Сряда, 19 Февруари 2020
03
февр
 

В печата: 300 души живеят в психиатриите, коронавирус, диетични храни

Понеделник, 03 Февруари 2020 | 09:01:28


Психиатриите у нас са превърнати в общижития, защото близките на пациентите не ги искат, е темата на днешния брой на „Монитор“. „300 души живеят години наред в държавните психиатрии в страната, въпреки че острите им състояния са овлад

Психиатриите у нас са превърнати в общижития, защото близките на пациентите не ги искат, е темата на днешния брой на „Монитор“. „300 души живеят години наред в държавните психиатрии в страната, въпреки че острите им състояния са овладени и те могат да се върнат по домовете си. Проблемът е, че близките им не ги искат. Това съобщи за "Монитор" директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Тя уточни, че за разлика от психиатричните университетски болници въпросните лечебни заведения не са търговски дружества, не работят по клинични пътеки със здравната каса, а се издържат с много по-малки суми от субсидии чрез Министерството на здравеопазването. В същото време обаче се оказва, че няма нито дневни центрове, нито диспансери, където те да бъдат наблюдавани, ако бъдат изписани. По тази причина сме се превърнали в социални приюти, подчерта д-р Гълъбова“, цитира от изданието.

„Единствената алтернатива на изоставените пациенти е те да бъдат настанени в социален дом за хора с психични проблеми, но местата там са ограничени. Нов обитател може да бъде приет в такъв дом само ако някой умре. Понякога чакането продължава десетилетие, други не дочакват място и умират в психиатриите. Сред подалите молби за настаняване преди време има класиран мъж дори на 287-о място. На повечето от изоставените в психиатриите близките не искат да им станат настойници.Същевременно общините бавят сформирането на т. нар. настойнически съвети, без които въпросните пациенти не могат да направят нищо, нито да подадат документи за социален дом“, допълва медията.

Ситуцията с коронавируса е тема на всички днешни всекидневници. „Труд“ съобщава, че двамата български граждани, които трябваше да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет "Спартан", ще останат 14 дни във ВМА под карантина. „От външно първоначално съобщиха, че се очаква военно-транспортният самолет "Спартан" да излети за България около 17 часа наше време. Полетът, обаче, се осъществи със закъснение. "Труд" научи, че днес от 13 часа работна група ще бъде събрана при здравният министър Кирил Ананиев, за да обсъди по-нататъшните мерки срещу заразата. На срещата ще бъде обсъдена ситуацията с коронавируса, който отне живота на 304 души в Китай, а броят на заразените надвиши 14 000. Регистиран бе първият смъртен случай извън Китай -във Филипините. В събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на риск заради коронавируса, като препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай. Всички българи, които се връщат от Китай ще бъдат подложени на 14-дневна карантина. На летищата ще бъдат монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти“, пише ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че безплатни диетични храни ще получават още пациенти у нас. „Здравната каса допълва списъка за домашно лечение на пациенти със специални медицински нужди, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос. "Включени са допълнителни заболявания в списъка, по който НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицинки цели", обясни той. Това дава възможности НЗОК да заплаща за домашно лечение и на нови диганози. В началото на годината стана ясно, че здравната каса не може да заплаща специална диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич. Момичето страда от метаболитното заболяване пропионова ацидурия. Основа причина за това е, че тя не присъства в списъка, по който може да се поема от бюджета на касата. От друга страна, проблем се оказа и законовата разпоредба, според която касата плаща диетични храни само за пациенти до 18-годишна възраст. Специалната диетична храна, която й е необходима, е включена в обновения списък и тя ще се поема от касата, както за нея, така и за всички пациенти, навършили пълнолетие, обясни представителят на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов, след заседанието на надзора на 20 януари“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vzQT


Още новини
Касата започва преговори за доставка на медицински изделия на най-ниска цена
19.02.2020 17:57:29

Касата започва преговори за доставка на медицински изделия на най-ниска цена

 НЗОК стартира процедурата за договаряне на отстъпки за медицинските изделия, заплащани от К ...

Прокуратурата и ДАНС влизат на проверка в МБАЛ-Раднево
19.02.2020 17:22:45

Прокуратурата и ДАНС влизат на проверка в МБАЛ-Раднево

По разпореждане на Окръжната прокуратура в Стара Загора, е започнала предварителна проверка в МБА ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...