Петък, 17 Септември 2021
24
ян
1
 

В печата: НЗОК да договаря цените на лекарствата, 270 000 лв. за самолетни билети и хотели, рак на маточната шийка

Петък, 24 Януари 2020 | 09:01:24
1

Позицията на частните болници относно въвеждането на изискването да правят обществени поръчки за лекарства, реимбурсирани от Здравната каса, намира място в някои днешни печатни издания. „Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с

Позицията на частните болници относно въвеждането на изискването да правят обществени поръчки за лекарства, реимбурсирани от Здравната каса, намира място в някои днешни печатни издания. „Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с производителите цените на лекарствата и да заплаща директно на тях. Това се посочва в позицията на Националното сдружение на частните болници, внесена в министерствата на здравеопазването и на финансите, както и в Народното събрание, съобщи БТА. Становището на сдружението идва след като управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че частните болници купуват лекарства на 7-пъти по-висока цена в сравнение с държавните и общински здравни заведения. Той заяви, че е нужна законова промяна и че причината за тези разлики била прокарването на лобистки закони. Освен това д-р Дечев попита защо частните болници не участват в обществени поръчки. Ако законовата промяна стане факт, частните болници ще трябва да правят обществени поръчки за лекарства. "Бихме искали да подчертаем, че въвеждането на задължение за провеждане на обществени поръчки от частните болници, не само, че ще противоречи на Европейското право, но и няма да реши поставения въпрос - за различните цени заплащани от НЗОК. В публикуваната на Интернет страницата на НЗОК справка се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed е различна при различните болници, независимо дали са провеждали или не обществени поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при болници, провеждали обществени поръчки. Провеждането на обществена поръчка не гарантира нито най-ниска цена, нито еднаква цена за всички лечебни заведения. Решението на проблема трябва да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички болници да правят обществени поръчки за лекарства, далеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е, да се смени модела на договаряне и заплащане", пише в становището на сдружението. Предложението от частните болници би довело до цена на лекарствата, еднаква за всички, а НЗОК, като единствен купувач, ще може да договори най-ниските възможни цени, посочват от сдружението. Ако се приеме този подход, няма да се налага да се нарушава Европейското право, с всичките неблагоприятни последици от това, се допълва в позицията на сдружението“, информира „Труд“.

„Дума“ съобщава, че Касата е обявила обществена поръчка за 270 хил. лв. без ДДС за осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багаж и организиране на хотелско настаняване за нуждите на НЗОК. „Изискванията са пътуванията да са директни или, ако има прекачвания, те да са с минимален престой. В по-голямата си част средствата са предназначени за пътуванията на пациенти, предимно деца, които се нуждаят от лечение в чужбина, и техни придружители, а при необходимост и лекар, поясниха от НЗОК за ДУМА. Договорът ще бъде 12-месечен, но може да е и по-кратък, в случай че в рамките на действието му се достигне прогнозната стойност на поръчката от 270 хил. лв.“, пише всекидневникът.

„24 часа“ съобщава, че три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 г. „В България ракът на шийката на матката е на 4-о място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 г. Откриват се около 1300 нови случая годишно. Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета са обхванати. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските майки да бъдат отговорни и да ваксинират своите деца, за да можем максимално да ги предпазим от тази форма на рак, каза председателят на парламента Цвета Караянчева“, допълва медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XMQS

Но 26.01.2020 17:07:03

Мале неграмотници, субектите които участват в така описана процедура могат да бъдат Притежателите на разрешителните за употреба или упълномощени от тях лица, които в европейския правен мир са субектите притежаващи правата върху лекарствените продукти. Да не говорим, че това реално ще одържави сектора на лекарствоснабдяването в БГ. Което ще наруши основополагащите принципи на ЕС, и оттам директно ще ни разцепят ( или нацепят). Отделно дали НЗОК надали ще има административния капацитет да осъществи такива сложни процедури. Освен това голяма част от "производителите" нямат и няма и да създадат представителства или екипи, които да се занимават с такива процедури в БГ-то. Отделно трябва пълно преправяне на законодателството в областта. Какво правим при създаване на множество здравни каси. Какво правим със Електронната система за закупуване на лекарства, чрез която се работи първата поръчка за онкопродукти. И много други проблеми, които капацитетите писали тая глупост не са ги помислили. Или просто хванатите в крачка(която в прочем не представлява нарушение от страна на болниците, а може би от страна на търговците) в паниката си са побързали да напишат нещо за оправдание и не са имали време да потърсят качествена юридическа консултация. Защото ако я бяха потърсили щеше на разберат, че много по-лесно ще бъде да бъдат включени към следващата процедура в електронната система за закупуване на лекарствени продукти на министерството.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв
16.09.2021 17:16:35

В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв

Костен тумор с размери 15 на 11 сантиметра, разположен в опасна близост до лъчевия нерв на дяснат ...

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии
16.09.2021 17:06:14

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии

Европейската комисия днес представя нова структура - орган, натоварен със задачата да подготви ЕС ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...