Петък, 13 Декември 2019
24
юли
2
 

В печата: Специализациите, спасиха детето, затиснато от гума, фалшиви имунизации

Сряда, 24 Юли 2019 | 08:57:20
2

Почти всички днешни всекидневници съобщават за новите условия, при които младите лекари ще специализират. „Лекарите, които са придобили специалност по държавна поръчка, т.е. за които държавата е плащала субсидия, вече ще трябва да работят по спец

Почти всички днешни всекидневници съобщават за новите условия, при които младите лекари ще специализират. „Лекарите, които са придобили специалност по държавна поръчка, т.е. за които държавата е плащала субсидия, вече ще трябва да работят по специалността си в лечебно заведение с дефицит на кадри поне три години. В противен случай ще дължат обезщетение в размер на изплатената субсидия за целия срок на обучението им. Това изискване е в сила от вторник, 23 юли, с обнародването на промени в наредбата за придобиване на медицинска специалност. Целта е обезпечаване на здравната система с необходимите кадри в съответните болници в страната“, пише „Труд“.

„Освен това размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант ще е в размер на две минимални работни заплати за страната, плюс дължимите осигурителни вноски по тях. Трудовото възнаграждение на специализантите на държавна издръжка ще е не по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които има недостиг на кадри - до три минимални работни заплати. Друга промяна е, че вече държавата в лицето на Министерството на здравеопазването ще финансира базите за обучение на специализанти, вместо лечебните заведения, както беше досега“, допълва изданието.

Спасеният живот на 10-годишното момче, което миналата седмица бе затиснато от тракторна гума, докато играе на площадка във Велико Търново, също е тема на повечето централни издания. „Детето е било изведено от реанимацията и е прехвърлено в хирургичното отделение на областната болница в добро състояние. Инцидентът стана на 17 юли вечерта, докато фупа хлапета опитвали да вдигнат тракторна гума, използвана за силови упражнения на площадката за стрийт фитнес. При опасната игра гумата се стоварила върху едно от децата. То бе откарано в търновската болница в критично състояние, с разкъсан черен дроб и масивен кръвоизлив в корема. Лекарите спасиха живота му със спешна операция. "Черният дроб е с много добри регенеративни способности, освен това децата се възстановяват по-бързо, ще се оправи", каза на сутринта след инцидента шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова“, пише „24 часа“.

„Оказа се, че пострадалото дете е било в болницата и през миналата година, олед като получило комоцио при падане от колело. Социалните проверяват семейството, а по случая е образувано разследване за причиняване на средна телесна повреда“, уточнява всекидневникът.

„Телеграф“ информира, че 5000 българчета не са ваксинирани срещу морбили, като се позовава на данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2018 г.

„Тогава с имунизацията са обхванати 92.9% от децата, навършили 13 месеца. Става въпрос за всички хлапета, които са се родили в периода от януари до ноември 2017 г. Справка в НСИ показва, че това са общо 59 076 българчета. Седем процента от тях не са получили тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Реално обаче броят на незащитените е по-голям. Причината за това са доказаните случаи, при които лекари са вписвали фалшиви имунизации. С други думи ваксините са поставяни на децата само на хартия“, пише вестникът.

„Още в началото на годината главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че има заразени с морбили деца, които по документи се водят имунизирани. В резултат на това започнаха проверки. Регионални здравни инспекции вече са съставили 125 акта на общопрактикуващи лекари заради фалшиви документи за поставени ваксини. Откритите нарушения са в четирите най-засегнати от епидемията области - Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и София-град“, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zfvU

Гост 24.07.2019 11:52:19

До кога чиновляците ще си отриват ръцете и некомпетентността си с лекарите за "непроведени " имунизации и бума на заболявания от морбили? Защо никой не коментира факта,че на фона на повишена заболеваемост от морбили НЯМА такава от паротит и рубеола!Или по - важно е да се плюят и обругават лекарите!

Гост 24.07.2019 10:53:58

Това закрепостяване на младите лекари ще падне в съда. Като искате да имате млади,че и стари лекари направете стартовата им заплата 3000 лв.която да расте двойно и тройно с взетите специалности.Отделно клас,дежурства,извънреден и нощен труд и т,н,. С комунистически средства не става.


Още новини
Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано
12.12.2019 18:17:03 Надежда Ненова

Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано

В навечерието на Събора на БЛС за даване на мандат за подписване на НРД 2020-2022, от ...

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите
12.12.2019 17:09:32

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да допусне да се приемат в НРД текстове, които ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...