Сряда, 30 Ноември 2022
20
окт
 

В пресата: Още за МУ – София, за психичното ни здраве, за физическото ни здраве

Четвъртък, 20 Октомври 2016 | 15:08:25


„Софийският административен съд е отхвърлил двете жалби на проф. Вихра Мила

„Софийският административен съд е отхвърлил двете жалби на проф. Вихра Миланова и на доц. Костадин Ангелов срещу скандалното Общо събрание на вуза, на което за нов ректор бе избран проф. Виктор Златков. Въпреки това старото ръководство е решено да се бори докрай и ще обжалва и пред Върховния административен съд“, пише днес „Сега“.

„Проф. Миланова бе подала няколко жалби, но разчиташе предимно на две. Едната бе подадена лично от нея в Административния съд в София и бе срещу едно от решенията на Академичния съвет от 20 септември по процедурата за избор на нов ректор. Според нея Академичният съвет е свикан от първия зам.-ректор, което е нарушение на правилника на МУ-София. Той постановява съветът да се свиква единствено от неговия председател, който е ректорът на университета. Втората жалба към същия съд бе от името на шефа на Александровска болница доц. Костадин Ангелов и бе подадена в деня на провеждане на Общото събрание - 11 октомври. Тя пък бе срещу процедурата на насрочване, свикване и провеждане на Общото събрание, което бе засекретено за медиите и не всички членове получиха покани, както изисква правилникът“, разказва публикацията.

„На страницата на МУ-София преди ден се появиха две съобщения, от които става ясно, че Софийският съд е отхвърлил въпросните две жалби. Старото ръководство обаче е пратило нова жалба до ВАС и смята да изчака решението на по-висшия съд. Същото се отнася и за просветното министерство, което не приема начина на провеждане на Общото събрание, както и последвалото силово вземане на властта. Поради това предприе запориране на сметките на вуза, докато няма окончателно съдебно решение кой е легитимният ректор“, допълва изданието.

По същата тема в „Дума“ четем: „Административният съд София-град на 17 октомври е издал две определения, с които отхвърля жалбите на сваления с куп нарушения ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова и на директора на Александровска болница проф. Костадин Ангелов срещу изпълнението на решенията на Общото събрание, в което за ректор бе избран проф. Виктор Златков. Двамата са пледирали решенията да не влизат в сила до решаване на съдебните спорове за законността на ОС. След като самото ОС бе засекретено за журналисти, сега и 29 състав на Второ отделение на съда със съдия Красимира Милачкова е гледал жалбите на закрито заседание. Основание за това е текст от Административно-процесуалния кодекс, според който жалба срещу предварителното изпълнение на административен акт се гледа закрито“, пише ежедневникът и продължава: „От определението, публикувано в страницата на съда, се вижда, че съдът цитира... изказване в ОС от привърженик на смяната на ректора, според който Вихра Миланова може да нанесе щети на вуза, ако новият ректор не влезе незабавно в правата си. А в жалбата си Миланова е посочила, че извършеното в ОС уврежда обществения интерес, но трябвало да пише, че уврежда и личния й интерес. На тези основания съдът отхвърля жалбата. Проф. Миланова заяви вчера, че ще обжалва определението пред ВАС. Проф. Златков пък най-сетне изпрати в МОН документите от ОС, съхранявани досега у него лично.“

„Монитор“ се спира на психичното здраве на българина. „От чести психични, но леки разстройства е страдал поне веднъж през живота си всеки пети от населението. В това число влизат и преживяните депресии. Това съобщи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков, като се позова на последното проучване за психичните разстройства в България, което обаче е направено в периода 2003-2007 година.

Данни за подобни разстройства сред децата липсват, но предстои ново проучване, което ще обхване детската възраст, увери доц. Михаил Околийски, представител в Световната здравна организация за нашата страна“, пише вестникът.

„Като крайно недостатъчни определи разходите за психиатрична помощ в страната ни проф. Христо Хинков. Те представляват само 2% от общите разходи за здравеопазване.

Той посочи, че ниското финансиране, липсата на защитени домове и дневни центрове, високата степен на психиатрична стигма, липсата на цялостна политика в областта, дискриминиращото законодателство са само част от проблемите, които трябва да бъдат решени“, допълва материалът.

Ежедневниците отразяват и приетия вчера от правителството доклад за здравето на нацията. „248 лв. средно е бил разходът на един българин за здравеопазване през 2015 г. В тази сума не са включени здравните осигуровки, а само доплащания и разходи за лекарства. Нарастването на този разход само за година е 13 лв., показва приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите през миналата година. 204 лв. пък е средният годишен разход за алкохол на човек, показва още здравният доклад“, пише „24 часа“.

„За първи път миналата година има намаляване на хоспитализациите, отчита Министерският съвет. Не е посочено обаче с колко спрямо 2014 г. В периода 2005-2015 г. хоспитализациите са се увеличили от 1 614 313 броя на 2 302?891“, допълва изданието.

И още: „Докладът сочи и голямо увеличение на онкологичните заболявания през 2015 г. Отчетени са 3961 нови заболявания на 10 000 души. Най-високата заболеваемост е при жените - рак на гърдата и на половите органи.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9NTy


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...