!
Неделя, 03 Март 2024
04
септ
 

В пресата: Западнонилска треска у нас, проблемите на хората с увреждания

Вторник, 04 Септември 2018 | 09:37:03


„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт

„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт по паразитология и микробиология”, пише днес вестникът.

„Миналата седмица в Бургас също има вероятен случай, но той не беше потвърден лабораторно на 100 процента. 70-годишната жена от морския град вече е здрава и се занимава с обичайните си дейности, каза още проф. Кантарджиев. При новият случай обаче младият мъж вече е развил енцефалит (възпаление на мозъка) и е в болница”, уточнява изданието.

„Точно в 13.30 часа в понеделник в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни болести инспекцията му е потвърдена чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК. По думите на проф. Тодор Кантарджиев при такива пациенти вероятността за пълно оздравяване и възстановяване е между 10 и 20 процента”, допълва изданието.

И още: „Западнонилската треска се пренася от комари и в по-редки случаи от птици. Не е ясно в кои части на страната към момента има заразени преносители. Затова родителите да пазят децата си от ужилване, да се пазят и възрастните, предупреди националният консултант проф. Тодор Кантар джиев. Той препоръча да не се правят пикници и да се избягват заблатените места, разходките около реките и други водоизточници. Хората да използват репеленти срещу комарите, каза още проф. Кантарджиев. На работещите на открито той препоръча да обличат по две фланелки една върху друга, а откритите места от тялото да пръскат с препарати срещу комарите”.

С началото на новия политически сезон се активизираха отново и хората с увреждания, които чакат законово решение на проблемите си. „Вместо да намаляват, протестите на майки на деца с увреждания се разрастват. Вчера БНР съобщи, че още три града се включват в инициативата за палаткови лагери - Видин, Разград и Радомир. Протестиращите родители в София готвят и акция, с която ще посрещнат депутатите на работните им места в началото на новия парламентарен сезон тази седмица: “Входът ни е в черно с черни знамена, така ще им напомним, че много малко време остава до 1 октомври и трябва да се захванат за работа, за да има реформа за хората с увреждания“, поясни Вера Иванова от палатковия лагер в столицата”, пише „Сега”.

„Майките дадоха срок до 1 октомври на депутатите да започнат обсъждането в пакет на три законопроекта - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Дотук обаче за обществено обсъждане е публикуван само един от тези законопроекти - за хората с увреждания. За социалните услуги е на ниво концепция, а за личната помощ съществува само отхвърленият от всички други проект, подкрепен от омбудсмана Мая Манолова”, отбелязва изданието.

„Миналата седмица изненадващо се разбра, че социалният министър Бисер Петков е приел искането на протестиращите личната помощ да бъде уредена в отделен закон. Така в проекта на закон за хората с увреждания този въпрос не се засяга. С него, както „Сега” писа, помощта за хората с най-тежки увреждания, които имат нужда от чужда помощ, се повишава най-чувствително - с до 80%, като те вече ще получават 443 лв. вместо сегашните около 240 лв. месечно, а отделно би трябвало да им се полагат социални услуги и въпросната лична помощ”, допълва още публикацията.

Вестниците се спират и на оповестената вчера от Евростат статистика за увеличаването на цените в различни сектори от 2000 г. насам. „Алкохолът и цигарите в България са поскъпнали с 408,8% между 2000 и 2017 г. В целия ЕС по-голямо увеличение има само в Румъния - със 726,5%, показват данни на Евростат”, пише „24 часа”.

„Държавата ни е на второ място по поскъпване и на здравните услуги – със 154,7%. Преди нас е Унгария, където цените са се вдигнали с 2% повече, отколкото у нас”, отбелязва изданието.

„Общо в ЕС инфлацията е 36,5%. В България тя е 84,6%, а на първо място отново е Румъния с 257%. Най-малко поскъпване има в Германия - с 28,6%.

Понижение на цените има единствено при комуникационните услуги – с 21,7%. В България има увеличение и в тази категория с 9,7%”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pc2u


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...