!
Сряда, 17 Април 2024
19
дек
3
 

В пресата: До 5 г. затвор за нападение над медик, Детската болница, лекари бягат от Румъния

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 09:02:31
3

Увеличението на наказанията за нападение над длъжности лица, предлагано от „Обединени патриоти“, е тема на част от днешните всекидневници. „До 5 години да лежи в затвора всеки, който нанесе лека телесна повреда на медицинско лице, учи

Увеличението на наказанията за нападение над длъжности лица, предлагано от „Обединени патриоти“, е тема на част от днешните всекидневници. „До 5 години да лежи в затвора всеки, който нанесе лека телесна повреда на медицинско лице, учител, полицай, съдия, прокурор, митничар, лесничей и други служебни и длъжностни лица. Такова предложение за промяна на Наказателния кодекс внесоха вчера от "Обединени патриоти". Завишаването на наказанието е в два текста от закона. Първият предвижда от 1 до 5 г. затвор за леки случаи - шамар, блъскане, бутане, дърпане и т. н. Патриотите предлагат горната граница да остане, а минимумът да се увеличи от 1 на 2 години. Вторият текст е за случаите, когато са причинени болки или страдания, но без разстройство на здравето - тоест, налице е побой. Сега наказанието е до 3 години, а вносителите предлагат да стане до 5 години. В същото време да се увеличи и минимумът при присъдите за тежка телесна повреда - от 5 до 15 г. да стане от 7 до 15 г., както и за средна телесна повреда - от 3 до 10 г. да стане от 5 до 10 г.“, пише „Труд“.

„От името на групата заместник-председателят на парламента Валери Симеонов мотивира предложението за поправки на НК със зачестилите нападения над лекари, сестри и други медицински лица. Най-фрапиращи от тях са извършени през последните две години, което означавало че наказанията по сегашните текстове са недостатъчни. "Задава се Весела Коледа и Щастлива Нова година. За съжаление, можем да олицетворим тези празници с краткото стихче: "Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и с бухалка", демонстрира пред журналисти поетичните си наклонности Симеонов, независимо, че темата бе изключително сериозна“, допълва изданието.

„Сега“ съобщава, че Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са сезирали европейските си колеги за обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница у нас. „Двете организации са подготвили поредните становища и до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в които настояват поръчката да бъде прекратена. Отворено писмо за прекратяване на процедурата подготвят и граждани. Очаква се в петък Министерството на здравеопазването да обяви класирането на кандидатите за строителството на болницата. Считаме, че правителството е подведено, но винаги може да поправи грешката си, договор не бива да се подписва, категорични са експертите“, пише всекидневникът.  

„КАБ принципно не приема идеята новото лечебно заведение да се изгради чрез реконструкция на недовършен и амортизиран строеж в двора на Александровената болница, защото това е скъпо, рисково и в нарушение на сградоустройствените, земетръсните правила, правилата за безопасност. Прогнозната стойност на поръчката е за 79.535 млн. лв. без ДДС, като за нея се състезават три обединения. Изпълнителят ще извършва и проектирането, и строителството - друг дефект, защото позволява надделяване на интереса на строителя над проектирането. Зам.-шефът на КАБ арх. Петкана Бакалова обясни, че камарата вече е сезирала по случая Съвета на архитектите на Европа, сипнал е пратен и до Съвета на инженерите на Европа и вече се подготвя превод на цялата документация. "Работим и за промяна на директивата, така че този безобразен инженеринг без ясна идея за проекта да не бъде възможен", коментира Бакалова“, уточнява медия.

„Дума“ информира, че през последните 10 години повече от 25 хиляди лекари са напуснали страната. Според министъра на здравеопазването на Румъния Виктор Костаке дори увеличението на заплатите не може да върне медиците да работят в родината си, а по-важен фактор за завръщането им би било подобряването на условията за работа. Той обяви, че до юни следващата година са предназначени 170 млн. евро за оборудване и обновяване на болниците“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4ZTM

Гост 19.12.2019 12:11:51

Мутрите ще довършват болница с мизерни средства не покриващи нормалните строително монтажни работи на необходимото качество. С други думи както мизерно плащат на докторите по съшия модел ще строят -с жълти стотинки.

Гост 20.12.2019 11:09:12

Точно това искат! Не се наядоха на пари, джипове, яхти, мезонети и съпътстващите ги луксозни курви! Измет!

? 19.12.2019 09:14:29

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачеджиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва предколедно? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...