Събота, 23 Януари 2021
20
ноем
2
 

В печата: Новият пакет дейности, идеи за по-ниски осигуровки, болнични

Сряда, 20 Ноември 2019 | 09:01:14
2

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане, SMS, писмо или чрез информационно табло, поставено на общодостъпно място. Заедно със зъболекарите пък да обясняват за вредата от пиене, пушене, нездравословно хранене и начин на живот. Това са част от задълженията на джипитата и зъболекарите, разписани в проект на наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК. Причина за обновяването на наредбата е, че ВАС я отмени в края на октомври с мотива, че финансовият раздел към нея е твърде кратък и не е подробен. В новия проект тази част е изцяло променена, като са посочени и средствата за отделните здравни дейности, както и очакваните резултати. Други значителни промени няма. Досегашните дейности ще се запазят по вид и обем. Има възможност за включване на нови, тъй като в момента се водят и преговорите по новия рамков договор, но е по-вероятно само да се увеличат обемите и стойностите“, пише „24 часа“.

„Труд“ информира за алтернативен бюджет за 2020 г., изготвен от ИПИ. „Намаляване на пенсионните осигуровки с 2% и прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК. Това предлагат от Института за пазарна икономика в свой алтернативен бюджет за 2020 г., който представиха пред журналисти. Експертите на ИПИ предлагат премахване на някои данъци, като облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Разходите в алтернативния бюджет на ИПИ са малко над 34% от БВП, като се планира и излишък в размер на 1,549 млрд. лв. или 1,2% от очаквания БВП през 2020 г. Алтернативният бюджет на ИПИ залага реални мерки за финансова децентрализация, като преотстъпва една пета от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лв., които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на доходите на българските граждани“, съобщава изданието.

И днес проблемът с болничните листове е тема на всички централни печатни издания. „Първият ден от болничните няма да е за сметка на служителите, въпреки че след среща между коалиционните партньори в управлението бе лансирана идеята да се реже съответното възнаграждение, тъй като с фалшиви болнични работници си удължавали почивките. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов, който категорично заяви, че ще се запази досегашният модел и такова предложение няма да бъде внесено в парламента“, пише „Монитор“.

"До този момент не само че няма входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен", заяви той и призова да се спрат всякакви спекулации по темата. Премиерът се аргументира, като подчерта, че не може да се наказва истински болният човек и той да си плаща заради "тарикатите". Въпреки това той бе категоричен, че темата ще се обсъжда със синдикати и работодатели на заседание на Тристранката и ще се търсят механизми за контрол. От думите му стана ясно, че освен проблема с болничните, управляващите ще обсъждат със синдикатите и работодателите и фалшивите ТЕЛК-ове, както и фалшивите инвалидни пенсии“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#gKk

Иванов 23.11.2019 20:47:20

То на 3 милиона я има работещи ако изникнат и 30 частни каси ... тогава ще настане благоденствие !!!

Гост 20.11.2019 20:32:07

Прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК за да се създадат нови финансови пирамиди за ограбването на всички.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
566 са новите случаи, 58 са починалите
23.01.2021 00:27:46

566 са новите случаи, 58 са починалите

566 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас, при направени 9786 теста. Това сочат данните на на ...

Пада забраната за износ на медицински кислород
22.01.2021 18:18:12

Пада забраната за износ на медицински кислород

Отпада забраната за износ на медицински кислород, въведена у нас в средата на месец декември м.г. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...