Петък, 19 Юли 2019
29
март
5
 

В печата: Нападение над лекар, закриването на ЦФЛД, глоби за пропуснати ваксини

Петък, 29 Март 2019 | 08:58:58
5

Нападението на пациент над семеен лекар намира място в днешните централни всекидневници. "Мъжът е в листата ми с пациенти от 2000 г., но за първи път се появи миналото лято. Той е с тежка бъбречна недостатъчност. Имам негови епикризи, бил е на хемодиал

Нападението на пациент над семеен лекар намира място в днешните централни всекидневници. "Мъжът е в листата ми с пациенти от 2000 г., но за първи път се появи миналото лято. Той е с тежка бъбречна недостатъчност. Имам негови епикризи, бил е на хемодиализа в Испания и Германия. От мен е получил всичко, което му се полага като грижа. В края на 2018 г. му издадох и епикриза за ТЕЛК, давала съм му направления за изследвания, прегледи при специалисти, вкл. за настаняване в болница. По закон обаче само хемодиализните центрове могат да подготвят и предлагат някого за трансплантация. Това не е в моите правомощия", казва нападнатият лекар д-р Антоанета Здравкова пред "24 часа".

„Телеграф“ допълва информацията с искането на Сдружението на общопрактикуващите лекари джипита да отписват свои пациенти от листата си. „След нападението тя е в абсурдна ситуация, защото сега няма механизъм, по който да отпише от пациентската си листа нападателя. "Пациент нахлува в кабинета на личния си лекар, който няма възможност да му помогне в конкретния случай. За съжаление няма механизъм, по който лекарят да се откаже от пациента", посочи и д-р Николай Брънзалов, член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на Българския лекарски съюз“, пише изданието.

„Сега“ съобщава, че преминаването на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК ще бъде безпрепятствено. „Подобно на фонда, касата ще продължи да плаща лечението в чужбина и медицинските изделия и някои лекарства у нас, като за целта е създадена нужната организация, увери председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева. НЗОК ще плаща и логистиката, транспорта и престоя на придружителите на децата, като в момента тече обществена поръчка за тези услуги. Ще остане и възможността касата да поема и заплащането, когато чужди специалисти идват да лекуват сложни случаи у нас. Вече е създаден и отдел, който ще се занимава с лечението на деца. Заявленията до него ще могат да се подават както в централното управление на НЗОК, така и в районните каси. 80 на сто от досега работилите във фонда служители ще работят и в касата, поканени са и досегашните външни експерти на фонда. На 31 март на сайта на касата ще се появи и информацията от сайта на фонда, включително и нужните документи за кандидатстване. Молбите в заварено положение ще се прехвърлят автоматично, увери още Начева“, пише изданието.

Всекидневникът допълва, че даренията за лечение на деца ще са в отделна сметка, а контролът дали се спазва волята на дарителя ще е от Сметната палата. „Наскоро неправителствени организации поискаха да отпадне данъчното облекчение за дарения към НЗОК за лечение на деца. То е 50 на сто от данъчната основа и според организациите няма гаранция, че парите ще са само за деца, което дава възможност за злоупотреби и корупция“, припомня медията.

За глоби за пропуснати имунизации съобщава „Монитор“. „Регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха за "Монитор" от Министерството на здравеопазването. Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева. От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой. Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации“, пише медията.

„Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wkU5

Гост 29.03.2019 10:50:13

Като почнат скандалите с безпрепятствано прехвърления фонд, да знаете кого да търсите - алхимичката от площад Света Неделя и протежето в касата - шуменската психарка.

Малко по-иначе стоят нещата 29.03.2019 12:10:40

По-скоро търсете Галя Йорданова, която вечно ламти за постове и облаги. Тая направи магистрала до дружката си Дечо Дечев, само и само да остане директор на дирекция.

Гост 29.03.2019 09:52:44

...и на отношението на "журналисти" и "политици"

Доктор 29.03.2019 09:37:43

Когато дойде време да се записваш за преглед при ОПЛ за след 6 месеца тогава ще разбереш какво е ДЖИ ПИ / GP/в България А това време бързо ще дойде защото лекарите намаляват главоломно поради ред причини както и от пренебрежителното и агресивно поведение на пациенти към тях!

НЕДОУЧИЛИ ЖУРНАЛИСТИ 29.03.2019 09:26:05

„Телеграф“ допълва информацията с искането на Сдружението на общопрактикуващите лекари джипита..... КАКВО СА Т'ВА ЖИПИТАТА ?! АЗ ПЪК СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ МОЯТА ДЖИПКА.


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...