Петък, 19 Юли 2019
25
юни
 

В пресата: Методиката за заплатите, хеликоптери, нова промяна за хората с ТЕЛК

Вторник, 25 Юни 2019 | 08:59:11


Представянето на Менодиката за формиране на разходите за персонал в болниците и идеята за закупуване на санитарни хеликоптера с евросредства, намират място в някои от днешните всекидневници. "Здравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в стран

Представянето на Менодиката за формиране на разходите за персонал в болниците и идеята за закупуване на санитарни хеликоптера с евросредства, намират място в някои от днешните всекидневници. "Здравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в страната, за да разяснява новата методика на МЗ, по която лечебните заведения да формират заплатите на работещите в тях, съобщиха от министерството. Методиката, която беше обещана като начин за постигане на по-справедливи възнаграждения на медицинските сестри, предвижда съотношението на основното възнаграждение да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар. Спазването й обаче ще е по желание, а не задължително за болниците", пише вестник "Сега".

Тъй като в момента санитарите масово получават минималната работна заплата - 560 лв., то според методиката вероятно сестрите трябва да вземат поне 950 лв., а лекарите - 1200 лв. Толкова е заложеното и в действащия колективния трудов договор, който редица болници не успяват да спазят", добавя ежедневникът. 

В. "Монитор" пък се спира на идеята за купуване на хеликоптери: „Пет хеликоптера ще бъдат закупени за медицинската авиация. Предвижда се това да стане в следващия програмен период на ЕС. Това съобщи в понеделник здравният министър Кирил Ананиев преди отпътуването си за Бургас, Варна и Велико Търново, където трябваше да провери на място как се изразходват парите в болниците. Той заяви, че вече е провел разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. По думите му най-важното е нашата страна да се подготви и да защити пред ЕК добър проект“, пише вестникът.

„24 часа“ съобщава за поправка в наредбата за пенсиите и стажа, с коята се спират добавката от 99 лв. на пенсионери инвалиди, ако имат асистент от държавата и която трябва да влезе в сила от 1 септември. „Добавката за чужда помощ получават всички пенсионери с ТЕЛК-ови свидетелства за над 90% увреждане и нужда от помощ. Тя е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, което означава, че от 1 юли с увеличението на пенсиите ще е 99,32 лв. Всички хора с увреждания да минат социална оценка и въз основа на нея да се отпуска личен асистент или друга помощ, предвиждат приети вече от парламента промени в Закона за хората с увреждания. Така на пенсионерите инвалиди, които съберат достатъчно точки в социалната си оценка, също ще се отпуска личен асистент. Тогава обаче те ще губят правото си на добавка, а тези 99 лв. временно ще се превеждат от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане. След като изтече трудовият договор на личния асистент, добавката отново ще се изплаща лично на инвалида към пенсията му, предвижда поправката в наредбата“, информира всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B#FG


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...