Събота, 16 Януари 2021
30
ноем
 

В печата: Пари за лечебните заведения в София, грип, закони за хората с увреждания

Петък, 30 Ноември 2018 | 09:11:29


„Столична община е отпуснала през 2018 година пет пъти повече средства за здравеопазване в сравнение с предходните години. Парите са били основно за ремонти и оборудване с медицинска техника на общински болници и Диагностично-консултативни центро

„Столична община е отпуснала през 2018 година пет пъти повече средства за здравеопазване в сравнение с предходните години. Парите са били основно за ремонти и оборудване с медицинска техника на общински болници и Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ)”, пише днес „Труд”.

„Сред извършваните през 2018 г. реконструкции е цялостният ремонт на фасадата и покрива на 11 ДКЦ - 200 000 лв., съобщиха за „Труд” от общината. Стотици хиляди левове са отпуснати за ремонти на покривите на 9 ДКЦ, 8 ДКЦ, втора база на 12 ДКЦ и на 31 МЦ в Нови Искър. В Първа АГ болница е извършен основен ремонт на покрива, на родилните зали и отделението по хирургия на млечната жлеза, купени са мамограф, ехографи, лапа роскопско оборудване на операционния блок. Обновяването е за общо над 1 млн. лв. За 106 000 лв. се подменя абонатната станция на ДКЦ 5 и предстои авариен ремонт и на покрива й. Извършен е основен ремонт на физиотерапевтичните отделения на Втора МБАЛ за 87 000 лв. и на 14 ДКЦ за 144 000 лв., като е включено и ново оборудване”, отчита публикацията.

И още: „Финансирано е изграждането на асансьор за трудно подвижни пациенти за 135 000 лв. в 13 ДКЦ. В „Шейново” предстои да бъде санирана цялата сграда. Ремонтът е за близо 1 млн. лв. Доставят нов рентгенов апарат за 193 000 лв. в XV ДКЦ в „Дианабад”. За V МБАЛ ще бъде купена гастроентеро логична апаратура, която струва 387 000 лв. В IV МБАЛ с 350 хил. лв. почти изцяло се обновява апаратурата. С 500 000 лв. се подменя отоплителната инсталация в болницата в Панчарево”.

„Телеграф” съобщава за трети случай на грип в столицата, потвърден от специалистите от Националната референтна лаборатория.

„Както „Телеграф” вече писа, във вторник щамът A/H1N1 бе доказан при 40-годишна жена и 6-годишното й дете. Те са настанени в Инфекциозна болница със сериозно усложнение - мозъчен оток. Сега заразено е 10-годишно дете, което също е хоспитализирано в лечебно заведение. Грипът отново е познатият като пандемичен. Става въпрос обаче за ваксиналния щам „Мичиган”, който е брат близнак на свинския. В лабораторията се изследват още проби на хора, приети в болница с грипоподобни симптоми и усложнения като прояви на белодробни инфекции. Характерното за Н1N1 е, че е агресивен вирус, който се разпространява бързо и разболява често малки деца и млади хора в активна възраст. Очакванията на специалистите са скоро да се докажат щамове и от другите очаквани разновидности на грипа. Това са A/H3N2 – „Сингапур”, и двете зарази от типа В – „Колорадо” и „Пукет”, допълва изданието.

Вестниците се спират и на развитието около нормативните актове за хората с увреждания. „Парламентарната социална комисия ще коригира на днешното си извънредно заседание приетите на второ четене спорни текстове на Закона за личната помощ, които разбуниха майките от инициативата „Системата ни убива”. До преразглеждането им се стигна, след като в новия закон бяха гласувани текстове, които поставяха под съмнение финансовата обезпеченост на промените. В тях пишеше, че необходимите 71.5 млн. лв. ще бъдат в централния бюджет и Министерският съвет ще ги предостави допълнително за лична помощ. Тези пари освен това са целият бюджет за асистентски услуги за следващата година - до септември с тях ще се покриват програмите, действащи към момента, а новият закон трябва да заработи от там нататък. Обещаните от Борисов 150 млн. лв. пък се оказаха за помощите по друг закон - за хората с увреждания, според който те ще вземат между 24 и 198 лв. финансова подкрепа”, четем в „Сега”.

„Необяснимо защо в последния вариант на закона се появи и условие хората с увреждания да преотстъпват твърда сума от получаваните сега помощи на кмета си, ако ползват осигурен от общината асистент. Децата с 90 и над 90% увреждания трябва да се откажат от 380 лв. от 930-те, които получават сега за грижа в семейна среда. Хората с право на чужда помощ пък трябва да заявят, че се отказват от добавката от НОИ в полза на кмета. Тя е сега 94 лв., а от 1 юли догодина ще стане около 100. Сумите са такива, независимо дали човекът ползва 1 или 8 часа асистентска услуга дневно, и при някои случаи ще доведат до намаляване на подкрепата”, отбелязва ежедневникът.

„Тези промени в последния момент взривиха отново недоволството на майките и в сряда те написаха отворено писмо до институциите, в което посочват, че гласуваният вариант налага финансови ограничения, които на практика ще парират закона. За разлика от предни пъти сега реакцията на управляващите беше мигновена. В сряда вечерта майките се срещнаха с премиера Борисов в присъствието на Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия. На нея Борисов отново гарантира 150 млн. лв. повече за хората с увреждания и нахока депутатите си, че развалили договорките”, припомня материалът и допълва: „След смъмрянето на Борисов по предложение на Менда Стоянова в Закона за държавния бюджет беше направена промяна и сумата от 71.5 млн. лв. беше прехвърлена от бюджета на финансовото към социалното министерство. Днес социалната комисия трябва да коригира и съответните текстове в Закона за личната помощ, като върне първоначалния вариант - при ползване на общински асистент да се отделят „до 380 лв.” от помощта за общината”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FbW3


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...