Сряда, 17 Август 2022
02
ноем
 

В пресата: За чекирането с пръст, за липсата на кадри, за е-рецептата

Сряда, 02 Ноември 2016 | 15:08:25


„Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница

„Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти, заяви здравният министър Петър Москов по повод новата задължителна система.” Това четем днес в „Труд”, който допълва: „Той обясни, че когато пациент откаже да даде отпечатъци, касата ще организира проверка и неин екип ще бъде в лечебното заведение до един час.

"В момента сме в процес на набиране на количество пациенти, които евентуално биха искали различен вид идентификация. Ако трябва да направим такава за 100 души, които до този момент са отказали, това ще струва определени пари", добави Москов.”

Няколко издания проследяват процеса на регистрация с новата система в няколко лечебни заведения в страната. „В повечето градове като София, Русе, Добрич, Хасково, Кюстендил, Велико Търново и др. нямаше регистрирани проблеми и затруднения. В други обаче се стигна до безредици”, пише „Телеграф” и разказва: „Над сто души, повечето от които тежко болни чакаха часове наред в УМБАЛ Бургас, за да преминат през системата и да поставят пръста си на малките устройства за биометрични данни. След близо четири часа висене на опашка неколцина от хората колабираха. Близките им чукаха по вратите на Шокова зала и съседния Спешен център, за да търсят помощ. Напрежението ескалира около 10,30 часа, когато фоайето на приемното отделение буквално бе препълнено с народ. Изнервени пациенти вдигнаха скандал и потърсиха сметка от ръководството на здравното заведение. Управата на болницата се задейства, за да реши проблема и около обяд монтира второ устройство за идентификация. То обаче не успя да стопи дългата опашка.”

Ежедневникът пише още: „Изнервени пациенти, които не могат да направят регистрацията си с пръстов отпечатък, имаше и в МБАЛ "Света Анна" във Варна. Част от тях изкараха яда си върху персонала на болницата. Това са главно възрастни хора в безпомощно състояние или с деформации на пръстите и ръцете, които не успяват да се регистрират от първи път и се изнервят от това, обясниха от лечебното заведение, което разполага с общо с 20 устройства, разпределени по отделенията. По думите на здравния министър д-р Петър Москов именно липсата на организация вътре в болниците може да причини напрежение, но по отношение на касата той е категоричен, че тя е свършила добре своята работа.”

„Стандарт” се спира на изказване на здравния зам.-министър д-р Ваньо Шарков в Русе. „Електронната рецепта ще е факт до март 2017 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той добави, че до първата половина на следващата година ще бъде въведено цялото електронно здравеопазване. "В момента, в който на вас ви се изпише тази рецепта, тя ще отива във всички аптеки, а пациентът ще може да отиде с електронна карта в която иска аптека и да си закупи лекарствата. Ако медикаментите са реимбурсирани изцяло или частично от НЗОК, информацията ще отива директно и в касата. Близки и роднини ще имат право да ви купуват лекарства с тази карта", обясни Шарков”, четем във вестника.

„Монитор” фокусира вниманието си върху проблемите с липсата на медици. „Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, предоставена на "Монитор", пише изданието.

Като проблем вестникът посочва и липсата на анестезиолози. „Само след пет години няма да има кой да слага упойките преди операция заради дефицита на анестезиолози и нежеланието на младите лекари да се обучават по тази специалност. Това прогнозираха от Научното дружеството по анестезиология и реанимация. Средно по 1,6 анестезиолози се падат на една болница у нас при норматив за страните от Европейския съюз за работа в една хирургична зала да има поне двама. Евростандартът изисква на 10 000 души най-малко 40 такива лекари. Това означава, че страната ни се нуждае от 29 200. По данни на Българския лекарски съюз анестезиолозите в страната, които все още практикуват професията, са между 700 и 800. Близо други 500 работят във фармацевтични фирми или са сменили професията заради по-високо заплащане”, посочва публикацията.

„Дефицитът на тези медици засяга вече не само малките болници, той се чувства и в университетските, и в областните”, пише още „Монитор”.

Изданието отбелязва също така, че дори и наличието на лекари понякога не спасява болниците: „Болници нямат пари, за да отделят по 920 лева месечно за заплата на специализант и да му внасят здравните и пенсионните осигуровки. По-малките лечебни заведения, макар и да имат остра нужда от лекари, не могат да си позволят да ги наемат, установи репортерска проверка на "Монитор".

Освен това на много места обучителите, които трябва да обучават специализантите, получават много по-малко възнаграждение от своите подопечни”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q@QH


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...