!
Сряда, 17 Юли 2024
23
ян
6
 

В пресата: Болнични, грип, препоръчват имунизации срещу хепатит в Перник

Четвъртък, 23 Януари 2020 | 09:03:24
6

И днес темата с фалшивите болнични намира място на страниците на някои всекидневници. „Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблем

И днес темата с фалшивите болнични намира място на страниците на някои всекидневници. „Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки. След засилена кампания на работодателските организации преди дни НОИ публикува анализ по темата. Да се променят правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност, като личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрекъснато, а не 14 дни, както е сега, за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година, беше предложено в анализа, обхващащ периода 2016-2019 г.“, пише „Монитор“.

„Повечето идеи са за засилване на контрола на институциите против издаването на фалшиви документи. Част от тях са предложени от ИА "Главна инспекция по труда" (ГИТ). От агенцията смятат, че основните режими на болничния лист трябва да останат само три болничен, санаторно-курортен, домашен. Сега последният режим се нарича свободен и трябва да отпадне според ГИТ. Лицата, които не спазват предписанията и самия режим на лечение, ще бъдат санкционирани с размера на целия болничен лист, а не само на деня, през които е установено неспазването на режима, както е сега. От ГИТ предлагат и дисциплинарно наказание на служителя и отмяна, ако установи фалшив болничен. Анализът на НОИ доказа, че болничните листове от 2010 до 2018 г. растат с 50% а болничните дни, които плащат работодателите от 2010 до 2018 г., растат със 100%. Ако са плащали 2.5 млн., сега плащат 5 млн. Като цяло има едно нарастване на издадените болнични дни, на продължителността на болничните за тези 8 години, което се отразява в двойно повишаване на обезщетенията за временна нетрудоспособност“, уточнява изданието.

В интервю за „Телеграф“ директорът на НЦЗПБ съобщава, че в референтната лаборатория всеки ден се удвояват случаите на изпращане на материали на хора с тежки вирусни инфекции. „Можем да кажем, че 38% от материалите са положителни на грип. Проследяват се 400 000 души от 229 лекарски практики в цялата страна, а информацията за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции се актуализира всяка седмица. 5000 пациенти от проследяваните 400 000 у нас са посетили лекар заради грипоподобни симптоми през последната седмица. Най-много са децата на възраст от 5 до 14 години. Техният брой по последни данни е 1500. Това говори за повишена заболеваемост, като в отделни райони на страната тя е доста висока. Давам пример със Сливен. Там със симптоми на грип са 200 на 10 000 души. В Монтана също е отчетена висока заболеваемост. С развитието на грипната епидемия и достигането на нейния пик, който ще бъде през февруари, доказаните грипни материали на тежко болни ще се повишат на 80 - 90%. Не можем да кажем кой ще е щамът, защото Н1 и НЗ са поравно разпространени за момента“, казва той.

„24 часа“ информира, че все повече медици препоръчват децата в Перник да се ваксинират срещу хепатит А заради водната криза. „Медиците са притеснени за здравето на децата заради двата случая отпреди седмица, в които поредната авария доведе до смесване на чиста с фекална вода. Същото се случи преди Нова година и в една от детските градини в центъра на града и заведението бе затворено за неопределено време. Спукване на една от двете тръби с диаметър около 1 м, които довеждат водата от пречиствателната станция до Перник, пък остави града съвсем без вода в сряда. Аварията е станала късно вечерта във вторник, а сутринта на следващия ден кметът Станислав Владимиров каза в сутрешния блок на Нова телевизия, че ремонтът ще продължи поне 12 часа и е твърде възможно вода да не може да се подаде през целия ден. За ремонта бяха извикани и екипи на "Софийска вода", но до редакционното приключване на броя водата не бе пусната“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nFdB

23.01.2020 14:33:17

https://www.youtube.com/watch?v=D_X0b0BmDIY Фредерик Шопен, Соната номер 9

БЛС-Въоръжено Крило 23.01.2020 14:31:36

Тези от ГИТ са също полирани мозъци. Режим само домашен озnачава ,че пациентът трябва да си седи у дома като с мярка за неотклонение ,а докторите трябва да му идват в къщи за контролни прегледи. Естествено безплатно а ? Дори не знаят ,че режима е домашен-амбулаторен , а не само ;домашен . А анулирането на свободен режим означава ,че всяка майка с болничен след раждане за 48 дни издаден от ОПЛ ще трябва да не излиза от дома си по никакъв повод. Досега тези болнични бяха отбелязвани напълно логично като свободен режим. Аз поне и колегите около мен никога не са писали свободен режим например на някой с остър бронхит. Тоест на лица с остри заболявания свободен режим не се ползва, той винаги е домашен амбулаторен или домашен стаен за лица с инфекциозни заболявания. Всичко това като препоръки и желания е писано от кухи лейки далече от лекарските практики и естествено комунистическата здравна система ще стане още по-бюрократизирана до абсурдност.

БЛС-Въоръжено Крило 23.01.2020 09:21:03

Управляващите тъпанари пак взимат куци решения. Като намалиш възмпожността ОПЛ да издава болничен лист до 7 дни примерно само ще разкарваш пациентите между него и ЛКК (които и без това са луднали в тези комисии където НЗОК им плаща кирливите 2(два)?!?!?лева за преглед и оценка на трудоспособността на този пациент. Аз лично бих искал ОПЛ изобщо да не издава болнични защото пък на него този преглед ИЗОБШО НЕ СЕ ПЛАШЩА пукната стотинка, само някаква умрЕла Потребителска такса напълно неактуализирана от 10 години, а натоварването и с тази административна работа е голямо. Да му мислят тези пациенти например с фрактури как ще ходят напред назад . гарантирано от ГЕРБерастите

ЛКК 23.01.2020 09:47:44

Болният да не се надява,че продължаването на б.лист ще му бъде безплатно.

Патриот-майтапчия 23.01.2020 11:02:17

Aз предлагам болнични да се издават само от НЗОК и НОИ! Та да МИРЯСАТ най-накрая, и "бизнес", и синдикати, и проверяващи!

Гост 23.01.2020 14:20:53

И синдикатите на Кокала да преглеждат .Един куп пуйки там са с титла доктор


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...