Петък, 30 Октомври 2020
21
юни
2
 

В пресата: Нови правила за рецептурни книжки, закрито болнично отделение, фелдшер ветеран

Сряда, 21 Юни 2017 | 09:56:53
2

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „З

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „Земя“, като припомня, че досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка.

„Това обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците й. С новите правила от рамковия договор, който е в сила от 1 април 2017 г., се предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента“, допълва ежедневникът.

„Пациентът трябва да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе диагнозата и лечението, след което отива в Здравната каса заверява книжката и от там нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея“, коментира пред БНТ фармацевтът Дмитрий Тюлеков. Промените обаче са твърде спорни, защото заверката на рецептурна книжка в клон на НЗОК обикновено е свързана с няколкочасово чакане на опашка. Сега, освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведената диагноза, пациентите ще трябва да ходят до касата и когато им свършат страниците в книжката. Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по Здравна каса, които са изключително тромави и бавни за обработка. От Пациентски организации „Заедно с теб“ са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по Здравна каса“, четем още във вестника.

„Телеграф“ съобщава за закриване на болнично отделение. „Дейността на Урологичното отделение в МБАЛ-Добрич е преустановена и отделението е закрито със заповед на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов. Закриването на отделението се е наложило заради липса на кадрово обезпечаване и невъзможност да се комплектова екип, който да поддържа дежурства и работен цикъл с оперативна насоченост. Урологичното отделение е второто звено след очното отделение, което се закрива в МБАЛ-Добрич заради липса на медицински кадри“, информира изданието.

„Монитор“ пък разказва за фелшер ветеран, който помага на хората в Еленския Балкан. „Всеки ден с моторчето си бай Христо обикаля махалите в региона и се грижи за здравето на забравените дори и от собствените си деца старци. За пациентите обаче фелдшерът е всичко - лекар, приятел, събеседник, пред когото спокойно могат да излеят душата и мъката си. Самият той смята, че това е негово призвание и че просто си върши работата, за която е учил и на която е посветил живота си. Съпругата на Христо Русанка също е медицинско лице. През 1970 г. младото семейство идва да живее в село Тодювци - той като лекар, а тя като медсестра. Оттогава вече 45 години двамата помагат на хората от региона“, четем във вестника.

„Фелдшерът обслужва 4 села – Тодювци, Дрента, Буйновци и Мийковци и още десетки, забутани в дебрите на Стара планина махали, до които се стига само по тесни кози пътечки. В дългогодишната си практика се е сблъсквал с какви ли не предизвикателства. С усмивка разказва, че има над 20-ина израждания. При това някои от тях направени при полеви условия“, допълва публикацията.

И още: „Христо Захариев разказва, че по времето на соца държавата полагала големи грижи за здравето на хората по селата. В съседното село Буйновци имало линейка на денонощно разположение. А общинската болница в Елена била само на десетина километра. Селските лекари пък са разполагали с богат набор от лекарства и ваксини за всякакви случаи. Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях. А болницата в Елена от няколко години е закрита. Там има само една линейка и дежурни екипи. Всички спешни случаи се транспортират до болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. При един инсулт или инфаркт обаче подобно разтакаване може да се окаже фатално.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WpSk

Гост 21.06.2017 18:16:20

'Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях'------>>>>> Не бе , не ни се занимава с глупости да сме и слуги и аптекарите от соца. Дреме ми ,че не си купил аналгин и в 01.00 през нощта си се сетил да го търсиш .Да не съм луд да го имам за да ме будиш, ха-ха-ха. Тези дописници изобщо не знаят къде живеят и ,че на часовника не е изписано 1954 г

Гост 21.06.2017 18:12:10

Има отдалечение райони като Копривщица при което пациентите трябва да бият 140 километра за до отидат в РЗОК София област за чиновническата заверка на една рецептурна книжка. Кога тази система ще се очовечи и ще престане с наглата комунистическа бюрокрация и бумащина. При една монополна каса - едва ли


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием
30.10.2020 17:29:46

НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием

„С голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на п ...

Слагат вечерен час на заведенията в София
30.10.2020 17:03:51

Слагат вечерен час на заведенията в София

Заведенията за хранене и развлечения в София ще работят до 23.30 ч за срока на заповедта на минис ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...