!
Събота, 24 Февруари 2024
27
септ
2
 

В пресата: Здравноосигурителните модели - реакции

Четвъртък, 27 Септември 2018 | 09:10:32
2

„Жесток към най-уязвимите групи от населението и напълно неприемлив вариант на промени в здравния сектор се оказаха дългоочакваните нови модели за системата, изработени от екипа на министър Кирил Ананиев”. Такова е мнението на „Сега&r

„Жесток към най-уязвимите групи от населението и напълно неприемлив вариант на промени в здравния сектор се оказаха дългоочакваните нови модели за системата, изработени от екипа на министър Кирил Ананиев”. Такова е мнението на „Сега” за представените вчера два модела на здравно осигуряване.

„Както вече стана ясно, МЗ предлага два варианта за подобряване финансирането на здравната система - пълна демонополизация на здравната каса и навлизане на частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната вноска на всички граждани; или запазване на НЗОК като основен платец и въвеждане на задължително допълнително застраховане, с което да се покриват част от настоящите разходи на касата за лечение. Министерството смята за по-реалистичен втория вариант.

Според него обаче лечебните заведения ще имат право сами да определят цените, по които работят, а ако те са по-високи от определените от здравната каса и застрахователите, разликата ще се плаща от пациентите или от допълнителен доброволен фонд, в какъвто в момента са осигурени 11% от гражданите”, четем във вестника.

„Не е ясно как ще се избегне болниците масово да определят цени над тези, които ще се поемат с публични средства. Според зам. здравния министър Жени Начева така щяло да има прозрачност и да е ясно кое колко струва. Освен това частните фондове щели да контролират цените, защото ще могат да отказват договори на болници с прекалено високи ценоразписи. А за цейности, които са специфични и има монопол, щяла да се намесва държавата, макар и неясно как. При подозрение за картел, при който всички болници да обявят високи цени, щяла да се сезира Комисията за защита на конкуренцията”, допълва изданието и цитира д-р Мими Виткова, според която така ще се отнеме достъпът до лечение на най-тежко болните и те ще плащат от джоба си най-много. „Освен това според нея „няма да останат цени под 700 лв.” които да се поемат само от НЗОК. Рискът от фалити на застрахователи е голям, смята тя. Предлаганите промени не са консултирани с бранша, допълни Виткова”, пише още всекидневникът.

„Според омбудсмана Мая Манолова с подобна промяна се нарушава принципът на солидарността. На места, където болницата е само една, или при ситуации, при които пациентът няма избор - например тежко раждане, той ще е принуден да доплати обявената по-висока цена, без да има избор”, четем в изданието.

И още: „Според омбудсмана има проблем и с Конституцията, тъй като тя не предвижда задължително здравно застраховане. Освен това няма гаранция какво повече ще получат хората с новата задължителна осигуровка, тъй като и в момента тези услуги се поемат от НЗОК само срещу задължителната осигуровка.

„Не приемайте предложенията като крайни. Докато не приключат дебатите по тях, няма да има законодателни промени”, каза Кирил Ананиев. Неформално масово се твърди, че нито един от двата модела няма да бъде реализиран”.

Коментар на моделите публикува „Монитор”, според който проблемът е доколко предлаганите модели са по силите на българските болни и техните близки. „И в двата случая се оказва, че доплащане ще има, макар и в единия вариант само 15% от стойността на лечението, ако човек не се е застраховал и в доброволен фонд. Такава възможност хората имат и сега, но частните здравни застрахователи едва кретат, защото българинът, като цяло, няма възможност да отделят от доходите си за такива застраховане. Сключените полици в тези фондове са направени предимно от по-големите фирми, които могат да си позволят да поемат тази екстра за своите работници и служители. Те обаче са твърде малко.

Затова и само 6% от нашенците отговарят, че са съгласни да бъде въведено допълнително задължително здравно застраховане”, четем във вестника.

„Пределно ясно е, че системата има нужда от реформа, за да се спрат пробойните за изтичане на пари в нея. Преди това обаче трябва да се запушат въпросните пробойни. В противен случай от нея пак ще изтича финансов ресурс, а за българския пациент все по-често ще свири реквием”, пише още изданието.

Моделите коментира и „Дума”. „Спорно е чия е крилатата фраза, че всичко ново е добре забравеното старо, но тя важи в пълна сила и за споменатия модел. В него става въпрос за медицинските пакети - основен и допълнителен, но завоалирано”, смята авторът.

„Ни във вариант А, ни във вариант Б на модела „Ананиев” не става ясно къде е болният. Нито къде е профилактиката и първичната помощ. Не се вижда продължаващото лечение и рехабилитацията на хронично болните. Ще плаща ли още държавата осигуровките на висши държавни чиновници? Докато за бедните е ясно - те трябва да си доплащат”, четем във всекидневника.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7tVS

Гост 27.09.2018 09:21:12

От такава реформа най-много ще спечелят адвокатите - като тръгнат едни дела пациент-болница, пациент-застраховател, болница-застраховател, болница-пациент, застраховател-болница и т.н...

Пациент 27.09.2018 12:26:49

И гробарите. Като тръгне една върволица от народ дето не може да си плаща към гробищата...


Всичко за коронавируса
Още новини
Огромен интерес към прегледите на деца в Пазарджик отчетоха от УМБАЛ „Св. Георги“
24.02.2024 11:48:20

Огромен интерес към прегледите на деца в Пазарджик отчетоха от УМБАЛ „Св. Георги“

Огромен интерес предизвикаха безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръково ...

Средствата за трансплантацията на Амая са събрани. Какво следва?
24.02.2024 11:03:05

Средствата за трансплантацията на Амая са събрани. Какво следва?

За броени дни бяха събрани малко над 750 000 лв. за сърдечната ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...