Сряда, 21 Август 2019
16
апр
1
 

В печата: 8 000 ощетени от ТЕЛК, Център за лечение на затлъстяването, принудително лечение за психоболните

Вторник, 16 Април 2019 | 08:56:56
1

Националният съвет за хората с увреждания отхвърли предложените изменения в Наредбата за медицинската експертиза, тъй като и тези промени биха ощетили около 20% от пациентите, съобщава „Труд“.  „Към момента над 8000 души са били

Националният съвет за хората с увреждания отхвърли предложените изменения в Наредбата за медицинската експертиза, тъй като и тези промени биха ощетили около 20% от пациентите, съобщава „Труд“.  „Към момента над 8000 души са били ощетени от решения на ТЕЛК в рамките на половин година поради даден им по-нисък процент увреждане или намалена работоспособност“, пише изданието.

„Според омбудсмана Мая Манолова проблемът с ТЕЛК-овете може да се реши само, ако хората преминават през индивидуална оценка на състоянието си, вместо да минават през комисии. Тя заяви, че още през август миналата година е предупредила, че при приемането на промените в Наредбата ще бъдат ощетени хиляди български граждани. Манолова посочи, че измененията в медицинската експертиза не са начин за борба с фалшивите ТЕЛК-решения. Омбудсманът настоява да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност или при оценката на вида или степента на увреждането. Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика са поели ангажимент да се осигури преосвидетелстване на гражданите, които са били ощетени след 3 август 2018 г.“, допълва още всекидневникът.

Александровска болница в София получи статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването и ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло, информира „Монитор“. „По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) асоциацията приблизително 1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло. Страната ни е на едно от водещите по честотата на затлъстяването в детска възраст сред Европейския съюз. През 2016 г. в Александровска болница бе сформиран екип от експерти -ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург, който определя подходящите пациенти за бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции - безкръвно (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания, като захарен диабет тип 2, хипертония и сънна апнея“, пише още изданието.

„24 часа“ съобщава, че всеки ден с полиция и Спешна помощ водят буйстващи, събрани от улиците в пловдивската психиатрия. „"Настаняваме ги принудително на лечение. При нас няма клинични пътеки, престоят се определя от състоянието им", казаха лекарите. Така нареченото остро отделение, където лежат агресивните болни, е напълно възстановено след пожара. Досъдебното производство по случая все още не е приключило. Медиците твърдят, че няма отлив на пациенти заради инцидента. Те отчитат и наплив от възрастни с деменция. Повечето имали халюцинации, затова близките им търсели за тях психиатрична помощ. Според специалистите в последните 2-3 години броят на деменциите е нараснал чувствително заради застаряване на населението“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K%aG

ккк 16.04.2019 13:17:15

„Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими“.


Още новини
Самостоятелни практики на специалистите по здравни грижи са добър модел за България
21.08.2019 10:28:38

Самостоятелни практики на специалистите по здравни грижи са добър модел за България

„В компетенциите на акушерката е да води нормално раждане. Повече от 15 години ние твърдим, ...

Кръстосаното донорство е още една възможност за трансплантациите
21.08.2019 09:57:55

Кръстосаното донорство е още една възможност за трансплантациите

 „Кръстосаното донорство е още една възможност, чрез която да се намери донор, за да с ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...