Петък, 19 Юли 2019
22
февр
5
 

В пресата: БЛС търси начин да задържи медсестрите, МВР поема психично болните

Петък, 22 Февруари 2019 | 09:05:08
5

 Как да бъдат задържани медицинските сестри в България е един от акцентите в днешните вестници. В интервю за „Стандарт“ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров казва, че статистиката и поисканите разрешителни

 Как да бъдат задържани медицинските сестри в България е един от акцентите в днешните вестници. В интервю за „Стандарт“ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров казва, че статистиката и поисканите разрешителни за работа зад граница показват, че в последните една-две години няма нарастване на броя на заминаващите лекари.

„Но аз се притеснявам за това, че в много скоро време изключително тежко ще ни удари проблемът със специалисти по здравна грижа - медицинските сестри. Там проблемът е наистина сериозен. И всички, от които зависи това, сред които и Лекарският съюз, трябва да намерим решение. Защото в рамките само на 5-6 години ще има изключително голям недостиг на медицински сестри. Огромна част от тях са над 50 г., техният труд е тежък и над определена възраст е трудно да поддържаш такова темпо - да работиш денонощно, с нощни дежурства по коридорите на болниците“, казва той.

„Проблемът според мен е, че медицинските сестри в България нямат усещането, че могат да имат кариерно развитие. Те учат 4 години и половина - почти колкото един лекар, но знаят, че ще останат медицински сестри до края на живота си. Един от начините да преодолеем проблема е да се направи така, че медсестрите да имат стадиране. Както лекарят знае, че завършва, после може да специализира, да се развива в професията си, така и сестрата трябва да знае, че в своя живот може да има кариерно развитие, уточнява д-р Маджаров.

По думите му БЛС заедно с Асоциацията на специалистите по здравни грижи могат да намерят решение на този проблем. „В крайна сметка всеки трябва да знае, че има възможност за развитие, когато е вложил много от себе си. Образованието е скъпо за медицинските сестри и като времетраене е доста“, казва д-р Маджаров.

„Монитор“ пък разказва за решение, което от МВР са намерели за справяне на проблема с психично болните хора. „Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР. Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция "Национална полиция" и по-скоро към подразделенията й по области "да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения". Това трябва да стане до края на тази година“, пише изданието.

Според информацията на "Монитор" идеята е кварталните полицаи да минават периодично през домовете на хората, които могат да създадат риск за обществото. Това са основно граждани с психични заболявания, които тормозят родителите и семейството си, както и такива, които системно се напиват. По данни на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България, цитирани от всекидневника, над 126 хил. психичноболни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях около 25 хил. души страдат от шизофрения, а други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди вследствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. 21 хил. пациенти пък имат афективни разстройства.

„Труд“ информира, че Медицинският университет (МУ) в София е присъдил почетното звание "Доктор хонорис кауза" на столичния кмет Йорданка Фандъкова за активната дейност на общината в сферата на здравеопазването. Фандъкова е носител на почетното научно звание и на Военната академия "Г. С. Раковски".

„По време на церемонията вчера медал й връчи ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков, а проф. Генчо Начев, който е председател на Общото събрание на университета - удостоверение. Йорданка Фандъкова отбеляза, че званието е чест за нея, а превенцията и профилактиката в здравеопазването са кауза“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MpPd

UK doctor 24.02.2019 19:46:58

И при лекарите е така. Те учат 6 години, но знаят, че ще останат лекари до края на живота си.

999 22.02.2019 15:33:39

Маджаров, учи преди да говориш. Специалности има и за медицинските сестри. Придобиват се по същата наредба и по същия начин, както лекарските специалности. Друг въпрос е защо сестрите не се интересуват тези възможности. И пак опираме до заплащането. Нали така?

Гост 22.02.2019 09:32:38

Вместо достойно заплащане, кариерно развитие ,а Маджаров/ Понеже оправихте лекарите ,сега сестрите . Страшно лицемерие цари в това подобие на държава

Гост 22.02.2019 10:18:42

Ами специализацията при лекарите , колко вдига заплатата . Затова още 5 г да учат е добре преди да им вдигнат малко заплатата .

Начин за задържане на сестрите 22.02.2019 09:20:50

Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...