!
Петък, 08 Декември 2023
02
апр
2
 

В печата: ЦФЛД отива в Касата, джипита с мерки за самозащита, 100 000 души с ТЕЛК работят

Вторник, 02 Април 2019 | 08:54:02
2

Прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК и начина, по който ще функционира новата структура е тема на почти всички централни всекидневници днес. "Условията за кандидатстване остават същите. Освен това работата в каса

Прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК и начина, по който ще функционира новата структура е тема на почти всички централни всекидневници днес.

"Условията за кандидатстване остават същите. Освен това работата в касата е организирана така, че да е по-бърза, тъй като комисиите, които ще разглеждат документите на децата и възрастните, както и тази, която издава нужния за заминаването формуляр S2, са ситуирани в НЗОК", обясни д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социлна сигурност" в НЗОК, която поема функциите на фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина“, пише „24 часа“.

„Касата е поканила специалисти от обществения съвет към фонда да участват в експертните съвети за изпращане на лечение в чужбина. Комисиите ще заседават минимум веднъж на две седмици. Засега заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават само в централния офис на НЗОК в София, където са обособени приемни съответно за деца и за възрастни. Планира се от октомври документи за лечение в чужбина да приемат и регионалните каси, а се обмисляла и възможността за онлайн процедура“, допълва медията.

„Джипита с нож на работа“ е водещото заглавие на днешния „Телеграф“. „Джипита започнаха да ходят на работа въоръжени. В джоба на престилките си те носят ножчета и лютиви спрейове. Причината за това са зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти. Според повечето лекари няма смисъл от паникбутони, защото нападенията стават за секунди. Ето защо някои от тях предприемат мерки за самоотбрана. Това важи не само за джипитата, но и за спешните медици и шофьорите на линейки“, пише медията.

„Телеграф“ цитира председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров, според когото няма данни негови колеги от града да са си сложили паникбутони. „Знаете, че такива нападения стават за секунди и дори да се натисне паникбутонът, то охранителят, който ще дойде, би трябвало да не е в пенсионна възраст и да е здрав физически, за да успее да озапти нападателя. Това би могло да се случи в някоя поликлиника например, и то ако охранителите са млади и здрави мъже", обясни той. На такова мнение са голяма част от медиците с практики в по-малките градове на страната. Ето защо някои от тях предприемат мерки за самоотбрана. В много от колите със специален режим се съхраняват бейзболни бухалки и метални прътове, които в извънредни ситуации екипът може да използва, за да се защити“, информира изданието.

„Близо 100 000 българи с ТЕЛК-ово решение се трудят като мениджъри и счетоводители. Това са нашенците, които получават инвалидна пенсия, но са в трудоспособна възраст и са успели да си намерят работа. По данни на осигурителния институт 97 756 от всички 448 461 с пенсия за общо заболяване са открили подходящата за тях длъжност, което означава, че всеки пети е зает в реалния сектор“, информира „Монитор“

Медията допълва, че работодателите търсели да назначат инвалиди и на позиции като уеб дизайнери, експерти връзки с обществеността, строители, юрист-консулти и шофьори. „Най-много обявени свободни позиции има в столицата, като заплатите достигат до 1300 лв. с възможност за месечни бонуси, които са пряко свързани с професионалните постижения. Във Велико Търново пък възнагражденията са около хилядарка. За местата се изисква висше образование, свързано с длъжността“, пише „Монитор“.

„Същевременно 11 инвалиди са отказали да започнат предложената от бюрата по труда работа, сочат данни на Агенцията по заетостта за деветмесечието на 2018 г. Най-претенциозни се оказват пловдивчани, където са повечето откази, следвани от врачани и старозагорци. Причините били по-ниско от очакваното заплащане, отдалеченост от дома, работа на смени или невъзможност за съчетаване на трудовия живот със семейни и домакински задължения“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YBK9

Гост 02.04.2019 21:51:44

Браво д-р Йорданова, успехи!!!

Гост 02.04.2019 21:51:43

Браво д-р Йорданова, успехи!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...