!
Понеделник, 15 Април 2024
19
окт
9
 

В печата: Разследване за лекарства, трансплантации, липса на медикаменти

Петък, 19 Октомври 2018 | 09:05:33
9

„Софийската градска прокуратура разследва казус със стари лекарства за онкоболни, открити в кабинета на бившия зам.-директор по административната дейност на националната хематологична болница Герасим Славов, върху които е имало етикети с надпис &

„Софийската градска прокуратура разследва казус със стари лекарства за онкоболни, открити в кабинета на бившия зам.-директор по административната дейност на националната хематологична болница Герасим Славов, върху които е имало етикети с надпис „Изследовател Георги Михайлов“, съобщава днес „24 часа“.

„Илачите с изтекъл срок на годност са открити от комисия, която е трябвало да инвентаризира кабинета на Славов през октомври 2017 г., когато той напуска. Славов е зам.-шеф, докато сегашният депутат от БСП и член на комисията по здравеопазване проф. Георги Михайлов е изпълнителен директор на болницата (СБАЛХЗ ЕАД).

Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от бившия финансов контрольор на болницата по хематология Траян Христов и ръководителката на финансовия отдел Лучия Димитрова“, информира публикацията и уточнява: „Траян Христов е уволнен от Георги Михайлов с основание съкращаване на щата, а Лучия Димитрова по това време е в болнични. После и двамата са върнати от наследника му Бранимир Спасов, но след това са освободени и от него.“

Изданието допълва, че от районната прокуратура са изпратили преписката по компетентност до Софийската градска прокуратура, където наскоро е започнало наказателното производство. От прокуратурата уточнили пред вестника, че все още няма обвиняем, но не дали подробности за разследването.

„Лекарствата са съхранявани там по молба на главната сестра. Единствено в този кабинет имало климатик. Лекарите идвали и ги вземали оттам. Междувременно влязла в сила наредба на министерството на здравеопазването подобни лекарства по клинични изпитания да се съхраняват в аптека. Преместването им обаче трябвало да стане само с разрешение на фирмата спонсор и докато тече кореспонденцията с питане и отговор, Славов е напуснал поста си, а лекарствата са останали в кабинета. Според него те няма как да бъдат бракувани без позволението на този, който ги е осигурил“, пише още изданието.

„Труд“ се спира на проблемите около трансплантациите. „Общо 14 души у нас чакат за трансплантация на бял дроб. Това съобщи доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по повод отказа на чужди клиники да извършват животоспасяващите операции на български граждани“, пише всекидневникът.

„В момента здравното министерство търси начини да реши проблема, каза доц. Петкова. Според нея у нас сложните интервенции не се правят, тъй като е нужна финансова обезпеченост за изграждане на голям специализиран център. Средства са необходими и за подготовка на кадри и осигуряването на медикаменти, които спират отхвърлянето на присадения орган и лекуват инфекциите, поясни доц. Петкова по време на VII конгрес на дружеството в курорта Златни пясъци“, допълва материалът.

„Според нея най-важна е подготовката и проследяването на пациента, защото белият дроб контактува директно с околната среда и за разлика от бъбречните трансплантации, при белодробните не може да се ползва техника, която да замени дишането“, четем още във вестника.

„Телеграф“ пък информира за липса на медикамент. „Аспирин протект изчезна от аптеките, алармираха читатели на „Телеграф“. За липсата на определен вид от най-масовите хапчета потвърдиха и от Българския фармацевтичен съюз. В момента има недостиг на „Аспирин Протект“ заради производствен проблем, съобщи неговият шеф проф. Илко Гетов. Възрастни хора са притеснени, че не могат да си намерят лекарството“, пише изданието.

„Има временен недостиг в аптечната мрежа в България, обясниха от компанията производител. Причината е модернизация на центъра в Леверкузен. От компанията обещаха доставките за нашите аптеки да бъдат възобновени, но не се ангажираха с конкретен срок“, информира ежедневникът.

Проблем има и с други медикаменти. „От началото на месец октомври имаме 8 обаждания за липса на инсулини“, съобщи проф. Илко Гетов. Сигналите са от Сливница, Нова Загора, София, Сливен, Русе, Търговище, Пазарджик. Проблемите на хората, които са позвънили, са решени, поясни шефът на Българския фармацевтичен съюз. Данните на организацията показват, че периодично у нас липсват лекарства за лечение ревматоиден артрит, псориазис, ХОББ, астма, депресия. Заради производствен проблем не могат да се намерят определен вид капки за очи“, изрежда публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3QcH

Мунчо 20.10.2018 11:41:09

Гледам предаването на Миролюба Бенатова по Нова тв за починала Камелия през 2014 год. Момичето лежеше в 19 стая на клиниката и познайте- лекуващи лекари наш Михайлов-тогава доцент и н- на клиниката по хематология и авера му н- к отделението по трансплантации Арнаудов. И аз, като обикновен гражданин искам съд за тези двамата търговци с човешкия живот!

Милчо 19.10.2018 22:06:17

Какъв одит - приятелката на Дебелия - Милка

Петър 19.10.2018 22:03:30

А къде е измислицата Арнаудов Каква му е лептата за трансплантациите Защо само Михайлето Ами той От къде са му палатите А е тъп гъз Доцент без специалност Колко хора умори

Въпрос 19.10.2018 18:09:56

А какво е направил сегашния директор Спасов с тези лекарства, и той ли сега прибира парата от болните????

Вътрешен одитор 19.10.2018 17:29:11

Жалка картинка е, когато за из.директор се назначават индивиди като Михайлов и неговия родственик Герасим Славов за адм.директор. Хора без грам управленски и административен опит, които не могат след толкова време и обяснения,нда разберат и разграничат какво е независим одит и какво заверка на годишния финансов отчет на болницата. Но не извадихте късмет- не Димитрова избяга, а точно избраните от теб одитори, отказаха да ти заверят годишния отчет за 2016 год., поради изключително лошите финансови показатели - загуба от 12 млн.лв и 25 милиона задължения, които ти докара при управлението си на тази елитна болница! Както знаеш, министърът на здравеопазването също не ти прие отчета, не те освободи от отговорност и ТИ се скри в парламента. Смешник!

Доктора 19.10.2018 15:05:11

Знам я Димитрова още от деветдесетте години. Беше гл.счетоводител на Чирков. Голям професионалист е, докара ни най- големите заплати в отрасъла и си брани нещата като зло куче как пази кисела джанка. А оня селски рехабилитатор Андрейчо Марков с неговите далаверки, ката ден се чудеше каква мърсотия да и направи..Но и той като този Михайлов, направи " добри парички". ....Щом ги е захапала, значи нещата са катастрофални и за болницата и за пациентите.

Гост 19.10.2018 14:18:41

И четирима министри. "... Освен прокуратурата Христов и Димитрова са сигнализирали четирима министри на здравеопазването - бившия Петър Москов, който назначава Георги Михайлов за директор, служебния Илко Семерджиев, Николай Петров и настоящия Кирил Ананиев. Само Ананиев отговаря, че е назначил проверка."

Темида 19.10.2018 13:56:14

Правилно ги е освободил Бранимирчо Спасов. Защо ще им развалят заверата с Арнауда и Михайлов? Шоуто трябва да продължи! А кой оцелее, оцелее!

Михайлов, Михайлов, 19.10.2018 13:49:16

Всички кабинети в болницата са с климатици. Защо не остави лекарствата в моя кабинет, та и аз да направя парички.Пък и кореспонденцията ви е доста дългичка, сигурно с пощенски гълъби,щом някои от лекарствата са били негодни от 2 години?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...