Вторник, 28 Септември 2021
04
септ
 

В пресата: Западнонилска треска у нас, проблемите на хората с увреждания

Вторник, 04 Септември 2018 | 09:37:03


„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт

„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт по паразитология и микробиология”, пише днес вестникът.

„Миналата седмица в Бургас също има вероятен случай, но той не беше потвърден лабораторно на 100 процента. 70-годишната жена от морския град вече е здрава и се занимава с обичайните си дейности, каза още проф. Кантарджиев. При новият случай обаче младият мъж вече е развил енцефалит (възпаление на мозъка) и е в болница”, уточнява изданието.

„Точно в 13.30 часа в понеделник в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни болести инспекцията му е потвърдена чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК. По думите на проф. Тодор Кантарджиев при такива пациенти вероятността за пълно оздравяване и възстановяване е между 10 и 20 процента”, допълва изданието.

И още: „Западнонилската треска се пренася от комари и в по-редки случаи от птици. Не е ясно в кои части на страната към момента има заразени преносители. Затова родителите да пазят децата си от ужилване, да се пазят и възрастните, предупреди националният консултант проф. Тодор Кантар джиев. Той препоръча да не се правят пикници и да се избягват заблатените места, разходките около реките и други водоизточници. Хората да използват репеленти срещу комарите, каза още проф. Кантарджиев. На работещите на открито той препоръча да обличат по две фланелки една върху друга, а откритите места от тялото да пръскат с препарати срещу комарите”.

С началото на новия политически сезон се активизираха отново и хората с увреждания, които чакат законово решение на проблемите си. „Вместо да намаляват, протестите на майки на деца с увреждания се разрастват. Вчера БНР съобщи, че още три града се включват в инициативата за палаткови лагери - Видин, Разград и Радомир. Протестиращите родители в София готвят и акция, с която ще посрещнат депутатите на работните им места в началото на новия парламентарен сезон тази седмица: “Входът ни е в черно с черни знамена, така ще им напомним, че много малко време остава до 1 октомври и трябва да се захванат за работа, за да има реформа за хората с увреждания“, поясни Вера Иванова от палатковия лагер в столицата”, пише „Сега”.

„Майките дадоха срок до 1 октомври на депутатите да започнат обсъждането в пакет на три законопроекта - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Дотук обаче за обществено обсъждане е публикуван само един от тези законопроекти - за хората с увреждания. За социалните услуги е на ниво концепция, а за личната помощ съществува само отхвърленият от всички други проект, подкрепен от омбудсмана Мая Манолова”, отбелязва изданието.

„Миналата седмица изненадващо се разбра, че социалният министър Бисер Петков е приел искането на протестиращите личната помощ да бъде уредена в отделен закон. Така в проекта на закон за хората с увреждания този въпрос не се засяга. С него, както „Сега” писа, помощта за хората с най-тежки увреждания, които имат нужда от чужда помощ, се повишава най-чувствително - с до 80%, като те вече ще получават 443 лв. вместо сегашните около 240 лв. месечно, а отделно би трябвало да им се полагат социални услуги и въпросната лична помощ”, допълва още публикацията.

Вестниците се спират и на оповестената вчера от Евростат статистика за увеличаването на цените в различни сектори от 2000 г. насам. „Алкохолът и цигарите в България са поскъпнали с 408,8% между 2000 и 2017 г. В целия ЕС по-голямо увеличение има само в Румъния - със 726,5%, показват данни на Евростат”, пише „24 часа”.

„Държавата ни е на второ място по поскъпване и на здравните услуги – със 154,7%. Преди нас е Унгария, където цените са се вдигнали с 2% повече, отколкото у нас”, отбелязва изданието.

„Общо в ЕС инфлацията е 36,5%. В България тя е 84,6%, а на първо място отново е Румъния с 257%. Най-малко поскъпване има в Германия - с 28,6%.

Понижение на цените има единствено при комуникационните услуги – с 21,7%. В България има увеличение и в тази категория с 9,7%”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9%J8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отново оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Плъха
27.09.2021 17:06:28

Отново оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Плъха

След дълга съдебна сага Окръжен съд-Пловдив отново оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жор ...

ЕК отпусна 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове за COVID
27.09.2021 16:45:40

ЕК отпусна 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове за COVID

Европейската комисия (ЕК) отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...