Четвъртък, 23 Март 2023
12
февр
1
 

В пресата: Дело срещу Москов, дела за ТЕЛК, дарения за болници

Вторник, 12 Февруари 2019 | 09:09:55
1

„Бартерът с ваксини през 2015 г. от Турция не е налагал допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването. Това заяви пред спецсъда министърът на финансите Владислав Горанов като свидетел по делото срещу бившия му колега Петър

„Бартерът с ваксини през 2015 г. от Турция не е налагал допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването. Това заяви пред спецсъда министърът на финансите Владислав Горанов като свидетел по делото срещу бившия му колега Петър Москов, заместника му Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био”, пише днес „24 часа” във връзка с поредното заседание по делото, което се проведе вчера.

„Подкрепил съм финансовата обосновка към решението на Министерския съвет от 28 май 2015 г. за споразумението за дарение между България и Турция. Тя има за цел да провери дали ще има въздействие върху бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ). В нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи или въобще разходи от бюджета на ведомството”, каза Горанов”, допълва вестникът.

И още: „Пред репортери извън съдебната зала Горанов каза, че преценката дали са настъпили щети за държавния бюджет, ще направи съдът. „Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на МЗ с твърдение за настъпила щета”, коментира той.

„Труд” отразява присъдата на лекарката от ТЕЛК в Търговище, взела подкуп. „3 години няма да има право да работи в ТЕЛК д-р Галя Русева, която взела подкуп от 200 лв. при освидетелстване на пациент в комисията в Търговище. Лишаването от правото да извършва дейността е част от наказанието, което постанови Окръжният съд в Търговище в понеделник. Присъдата на лекарката е 1 година условно. Делото срещу 56-годишната медичка беше гледано по съкратения ред след признаване на фактите и обстоятелствата”, пише вестникът.

„Сега” пък се спира на друго дело, също свързано с ТЕЛК. „На фона на започналата повсеместна активност на прокуратурата срещу фалшивите инвалиди един случай отпреди 7 години и половина завърши с пълно фиаско за държавното обвинение. Лекарка от ТЕЛК във Враца осъди прокуратурата, че я е набедила в престъпление и е съсипала добрата й репутация, съобщи „Конкурент”. По непотвърдена информация присъденото й обезщетение е от порядъка на 10-20 хил. лв.”, пише изданието.

„В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лв. като "дар" от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите жени са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3000 лева, но поради съсипаната им репутация били принудени да си търсят работа в други населени места. P.M., която е била и шеф на неврологичното отделение в мездренската болница, напуска града и се установява чак в Козлодуй, където започва отначало, пише "Конкурент".

3 години след шумния арест обаче обвинението срещу трите се срива, а една от тях завежда дело срещу прокуратурата, с което да изчисти името си, и го печели на всички инстанции”, допълва публикацията.

„Телеграф” пък се спира на даренията за български болници, които прави принцеса Теофана фон Саксен-Катте. „Близо 3000 хирургични легла е дарила на различни болници в България за 30 години саксонската принцеса от българско потекло Теофана фон Саксен -Катте. Последните 7 тира с близо 280 легла са пристигнали преди седмица и са предназначени за Перник, Стара Загора, Сливен и Тетевен”, пише вестникът.

„Наследничката на някогашния председател на УС на Българската търговска банка и върховен комисар по военновременното стопанство на Царство България Петър Аладжов живее от 7 десетилетия в Германия, от 30 години е патрон на Института по сърцето в Берлин. Първият благотворителен жест е направила в самото начало на демократичните промени, когато от свои близки разбрала за мизерията у нас. Дарените легла са втора употреба, като нови струват по 4000 евро за хидравличните и по 6000 с електрическия механизъм. При изваждане от употреба в немските клиники те отиват в държавен склад, където се ремонтират и предлагат за втора употреба, като цената им варира от 100 до 400 евро”, четем в ежедневника.

„Аз ги вземам безплатно, защото още при изваждането им пристигам на място в болници, чиито шефове са се свързали по някакъв начин с мен. За съжаление има немалко случаи, когато не получавам отговор на писмата до кметовете с въпрос дали от нещо имат нужда...”, коментира на чудесен български език принцесата при посещението си в Стара Загора вчера. Тя е съпруга на херцог Рудигер фон Саксен, който е от фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XRxf

Angeloff..off..off 12.02.2019 09:45:06

Ами освен за ваксините, някой трябва да даде обяснение и кой ще връща изхарчените пари за пръстовите отпечатъци?


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...