Вторник, 31 Януари 2023
16
окт
1
 

В пресата: Индекс на европейския здравен потребител, хора с увреждания, хепатит

Сряда, 16 Октомври 2019 | 09:04:57
1

Авторитетното проучване Индекс на европейския здравен потребител през 2018 г. е подробно представено в „Сега“. То показва, че в сравнение с предходната година сме минали две места напред в класацията на европейските държави и се нареждаме н

Авторитетното проучване Индекс на европейския здравен потребител през 2018 г. е подробно представено в „Сега“. То показва, че в сравнение с предходната година сме минали две места напред в класацията на европейските държави и се нареждаме на 31 място от 35 страни. „Зад нас са Полша, Унгария, Румъния и Албания, което пък значи, че Северна Македония, Черна гора и Сърбия са пред България. Изследването се провежда от 2005 г. насам. То проучва здравните системи в Европа с помощта на публични статистически данни, анкети на пациенти и независими изследвания, като акцентът е върху потребителя, т.е. доколко системата е добра за него. Индексът се базира на 6 основни показателя - права на пациентите, достъп до лечение, резултати от лечението, превенция на болести, обхват на здравната система и осигуряване на лекарства. Индексът отчита и особено драматични за нашата система показатели като плащания от джоба на пациентите. През 2018 г., за пръв път от 10 години, Холандия отстъпва първото място в класацията на Швейцария. Това се дължи на промяна в методологията на проучването - включен е нов показател за достъпност - време за чакане за детско психиатрично лечение, и там дългогодишният лидер губи точки“, пише медията.

„Макар и първите 12 страни в класацията да са от Западна Европа, един от изводите на авторите на индекса е, че няма връзка между парите, които се харчат за системата, и достъпността й. В богати страни като северните проблемът с листите на чакащи за планово лечение продължава да стои с пълна сила. Освен това липсата на листи на чакащи пести пари, а не обратното - колкото по-бързо се решава даден проблем, толкова по-ниска е цената, отбелязват авторите на индекса. За пример са дадени Черна гора и Северна Македония, които са намалили драстично листите на чакащи, въвеждайки национална система за електронни направления в реално време, по същия път върви и Сърбия. България има добри точки по този показател и не е изпаднала още по-назад благодарение на него - у нас достъпът до болница е изключително лесен. Цената обаче е висока - ние имаме най-високите разходи за болнична помощ като процент от общите разходи за здравеопазване в цяла Европа, което прави системата ненужно скъпа. Освен това България не следва да се приема като страна с ниски разходи на здравеопазване - у нас за сектора се харчат 8.2% от БВП, което ни подрежда на 16-о място в ЕС. Проблемът е, че тук едва половината от тези пари са публични разходи, а останалите се поемат кеш от пациентите“, пише още медията.

„24 часа“ информира, че 22 млн. лева повече предвижда държавата за месечните помощи на хората с увреждания за догодина. „Причината е, че през 2020-а линията на бедност се увеличава и става 363 лв., а финансовата подкрепа за инвалидите е процент от нея.

Това съобщи в Пловдив социалният министър Бисер Петков при посещение в центъра за рехабилитация на незрящи. Уточни, че сумата се отпуска на всички с 50 и над 50% нетрудоспособност, като не се взема предвид доходен критерий. Получават я 650 000 души.

11 780 хора с увреждания пък са започнали работа заради задължителните квоти. Това е двойно повече в сравнение с предходната година. Трудовите инспектори са проверили над 880 фабрики. 110 предприятия пък са платили над 92 хил. лв., защото са отказали да назначат инвалид“, пише всекидневникът.

Епидемични взривове от Хепатит А са регистрирани в части от София и Сливен, съобщава „Труд“. „Болестта на мръсните ръце е засегнала столичния район "Люлин", в частност квартал "Филиповци". Случаи са регистрирани още в село Градец, Сливенско, както и в Търговище. В София, в периода 2.09. -02.10.19 г., са заболели 11 души, от които 9 деца от 2 до 12 год. и 2-ма възрастни. Всички те са хоспитализирани. Епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А е докладван и в село Градец, обл. Сливен. От началото на годината до 14.10.2019 г. са регистрирани 71 потвърдени случаи, преминали болнично лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Ив. Селимински-Сливен". Оказва се, че болните живеят при лоши санитарно-хигиенни условия. Започнало е ваксинирането на контактните лица до 15 години. В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище пък са хоспитализирани 3 деца от едно семейство. Случаите са лабораторно потвърдени“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dgAz

Dr_Doolittle 16.10.2019 09:34:31

8.2% от БВП, при този мизерен БВПна тиквения бостан абсолютно нищо не значи за да се направят някакви анализи ,че финансирането на здравни сектор не зависи от финансирането . Куцо проучване с куци изводи . Освен това така наречения лесен достъп до здравеопазване в България означава камара пациенти и парапациенти (например с банална хрема) навалящи се пред кабинетите на личния лекар или тесния специалист и го принуждава буквално да бърза и препуска по някакви прегледи за по 2 минути , което за всички е ясно,че не е медицински преглед . Ето това е бързият достъп в гетото България. И изобщо не е никакво достойнство на комунистическата система Семашко. Тук плебсът вместо да си записва час за преглед и както в UK да получва appointment в рамките на 2-7 дни за преглед вместо това ползва доктора за конвейр за здравни услуги. Всъщност хаоса някой си глупак приема за лесен достъп св системата без да види реалностите и дефектите И на всичкото отгоре тази глупава държава и нагло правителство имат и агенция за контрол на качеството на медицинската дейност без да са ограничили безогледната и мародерска експлоатация на лекарите явяващите се експерти в здравеопазването, а не общи работници от битовия комбинат НЗОК, които не могат да бъдат ползвани по този начин. И най-накрая изводът ,че здравната система не зависи от финансирането е много хубав начин за тъпанарите управляващи да се аргументират защо ще продължават да не я финансират очаквайки да стигнат Кралство Нидерландия или Швейцария с 22 пъти по-ниски нива на финансиране.


Всичко за коронавируса
Още новини
Хирургът д-р Илия Попов ще ръководи новия Медицински център към КОЦ - Велико Търново
30.01.2023 17:38:35

Хирургът д-р Илия Попов ще ръководи новия Медицински център към КОЦ - Велико Търново

Хирургът д-р Илия Попов ще бъде управител на Медицински център към КОЦ – Велико Търново сле ...

Удължиха обявената грипна епидемия в Пловдив до 10 февруари
30.01.2023 17:05:10

Удължиха обявената грипна епидемия в Пловдив до 10 февруари

Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 10 февруари. Учебният процес е преустановен ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...