Събота, 26 Септември 2020
06
февр
 

В печата: Спират поскъпването на лекарствата, спасено бебе с морбили, коронавирус

Четвъртък, 06 Февруари 2020 | 09:01:59


Постановлението на МС, с което се слагат ограничения на цените на лекарствата за масова употреба до влизане в сила на промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, намира място в някои днешни печатни издания. „С текста се предла

Постановлението на МС, с което се слагат ограничения на цените на лекарствата за масова употреба до влизане в сила на промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, намира място в някои днешни печатни издания.

„С текста се предлага създаването на нов член 24а, с който се предвижда, че притежателите на разрешения за употреба или техни упълномощени представители, каквито са фирмите-производителки и дистрибуторите, не могат да заявяват увеличение на регистрираните цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, с по-голям процент от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена в нашата страна. Оказва се, че без действието на подобно ограничение на някои места медикаменти са се търгували дори с надценка от 26 процента“, пише „Монитор“.

"Създаването на разпоредбата има за цел да осигури лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание на достъпни цени за българските граждани, съобразени с покупателните им възможности. В резултат от приемане на постановлението ще се ограничи възможността за увеличение на цените на тези продукти, посочва здравният министър Кирил Ананиев в мотивите си към проектодокумента. - Цените на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание не подлежат на регулация, тъй като за тях е въведен регистрационен режим. Предвид на това, по правилата на Наредбата, притежателите на разрешения за употреба можеха да заявяват увеличение на цените на тези продукти без ограничение във времето и без да бъдат ограничавани в размера натоваувеличение. В този смисъл и доколкото лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти", се казва още в мотивите“, допълва медията.

„Монитор“ информира и за дете на година и осен месеца, спасено от лекари от Горна Оряховица. „В средата на миналата седмица детето било прието в инфекциозното отделение на болницата в Горна Оряховица в много тежко състояние, с морбили и усложнена пневмония. От лечебното заведение и Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че детето не е било ваксинирано. "Детето е с пропуски в имунизационния календар, тъй като е имало период, в който е било без избор на личен лекар. В нашата област това е първи случай за тази година. Детето е пребивавало в периода от 17 до 25 януари на територията на друга област и предполагаме, че там се е заразило", коментира д-р Ирина Млъзева от РЗИ Велико Търново. Опасност от епидемия с морбили във Великотърновска област няма, но въпреки това от регионалната здравна инспекция вече са предписали противоепидемични мерки до всички общопрактикуващи лекари и до лечебните заведения“, пише изданието.

Коронавирусът и днес е водеща тема при печатните издания. „Телеграф“ съобщава, че българските власти правят усилено наблюдение на пазара в "Илиянци". „Там има българско училище, в което учат 30 китайчета. Това съобщи вчера здравният министър Кирил Ананиев. По думите му децата са добре, но се прилагат превантивни мерки. Същото важи и за петима китайци, които са влезли у нас през Летище София във вторник. Те са част от общо 1763-ма пасажери, пристигнали на столичния аеропорт. "Китайците нямат температура. Всички са преминали през термокамерите, попълнили са въпросник и са получили указания и листовки от здравните служители на летището", обясни Ананиев. Междувременно врачки се възползват от паниката, която новата зараза предизвиква. Пример за това е предложението на феномен Радина, която твърди, че може да направи "бяла магия срещу коронавирус . Нейната снимка обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от коментари. Сред възмутените бе и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който определи като "нагло" поведението на врачките. Импулсният телефон на телевизионното предаване, по което феномен Радина и други магове предлага услугите си, е с тарифа от 2,40 лв. на минута“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#Yv%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...