Неделя, 18 Април 2021
02
юни
 

В пресата: За договорите с касата, за „Пирогов“ и за Фонда за лечение на деца

Четвъртък, 02 Юни 2016 | 15:08:25


„Големите болници с национално значение още чакат за подписването на новите

„Големите болници с национално значение още чакат за подписването на новите им договори със здравната каса. До момента те са в неведение за обема дейности и броя легла, които ще им бъдат разрешени по новите правила за подписване на договорите - чрез Националната здравна карта. Тя указва по региони от какви и колко легла има нужда“, четем днес в „24 часа“.

Ежедневникът припомня, че касата пусна по спешност авансово средствата за април на болниците, които все още не са подписали договор. От разговори на изданието с директори на болници става ясно, че някои от тях още не са получили средствата си, а други са ги получили, но не в пълен размер. „Получихме малко над 2,9 млн. лв. за април. Остава да бъдат изплатени около 300 000 лв., за което имаме уверение, че ще стане след подписването на новия договор“, каза д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ "Св. Анна". Самият договор не бил подписан, тъй като болницата е заявила нови дейности, които били проверявани до последно от касата. Финансирането от касата не се отразило на превеждането на заплатите в болницата, тъй като те се получавали на 10-о число.

„Във ВМА няма проблем, почти цялата сума за април е преведена“, каза началникът ген. проф. Николай Петров.

В Александровска болница парите за април не бяха получени до сряда следобед. Новият договор бил в процес на подписване“, пише изданието.

И още: „Основният проблем в момента не е финансирането, а въвеждането на двойно лимитиране за работата на болниците, коментира директор на голяма частна болница пред "24 часа". Това става веднъж чрез формирането на бюджет на исторически принцип - според изработеното и платеното през миналата година.

Вторият механизъм за ограничаване е чрез новите договори с касата. С тях се орязват различен брой легла по различните направления във всяка болница. По-малко легла означава по-малко дейност, а това ще бъде основанието за по-нисък бюджетен лимит за следващия период, обясни болничният мениджър.

Една от най-големите многопрофилни частни болници в София е получила проектодоговор с касата, който залага наполовина по-малко легла от досегашното, научи „24 часа“.

Няколко издания пък информират, че „Пирогов“ вече е подписал договора си с касата. „Пирогов" подписа договор със здравната каса, съобщиха от лечебното заведение за "Монитор". От спешната болница обясниха, че във вторник е била свикана работна група между лекари от болницата и представители на НЗОК. След като са били отстранени грешките от страна на касата в първоначалния документ, спешната болница е подписала договор със здравната каса“, информира вестникът.

Фондът за лечение на деца, заради който вчера се проведе протест пред МЗ, е друга тема във фокуса на вестниците. „Повече от месец след скандалната акция на ГДБОП във фонда за лечение на деца, работата му продължава да е белязана от съмнения и обвинения. Вчера под прозорците на здравния министър Петър Москов се проведе пореден протест на родители срещу фонда. Според тях фондът бави изпращането на деца в чужди клиники, което намалява възможността за адекватното им лечение. Бавене има и в плащанията към чуждите клиники. Точно обратното твърдят от МЗ - че сега фондът работи по-бързо, отколкото преди“, пише „Сега“.

„Часове след протеста общественият съвет на фонда проведе заседание, но информация какво е решено на него не беше публикувана, а на въпрос на "Сега" новият управител проф. Владимир Пилософ не даде точни данни, само лаконично съобщи, че са разгледани около 50 случая. Членове на обществения съвет съобщиха, че са минали 40 заявления, като са одобрени малко повече от половината. В електронния регистър на фонда в интернет преобладаващата бележка по постъпилите молби е "чака становище", а актуални данни след вчерашното заседание няма“, отбелязва изданието.

От публикацията става ясно още, че според членове на Обществения съвет директорът на фонда взема еднолични решения, тъй като твърди, че именно той носи финансовата отговорност за леченията. „По правилник Общественият съвет възлага, а той изпълнява, но това не се случва. Той си прави каквото пожелае“, твърди Десислава Хурмузова. Проф. Пилософ коментира пред "Сега", че еднолично носи отговорност по работата на този фонд по правилата. "Обвиняват ме в авторитарност едва ли не, но няма такова нещо, защото има обществен съвет, протокол, подписва се, решенията се вземат от тях", заяви той“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MPf8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възстановяват плановите операции в София
18.04.2021 11:19:16

Възстановяват плановите операции в София

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев ще издаде утре заповед, с която се възстановяват планови ...

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното
18.04.2021 10:52:32 Невена Попова

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...