Петък, 18 Септември 2020
05
дек
1
 

В печата: Осъдена болница, закрито неонатологично отделение, разследват смъртта на родилка

Четвъртък, 05 Декември 2019 | 09:03:13
1

Областна болница е била осъдена да заплати обезщетение заради непоставена диагноза. За това съобщава „Монитор“ в днешния си брой. Обезщетението е на дете и е в размер на 41 667,50 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия. „През

Областна болница е била осъдена да заплати обезщетение заради непоставена диагноза. За това съобщава „Монитор“ в днешния си брой. Обезщетението е на дете и е в размер на 41 667,50 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия. „През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на ненавременна диагностика и лечение детето развива тежка форма на ретинопатия, а сестричката му е със спасено зрение благодарение на късмет -родителите да потърсят още едно лекарско мнение. Това съобщи адв. Мария Шаркова за "Монитор". Майката се е интересувала специално за офталмологичните прегледи на децата й, тъй като била запозната с рисковете, на които са изложени. Лекари от болницата са я уверили, че имат добър метод на изследване на очните проблеми при недоносени деца и разполагат с един от най-добрите апарати за диагностика на ретинопатия -болест, засягаща зрението при недоносени деца. След изписване от болницата и двете деца са "без проблеми" според проведените им офталмологични прегледи. Лекарите лично уверили родителите, че нямат повод за притеснение - зрението на децата им е наред. Майката решава да заведе близнаците в София и да потърси и второ мнение. На прегледа е установено, че и двете деца са с ретинопатия. Едното - момиченцето, е с 3-та степен, а момченцето е в края на 4-та степен - и процесът на ослепяване за него е необратим“, разказва медията.

„Родителите са били заблудени за здравето на двете си деца, защото никой от медиците не е информирал, че всъщност преглед със специален очен апарат не е имало. Това е и причината едно от децата да ослепее за цял живот, защото ненавременното лечение на ретинопатия води до трайна слепота. Адвокат Шаркова разясни, че друго нарушение на медиците било, че самият преглед се извършва и описва по определен начин и това също не е било спазено, и след изписване на децата не са дадени никакви препоръки на родителите, свързани със зрението на техните деца. Няма обезщетение, което да върне зрението на двегодишния Д., нито да успокои родителите му според адвокат Шаркова, но е абсолютен успех, че Върховен касационен съд окончателно осъди болницата“, допълва медията.

„Дума“ информира, че е закрита неонатологията в I градска болница в София. „Решението е взето от Съвета на директорите в началото на ноември. През последните месеци пациентите в отделението са намалели, липсвали и достатъчно лекари с нужната квалификация, за да се организират работните смени. Освен това се отчита недостиг на среден медицински персонал, което е довело до изплащане на големи суми за извънреден труд. В неонатологията основно постъпваха недоносени деца, изпратени от друга болница за доотглеждане, докато достигнат необходимото тегло за изписване. Там се полагаха грижи и за изоставени от майките си новородени. Отделението е признато за междуобластен център и приема деца директно от АГ-отделенията в цяла Западна България. То разполагаше с 28 легла, 24 кувьоза и друга техника. В последно време обаче почти не е имало постъпващи бебета и само за първото шестмесечие са се натрупали дългове от 50 000 лева. От болницата обясняват, че големият брой на постъпващи деца с тежки увреждания е довел и до по-високи разходи“, пише всекидневникът.

Пазарджишката окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за смъртта на 17-годишната Мария Димитрова от Панагюрище, която почина след раждане в болница "Уни Хоспитал" в средногорския град, съобщава „Телеграф“.

„Разследването е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задължения. Назначена е и комплексна експертиза от 3-ма специалисти, които трябва да се произнесат за това какво е довело до смъртта на 17-годишната Мария Димитрова. От прокуратурата се надяват експертизата да е готова до две седмици. Едва след това тялото на починалата ще бъде освободено и ще може qa бъде погребано от родителите й. Управителят на болницата д-р Красимира Чачова обясни, че е назначила вътрешна проверка в лечебното заведение, която да установи какво се е случило“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KjZd

Гост 05.12.2019 10:04:10

Коя е областната болница???


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври
18.09.2020 12:35:22

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври

„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но ...

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар
18.09.2020 11:49:22

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар

УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик е поставено под 24- часова карантина по разпореждане на РЗИ-Паз ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...