!
Събота, 20 Април 2024
05
дек
1
 

В печата: Осъдена болница, закрито неонатологично отделение, разследват смъртта на родилка

Четвъртък, 05 Декември 2019 | 09:03:13
1

Областна болница е била осъдена да заплати обезщетение заради непоставена диагноза. За това съобщава „Монитор“ в днешния си брой. Обезщетението е на дете и е в размер на 41 667,50 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия. „През

Областна болница е била осъдена да заплати обезщетение заради непоставена диагноза. За това съобщава „Монитор“ в днешния си брой. Обезщетението е на дете и е в размер на 41 667,50 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия. „През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на ненавременна диагностика и лечение детето развива тежка форма на ретинопатия, а сестричката му е със спасено зрение благодарение на късмет -родителите да потърсят още едно лекарско мнение. Това съобщи адв. Мария Шаркова за "Монитор". Майката се е интересувала специално за офталмологичните прегледи на децата й, тъй като била запозната с рисковете, на които са изложени. Лекари от болницата са я уверили, че имат добър метод на изследване на очните проблеми при недоносени деца и разполагат с един от най-добрите апарати за диагностика на ретинопатия -болест, засягаща зрението при недоносени деца. След изписване от болницата и двете деца са "без проблеми" според проведените им офталмологични прегледи. Лекарите лично уверили родителите, че нямат повод за притеснение - зрението на децата им е наред. Майката решава да заведе близнаците в София и да потърси и второ мнение. На прегледа е установено, че и двете деца са с ретинопатия. Едното - момиченцето, е с 3-та степен, а момченцето е в края на 4-та степен - и процесът на ослепяване за него е необратим“, разказва медията.

„Родителите са били заблудени за здравето на двете си деца, защото никой от медиците не е информирал, че всъщност преглед със специален очен апарат не е имало. Това е и причината едно от децата да ослепее за цял живот, защото ненавременното лечение на ретинопатия води до трайна слепота. Адвокат Шаркова разясни, че друго нарушение на медиците било, че самият преглед се извършва и описва по определен начин и това също не е било спазено, и след изписване на децата не са дадени никакви препоръки на родителите, свързани със зрението на техните деца. Няма обезщетение, което да върне зрението на двегодишния Д., нито да успокои родителите му според адвокат Шаркова, но е абсолютен успех, че Върховен касационен съд окончателно осъди болницата“, допълва медията.

„Дума“ информира, че е закрита неонатологията в I градска болница в София. „Решението е взето от Съвета на директорите в началото на ноември. През последните месеци пациентите в отделението са намалели, липсвали и достатъчно лекари с нужната квалификация, за да се организират работните смени. Освен това се отчита недостиг на среден медицински персонал, което е довело до изплащане на големи суми за извънреден труд. В неонатологията основно постъпваха недоносени деца, изпратени от друга болница за доотглеждане, докато достигнат необходимото тегло за изписване. Там се полагаха грижи и за изоставени от майките си новородени. Отделението е признато за междуобластен център и приема деца директно от АГ-отделенията в цяла Западна България. То разполагаше с 28 легла, 24 кувьоза и друга техника. В последно време обаче почти не е имало постъпващи бебета и само за първото шестмесечие са се натрупали дългове от 50 000 лева. От болницата обясняват, че големият брой на постъпващи деца с тежки увреждания е довел и до по-високи разходи“, пише всекидневникът.

Пазарджишката окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за смъртта на 17-годишната Мария Димитрова от Панагюрище, която почина след раждане в болница "Уни Хоспитал" в средногорския град, съобщава „Телеграф“.

„Разследването е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задължения. Назначена е и комплексна експертиза от 3-ма специалисти, които трябва да се произнесат за това какво е довело до смъртта на 17-годишната Мария Димитрова. От прокуратурата се надяват експертизата да е готова до две седмици. Едва след това тялото на починалата ще бъде освободено и ще може qa бъде погребано от родителите й. Управителят на болницата д-р Красимира Чачова обясни, че е назначила вътрешна проверка в лечебното заведение, която да установи какво се е случило“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wP2j

Гост 05.12.2019 10:04:10

Коя е областната болница???


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...