Понеделник, 10 Май 2021
29
март
5
 

В печата: Нападение над лекар, закриването на ЦФЛД, глоби за пропуснати ваксини

Петък, 29 Март 2019 | 08:58:58
5

Нападението на пациент над семеен лекар намира място в днешните централни всекидневници. "Мъжът е в листата ми с пациенти от 2000 г., но за първи път се появи миналото лято. Той е с тежка бъбречна недостатъчност. Имам негови епикризи, бил е на хемодиал

Нападението на пациент над семеен лекар намира място в днешните централни всекидневници. "Мъжът е в листата ми с пациенти от 2000 г., но за първи път се появи миналото лято. Той е с тежка бъбречна недостатъчност. Имам негови епикризи, бил е на хемодиализа в Испания и Германия. От мен е получил всичко, което му се полага като грижа. В края на 2018 г. му издадох и епикриза за ТЕЛК, давала съм му направления за изследвания, прегледи при специалисти, вкл. за настаняване в болница. По закон обаче само хемодиализните центрове могат да подготвят и предлагат някого за трансплантация. Това не е в моите правомощия", казва нападнатият лекар д-р Антоанета Здравкова пред "24 часа".

„Телеграф“ допълва информацията с искането на Сдружението на общопрактикуващите лекари джипита да отписват свои пациенти от листата си. „След нападението тя е в абсурдна ситуация, защото сега няма механизъм, по който да отпише от пациентската си листа нападателя. "Пациент нахлува в кабинета на личния си лекар, който няма възможност да му помогне в конкретния случай. За съжаление няма механизъм, по който лекарят да се откаже от пациента", посочи и д-р Николай Брънзалов, член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на Българския лекарски съюз“, пише изданието.

„Сега“ съобщава, че преминаването на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК ще бъде безпрепятствено. „Подобно на фонда, касата ще продължи да плаща лечението в чужбина и медицинските изделия и някои лекарства у нас, като за целта е създадена нужната организация, увери председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева. НЗОК ще плаща и логистиката, транспорта и престоя на придружителите на децата, като в момента тече обществена поръчка за тези услуги. Ще остане и възможността касата да поема и заплащането, когато чужди специалисти идват да лекуват сложни случаи у нас. Вече е създаден и отдел, който ще се занимава с лечението на деца. Заявленията до него ще могат да се подават както в централното управление на НЗОК, така и в районните каси. 80 на сто от досега работилите във фонда служители ще работят и в касата, поканени са и досегашните външни експерти на фонда. На 31 март на сайта на касата ще се появи и информацията от сайта на фонда, включително и нужните документи за кандидатстване. Молбите в заварено положение ще се прехвърлят автоматично, увери още Начева“, пише изданието.

Всекидневникът допълва, че даренията за лечение на деца ще са в отделна сметка, а контролът дали се спазва волята на дарителя ще е от Сметната палата. „Наскоро неправителствени организации поискаха да отпадне данъчното облекчение за дарения към НЗОК за лечение на деца. То е 50 на сто от данъчната основа и според организациите няма гаранция, че парите ще са само за деца, което дава възможност за злоупотреби и корупция“, припомня медията.

За глоби за пропуснати имунизации съобщава „Монитор“. „Регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха за "Монитор" от Министерството на здравеопазването. Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева. От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой. Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации“, пише медията.

„Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5h$K

Гост 29.03.2019 10:50:13

Като почнат скандалите с безпрепятствано прехвърления фонд, да знаете кого да търсите - алхимичката от площад Света Неделя и протежето в касата - шуменската психарка.

Малко по-иначе стоят нещата 29.03.2019 12:10:40

По-скоро търсете Галя Йорданова, която вечно ламти за постове и облаги. Тая направи магистрала до дружката си Дечо Дечев, само и само да остане директор на дирекция.

Гост 29.03.2019 09:52:44

...и на отношението на "журналисти" и "политици"

Доктор 29.03.2019 09:37:43

Когато дойде време да се записваш за преглед при ОПЛ за след 6 месеца тогава ще разбереш какво е ДЖИ ПИ / GP/в България А това време бързо ще дойде защото лекарите намаляват главоломно поради ред причини както и от пренебрежителното и агресивно поведение на пациенти към тях!

НЕДОУЧИЛИ ЖУРНАЛИСТИ 29.03.2019 09:26:05

„Телеграф“ допълва информацията с искането на Сдружението на общопрактикуващите лекари джипита..... КАКВО СА Т'ВА ЖИПИТАТА ?! АЗ ПЪК СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ МОЯТА ДЖИПКА.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента
09.05.2021 10:35:54 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента

Д-р Борис Таблов е завършил медицина в Плевен през 2002 г. и е лекар трето поколение. Специал ...

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си
09.05.2021 09:51:55

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си

Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновати ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...