Понеделник, 28 Септември 2020
20
ноем
2
 

В печата: Новият пакет дейности, идеи за по-ниски осигуровки, болнични

Сряда, 20 Ноември 2019 | 09:01:14
2

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане, SMS, писмо или чрез информационно табло, поставено на общодостъпно място. Заедно със зъболекарите пък да обясняват за вредата от пиене, пушене, нездравословно хранене и начин на живот. Това са част от задълженията на джипитата и зъболекарите, разписани в проект на наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК. Причина за обновяването на наредбата е, че ВАС я отмени в края на октомври с мотива, че финансовият раздел към нея е твърде кратък и не е подробен. В новия проект тази част е изцяло променена, като са посочени и средствата за отделните здравни дейности, както и очакваните резултати. Други значителни промени няма. Досегашните дейности ще се запазят по вид и обем. Има възможност за включване на нови, тъй като в момента се водят и преговорите по новия рамков договор, но е по-вероятно само да се увеличат обемите и стойностите“, пише „24 часа“.

„Труд“ информира за алтернативен бюджет за 2020 г., изготвен от ИПИ. „Намаляване на пенсионните осигуровки с 2% и прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК. Това предлагат от Института за пазарна икономика в свой алтернативен бюджет за 2020 г., който представиха пред журналисти. Експертите на ИПИ предлагат премахване на някои данъци, като облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Разходите в алтернативния бюджет на ИПИ са малко над 34% от БВП, като се планира и излишък в размер на 1,549 млрд. лв. или 1,2% от очаквания БВП през 2020 г. Алтернативният бюджет на ИПИ залага реални мерки за финансова децентрализация, като преотстъпва една пета от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лв., които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на доходите на българските граждани“, съобщава изданието.

И днес проблемът с болничните листове е тема на всички централни печатни издания. „Първият ден от болничните няма да е за сметка на служителите, въпреки че след среща между коалиционните партньори в управлението бе лансирана идеята да се реже съответното възнаграждение, тъй като с фалшиви болнични работници си удължавали почивките. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов, който категорично заяви, че ще се запази досегашният модел и такова предложение няма да бъде внесено в парламента“, пише „Монитор“.

"До този момент не само че няма входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен", заяви той и призова да се спрат всякакви спекулации по темата. Премиерът се аргументира, като подчерта, че не може да се наказва истински болният човек и той да си плаща заради "тарикатите". Въпреки това той бе категоричен, че темата ще се обсъжда със синдикати и работодатели на заседание на Тристранката и ще се търсят механизми за контрол. От думите му стана ясно, че освен проблема с болничните, управляващите ще обсъждат със синдикатите и работодателите и фалшивите ТЕЛК-ове, както и фалшивите инвалидни пенсии“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j@%t

Иванов 23.11.2019 20:47:20

То на 3 милиона я има работещи ако изникнат и 30 частни каси ... тогава ще настане благоденствие !!!

Гост 20.11.2019 20:32:07

Прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК за да се създадат нови финансови пирамиди за ограбването на всички.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
58 са новите случаи на коронавирус, 7 са починалите
28.09.2020 07:58:47

58 са новите случаи на коронавирус, 7 са починалите

58 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 1103 PCR теста са направени ...

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...