техни придружители, а при необходимост и лекар, поясниха от НЗОК за ДУМА. Договорът ще бъде 12-месечен, но може да е и по-кратък, в случай че в рамките на действието му се достигне прогнозната стойност на поръчката от 270 хил. лв.“, пише всекидневникът.

„24 часа“ съобщава, че три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 г. „В България ракът на шийката на матката е на 4-о място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 г. Откриват се около 1300 нови случая годишно. Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета са обхванати. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските майки да бъдат отговорни и да ваксинират своите деца, за да можем максимално да ги предпазим от тази форма на рак, каза председателят на парламента Цвета Караянчева“, допълва медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CKM$

Но 26.01.2020 17:07:03

Мале неграмотници, субектите които участват в така описана процедура могат да бъдат Притежателите на разрешителните за употреба или упълномощени от тях лица, които в европейския правен мир са субектите притежаващи правата върху лекарствените продукти. Да не говорим, че това реално ще одържави сектора на лекарствоснабдяването в БГ. Което ще наруши основополагащите принципи на ЕС, и оттам директно ще ни разцепят ( или нацепят). Отделно дали НЗОК надали ще има административния капацитет да осъществи такива сложни процедури. Освен това голяма част от "производителите" нямат и няма и да създадат представителства или екипи, които да се занимават с такива процедури в БГ-то. Отделно трябва пълно преправяне на законодателството в областта. Какво правим при създаване на множество здравни каси. Какво правим със Електронната система за закупуване на лекарства, чрез която се работи първата поръчка за онкопродукти. И много други проблеми, които капацитетите писали тая глупост не са ги помислили. Или просто хванатите в крачка(която в прочем не представлява нарушение от страна на болниците, а може би от страна на търговците) в паниката си са побързали да напишат нещо за оправдание и не са имали време да потърсят качествена юридическа консултация. Защото ако я бяха потърсили щеше на разберат, че много по-лесно ще бъде да бъдат включени към следващата процедура в електронната система за закупуване на лекарствени продукти на министерството.


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...