Неделя, 24 Януари 2021
16
дек
 

В печата: Подписан КТД в "Александровска“, протест на медицинските специалисти, грип

Понеделник, 16 Декември 2019 | 09:07:12


Подписаният КТД в „Александровска“ болница е една от темите на днешните печатни издания. „С около 207 лева ще се увеличат заплатите на лекарите в Александровска болница през следващата година. Средно увеличение от 180 лв. ще има и за

Подписаният КТД в „Александровска“ болница е една от темите на днешните печатни издания. „С около 207 лева ще се увеличат заплатите на лекарите в Александровска болница през следващата година. Средно увеличение от 180 лв. ще има и за медицинските сестри, а за санитарите - 58 лв. Това предвиждат промени, заложени в новия колективен трудов договор, който подписаха в петък директорът на болницата доц. Костадин Ангелов и председателите на синдикалните секции на КНСБ, КТ "Подкрепа" и национален синдикат "Защита". Увеличението на заплатите е в общ размер от 22%, които ще бъдат разпределени в два транша през 6 месеца. Първото увеличение ще дойде още с декемврийските заплати, а през юни се очаква и следващото%, пише „24 часа".

„Колективен трудов договор в Александровска болница се подписва на всеки две години през последните 6 г., откакто директор е доц. Ангелов, като през това време растат социалните придобивки за работещите там. На всеки 2 години заплатите се вдигат. Освен това е единствената болница в страната, в която за нощен труд на работещите се плащат допълнително по 1 лев на час, а не по 0,25 лв., както е по закон. Има и специален фонд, с който се подпомагат най-ниско заплатените, ако им се налагат прегледи или изследвания, които не се покриват от касата. Досега е помогнато на 5-има“, допълва медията.

„Труд“ съобщава за състояли се вчера протест на медицинските специалисти пред сградата на Министерски съвет. „Исканията им са за ясни правила при разпределение на публичните средства, за да останат младите специалисти в България, достъп до качествени здравни грижи на населението и достойно заплащане. Протестът не е за по-високи заплати, а за по-добри условия на труд, твърдят медицинските сестри. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират от първо лице за исканията си. "Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши", коментира лидерът на новоучредения синдикат Медицински специалисти Мая Илиева“, пише изданието като се позовава на БТА.

„Телеграф“ информира, че грипът струна по 50 лв. на човек на седмица. „Макар все още да няма нито един доказан случай на заболял, според специалистите щамовете вече може да циркулират около нас. Прогнозите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са, че първите болни ще бъдат регистрирани най-късно около Коледа. Независимо от неговия тип, грипът причинява едни и същи симптоми. Започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие. Възможни са също раздразнение на очите, боязън от светлина, хрема и кашлица. Според фармацевтите, в първите 1-2 дни от появата на симптомите, повечето хора са склонни да се самолекуват. "Най-често си купуват сашета, спрей за нос, таблетки или спрей за гърло. Те се продават без рецепта и затова голяма част си ги само-назначават", обяснява фармацевтът Стоян Димитров. Той е категоричен, че дори и в името на някое лекарство да се съдържа думата "грип", то не лекува самият грипен вирус, а само облекчават симптомите, като температура и главоболие. "В повечето прахчета се съдържат парацетамол, витамин С и т.н., но те не са предназначени за лечение", казва още Димитров. Една кутия от 10-12 сашета струва средно около 10 лева. Още най-малко толкова трябва да извадим и за спрея за нос. Истинските лекарства за грип обаче са само две и струват тройно, около 30-35 лева. Така за седмица грипът гълта общо около 50 лв. на калпак“, уточнява всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VECb


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...

266 са новите случаи, направените тестове са 4479 (Обновена)
24.01.2021 09:07:07

266 са новите случаи, направените тестове са 4479 (Обновена)

266 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 182 от които са уст ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...