Четвъртък, 28 Януари 2021
04
септ
 

В пресата: Западнонилска треска у нас, проблемите на хората с увреждания

Вторник, 04 Септември 2018 | 09:37:03


„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт

„Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния институт по паразитология и микробиология”, пише днес вестникът.

„Миналата седмица в Бургас също има вероятен случай, но той не беше потвърден лабораторно на 100 процента. 70-годишната жена от морския град вече е здрава и се занимава с обичайните си дейности, каза още проф. Кантарджиев. При новият случай обаче младият мъж вече е развил енцефалит (възпаление на мозъка) и е в болница”, уточнява изданието.

„Точно в 13.30 часа в понеделник в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни болести инспекцията му е потвърдена чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК. По думите на проф. Тодор Кантарджиев при такива пациенти вероятността за пълно оздравяване и възстановяване е между 10 и 20 процента”, допълва изданието.

И още: „Западнонилската треска се пренася от комари и в по-редки случаи от птици. Не е ясно в кои части на страната към момента има заразени преносители. Затова родителите да пазят децата си от ужилване, да се пазят и възрастните, предупреди националният консултант проф. Тодор Кантар джиев. Той препоръча да не се правят пикници и да се избягват заблатените места, разходките около реките и други водоизточници. Хората да използват репеленти срещу комарите, каза още проф. Кантарджиев. На работещите на открито той препоръча да обличат по две фланелки една върху друга, а откритите места от тялото да пръскат с препарати срещу комарите”.

С началото на новия политически сезон се активизираха отново и хората с увреждания, които чакат законово решение на проблемите си. „Вместо да намаляват, протестите на майки на деца с увреждания се разрастват. Вчера БНР съобщи, че още три града се включват в инициативата за палаткови лагери - Видин, Разград и Радомир. Протестиращите родители в София готвят и акция, с която ще посрещнат депутатите на работните им места в началото на новия парламентарен сезон тази седмица: “Входът ни е в черно с черни знамена, така ще им напомним, че много малко време остава до 1 октомври и трябва да се захванат за работа, за да има реформа за хората с увреждания“, поясни Вера Иванова от палатковия лагер в столицата”, пише „Сега”.

„Майките дадоха срок до 1 октомври на депутатите да започнат обсъждането в пакет на три законопроекта - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Дотук обаче за обществено обсъждане е публикуван само един от тези законопроекти - за хората с увреждания. За социалните услуги е на ниво концепция, а за личната помощ съществува само отхвърленият от всички други проект, подкрепен от омбудсмана Мая Манолова”, отбелязва изданието.

„Миналата седмица изненадващо се разбра, че социалният министър Бисер Петков е приел искането на протестиращите личната помощ да бъде уредена в отделен закон. Така в проекта на закон за хората с увреждания този въпрос не се засяга. С него, както „Сега” писа, помощта за хората с най-тежки увреждания, които имат нужда от чужда помощ, се повишава най-чувствително - с до 80%, като те вече ще получават 443 лв. вместо сегашните около 240 лв. месечно, а отделно би трябвало да им се полагат социални услуги и въпросната лична помощ”, допълва още публикацията.

Вестниците се спират и на оповестената вчера от Евростат статистика за увеличаването на цените в различни сектори от 2000 г. насам. „Алкохолът и цигарите в България са поскъпнали с 408,8% между 2000 и 2017 г. В целия ЕС по-голямо увеличение има само в Румъния - със 726,5%, показват данни на Евростат”, пише „24 часа”.

„Държавата ни е на второ място по поскъпване и на здравните услуги – със 154,7%. Преди нас е Унгария, където цените са се вдигнали с 2% повече, отколкото у нас”, отбелязва изданието.

„Общо в ЕС инфлацията е 36,5%. В България тя е 84,6%, а на първо място отново е Румъния с 257%. Най-малко поскъпване има в Германия - с 28,6%.

Понижение на цените има единствено при комуникационните услуги – с 21,7%. В България има увеличение и в тази категория с 9,7%”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Z6P


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април
27.01.2021 17:37:11

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписва ...

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано
27.01.2021 16:49:06

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано

Не трябва да се говори за припряност при одобрението на новите ваксини; британският вариант на ко ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...