Събота, 28 Март 2020
20
ноем
2
 

В печата: Новият пакет дейности, идеи за по-ниски осигуровки, болнични

Сряда, 20 Ноември 2019 | 09:01:14
2

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане

Проектът на новата Наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК, намира място в повечето днешни всекидневници. „Личните лекари да напомнят на всеки от пациентите си за задължителния ежегоден профилактичен преглед чрез обаждане, SMS, писмо или чрез информационно табло, поставено на общодостъпно място. Заедно със зъболекарите пък да обясняват за вредата от пиене, пушене, нездравословно хранене и начин на живот. Това са част от задълженията на джипитата и зъболекарите, разписани в проект на наредба за основния пакет дейности, покривани от бюджета на НЗОК. Причина за обновяването на наредбата е, че ВАС я отмени в края на октомври с мотива, че финансовият раздел към нея е твърде кратък и не е подробен. В новия проект тази част е изцяло променена, като са посочени и средствата за отделните здравни дейности, както и очакваните резултати. Други значителни промени няма. Досегашните дейности ще се запазят по вид и обем. Има възможност за включване на нови, тъй като в момента се водят и преговорите по новия рамков договор, но е по-вероятно само да се увеличат обемите и стойностите“, пише „24 часа“.

„Труд“ информира за алтернативен бюджет за 2020 г., изготвен от ИПИ. „Намаляване на пенсионните осигуровки с 2% и прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК. Това предлагат от Института за пазарна икономика в свой алтернативен бюджет за 2020 г., който представиха пред журналисти. Експертите на ИПИ предлагат премахване на някои данъци, като облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Разходите в алтернативния бюджет на ИПИ са малко над 34% от БВП, като се планира и излишък в размер на 1,549 млрд. лв. или 1,2% от очаквания БВП през 2020 г. Алтернативният бюджет на ИПИ залага реални мерки за финансова децентрализация, като преотстъпва една пета от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лв., които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на доходите на българските граждани“, съобщава изданието.

И днес проблемът с болничните листове е тема на всички централни печатни издания. „Първият ден от болничните няма да е за сметка на служителите, въпреки че след среща между коалиционните партньори в управлението бе лансирана идеята да се реже съответното възнаграждение, тъй като с фалшиви болнични работници си удължавали почивките. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов, който категорично заяви, че ще се запази досегашният модел и такова предложение няма да бъде внесено в парламента“, пише „Монитор“.

"До този момент не само че няма входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен", заяви той и призова да се спрат всякакви спекулации по темата. Премиерът се аргументира, като подчерта, че не може да се наказва истински болният човек и той да си плаща заради "тарикатите". Въпреки това той бе категоричен, че темата ще се обсъжда със синдикати и работодатели на заседание на Тристранката и ще се търсят механизми за контрол. От думите му стана ясно, че освен проблема с болничните, управляващите ще обсъждат със синдикатите и работодателите и фалшивите ТЕЛК-ове, както и фалшивите инвалидни пенсии“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$P47

Иванов 23.11.2019 20:47:20

То на 3 милиона я има работещи ако изникнат и 30 частни каси ... тогава ще настане благоденствие !!!

Гост 20.11.2019 20:32:07

Прехвърляне на 2% от здравните вноски към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК за да се създадат нови финансови пирамиди за ограбването на всички.


Всичко за коронавируса


Още новини
Трети човек почина днес от коронавирусна инфекция
28.03.2020 18:08:40 Надежда Ненова

Трети човек почина днес от коронавирусна инфекция

Трети човек е починал днес от коронавирусна инфекция и общо починалите у нас стават 6 души. Това ...

Жертвите на Covid-19 у нас станаха 5
28.03.2020 13:07:21

Жертвите на Covid-19 у нас станаха 5

Пета жертва на коронавируса у нас. В болницата в Благоевград е починал мъж от Разлог, съобщи &nbs ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...