!
Събота, 20 Април 2024
22
февр
5
 

В пресата: БЛС търси начин да задържи медсестрите, МВР поема психично болните

Петък, 22 Февруари 2019 | 09:05:08
5

 Как да бъдат задържани медицинските сестри в България е един от акцентите в днешните вестници. В интервю за „Стандарт“ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров казва, че статистиката и поисканите разрешителни

 Как да бъдат задържани медицинските сестри в България е един от акцентите в днешните вестници. В интервю за „Стандарт“ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров казва, че статистиката и поисканите разрешителни за работа зад граница показват, че в последните една-две години няма нарастване на броя на заминаващите лекари.

„Но аз се притеснявам за това, че в много скоро време изключително тежко ще ни удари проблемът със специалисти по здравна грижа - медицинските сестри. Там проблемът е наистина сериозен. И всички, от които зависи това, сред които и Лекарският съюз, трябва да намерим решение. Защото в рамките само на 5-6 години ще има изключително голям недостиг на медицински сестри. Огромна част от тях са над 50 г., техният труд е тежък и над определена възраст е трудно да поддържаш такова темпо - да работиш денонощно, с нощни дежурства по коридорите на болниците“, казва той.

„Проблемът според мен е, че медицинските сестри в България нямат усещането, че могат да имат кариерно развитие. Те учат 4 години и половина - почти колкото един лекар, но знаят, че ще останат медицински сестри до края на живота си. Един от начините да преодолеем проблема е да се направи така, че медсестрите да имат стадиране. Както лекарят знае, че завършва, после може да специализира, да се развива в професията си, така и сестрата трябва да знае, че в своя живот може да има кариерно развитие, уточнява д-р Маджаров.

По думите му БЛС заедно с Асоциацията на специалистите по здравни грижи могат да намерят решение на този проблем. „В крайна сметка всеки трябва да знае, че има възможност за развитие, когато е вложил много от себе си. Образованието е скъпо за медицинските сестри и като времетраене е доста“, казва д-р Маджаров.

„Монитор“ пък разказва за решение, което от МВР са намерели за справяне на проблема с психично болните хора. „Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР. Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция "Национална полиция" и по-скоро към подразделенията й по области "да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения". Това трябва да стане до края на тази година“, пише изданието.

Според информацията на "Монитор" идеята е кварталните полицаи да минават периодично през домовете на хората, които могат да създадат риск за обществото. Това са основно граждани с психични заболявания, които тормозят родителите и семейството си, както и такива, които системно се напиват. По данни на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България, цитирани от всекидневника, над 126 хил. психичноболни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях около 25 хил. души страдат от шизофрения, а други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди вследствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. 21 хил. пациенти пък имат афективни разстройства.

„Труд“ информира, че Медицинският университет (МУ) в София е присъдил почетното звание "Доктор хонорис кауза" на столичния кмет Йорданка Фандъкова за активната дейност на общината в сферата на здравеопазването. Фандъкова е носител на почетното научно звание и на Военната академия "Г. С. Раковски".

„По време на церемонията вчера медал й връчи ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков, а проф. Генчо Начев, който е председател на Общото събрание на университета - удостоверение. Йорданка Фандъкова отбеляза, че званието е чест за нея, а превенцията и профилактиката в здравеопазването са кауза“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gmZp

UK doctor 24.02.2019 19:46:58

И при лекарите е така. Те учат 6 години, но знаят, че ще останат лекари до края на живота си.

999 22.02.2019 15:33:39

Маджаров, учи преди да говориш. Специалности има и за медицинските сестри. Придобиват се по същата наредба и по същия начин, както лекарските специалности. Друг въпрос е защо сестрите не се интересуват тези възможности. И пак опираме до заплащането. Нали така?

Гост 22.02.2019 09:32:38

Вместо достойно заплащане, кариерно развитие ,а Маджаров/ Понеже оправихте лекарите ,сега сестрите . Страшно лицемерие цари в това подобие на държава

Гост 22.02.2019 10:18:42

Ами специализацията при лекарите , колко вдига заплатата . Затова още 5 г да учат е добре преди да им вдигнат малко заплатата .

Начин за задържане на сестрите 22.02.2019 09:20:50

Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...