Вторник, 17 Септември 2019
04
февр
1
 

В пресата: Проблеми с ТЕЛК, инцидент в болница, привличане на лекари, изтичане на лекари

Понеделник, 04 Февруари 2019 | 09:09:04
1

„Лекари трябва да върнат над 72 хил. лв. на държавата, защото са издали 25 фалшиви ТЕЛК решения. Нарушенията са хванати след ревизия на произнасянията им през миналата година, показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), изготвена

„Лекари трябва да върнат над 72 хил. лв. на държавата, защото са издали 25 фалшиви ТЕЛК решения. Нарушенията са хванати след ревизия на произнасянията им през миналата година, показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), изготвена за „24 часа”, четем днес във вестника.

„НОИ е съставил 12 акта на 38 медици. След тях са тези от Пловдив с шест неверни експертизи. Толкова са хванати и в Пазарджик.

През 2018 г. са обжалвани 2349 експертни решения. Получени са резултати за 545 от тях, като при 9,36 % е отпаднало основанието за отпускане на пенсия поради инвалидност. За 2017 г. НОИ е обжалвал 2410 решения. Фалшивите ТЕЛК-ове се установяват чрез проверки, от които е последвало решение на НЕЛК или на административен съд. „Едва тогава и само в този случай на лекарите се налага санкция от експертните комисии към НОИ. Те трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено общественото осигуряване”, обясниха експертите. Сумите по разпореждания, които не са изплатени доброволно, се събират чрез запор в банките по сметките на длъжниците”, допълва изданието.

Няколко всекидневника се спират на инцидент в болница. „Две седмици след официалното откриване на изцяло обновените три отделения на общинската болница в Горна Оряховица част от тавана на едно от тях падна. Това се случва в една от стаите за лежащо болни на първо вътрешно отделение”, пише „Монитор”.

„По време на инцидента в стаята имало четирима пациенти. Падналото парче от окачения таван се срутило върху едно от болничните легла, върху което за щастие по това време нямало лежащ пациент. Четиримата пациенти веднага били преместени в друга стая. Веднага била извикана фирмата изпълнител, която отстранила повредата”, разказва вестникът.

„Падналото парче окачен таван е част от ремонтите на трите болнични отделения за които са платени над 270 хил. лв. по проекта „Красива България” и от общинската хазна. По този проект трите отделения се сдобиха с нова електрическата инсталация, частично подменена ВиК система, шпакловки и боядисване на помещенията, PVC врати и дограми на прозорци и други модерни придобивки. Обновяването продължи цели три месеца, а фирмата изпълнител има бронзово отличие от Камарата на строителите в България, за най-добри компании в сектора, категория „Малки фирми”, за 2017 година. Кметът на града инж. Добромир Добрев няколко пъти лично е инспектирал строително-монтажните дейности, за да провери качеството на ремонта”, четем още в изданието.

„Дума” се спира на общинска програма за привличане на лекари. „Програмата на община Гоце Делчев за стимулиране на младите лекари, които предстои да вземат специалност и след това да започнат работа в МБАЛ „Иван Скендеров” Гоце Делчев, вече има сериозни резултати. Петима млади лекари-специалисти са привлечени и вече работят в гоцеделчевската болница”, пише всекидневникът.

„Преди няколко години ръководството на община Гоце Делчев с подкрепата на Общинския съвет, взе решение да осигурява средства за издръжка на млади лекари, които предстои да вземат специалност, като те се задължават след това да работят минимум 5 години в болницата в Гоце Делчев. Освен това общината оказва пълно съдействие на лекари не само от района, но и от цялата страна, които вече са придобили специалност, но не разполагат със собствено жилище в Гоце Делчев. Ако те постъпят на работа в МБАЛ „Иван Скендеров”, общината им оказва помощ за придобиване или осигурява терен за построяване на жилище”, допълва публикацията и отбелязва: „Интересът към тази програма на община Гоце Делчев става все по-голям не само от страна на млади лекари, но и от други общини в страната, които я ползват като добър пример за привличане на кадри.”

„Сега” пък обръща поглед към миграцията на медиците. „Над 10 000 лекари и 8000 медицински сестри са напуснали Италия, за да работят в чужбина в периода между 2005 г. и 2015 г., съобщиха местните медии, като цитираха доклад, изготвен от фондациите Eurispes и Enpam. Италианските медици най-често отиват да работят във Великобритания и в Швейцария заради по-високи заплати и по-добри условия на труд, сочат данните. Масово родината си напускат младите специалисти, които са на възраст между 28 и 39 г., а най-голям брой на потърсили препитание зад граница са тръгнали от областта Венето”, пише вестникът и продължава: „Италианската държава харчи средно по 150 000 евро за обучението на един млад лекар“, казва Масимо Торторела, който е председател на организацията Consulcesi, която помага на италианските доктори да преминат обучение във Великобритания, позволяващо им да практикуват професията си там. Той обяснява, че работата в чужбина дава по-добри възможности за развитие на медиците, отколкото в родината им. „Италия полага големи усилия, за да обучи отлично здравните работници, харчи много пари и след това ги подарява на други страни“, допълва той”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mAdQ

6666 04.02.2019 22:56:59

ЧУДЯ СЕ КАК ОЩЕ ИМА ДОКТОРИ ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ТЕЛК? В ТАЗИ ДЪРЖАВИЦА СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ДА СЕ ПРАКТИКУВА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ!!! НИЩО ЧУДНО, ЧЕ ВСИЧКИ В НЕПРЕКЪСНАТ ПОТОК СА СЕ УСТРЕМИЛИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ И ПО-ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ. И НИЩО НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА ГИ СПИРА ИЛИ ОГРАНИЧАВА ПРИ ОСНОВНОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА "СВОБОДАТА"- СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА, КАПИТАЛИ, РАБОТНА СИЛА...... UBI BENE, IBI PATRIA/КЪДЕТО Е ДОБРЕ, ТАМ Е РОДИНАТА!/ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ ДА УЧАТ ЕЗИЦИ И ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ОТ "МОРКОВЧЕТО"/ МЪРШАВА СТИПЕНДИЙКА ИЛИ "ТЕРЕН ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ"/, ЗАЩОТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТУК ГИ ЧАКА ГОЛЯМАТА "ТОЯГА"/МИЗЕРНО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ИЗТОЩИТЕЛНО И УНИЗИТЕЛНО СЛУГУВАНЕ В СЕМАШКОВСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ФИЗИЧЕСКА САМОРАЗПРАВА ОТ БЛАГОДАРНИ ПАЦИЕНТИ, ПРОПИЛЯНИ МЛАДОСТ, ЗДРАВЕ И МЕЧТИ..../


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...