Понеделник, 20 Май 2024
26
юни
3
 

В пресата: Проблем със 112, лекари напускат заради агресия на пациенти, сделка на лекарствения пазар

Понеделник, 26 Юни 2017 | 09:32:31
3

„МВР предприело бързи мерки за ремонт на тел. 112, тъй като от 2 години хардуерът и софтуерът на единната система за Бърза помощ не са поддържани. „Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това, от своя страна

„МВР предприело бързи мерки за ремонт на тел. 112, тъй като от 2 години хардуерът и софтуерът на единната система за Бърза помощ не са поддържани.

„Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това, от своя страна поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, признават от МВР.” Това четем днес в „24 часа”, който отбелязва, че телефон 112 работи на авариен режим, като цитира диспечери. „При спешно обаждане на компютрите им не пишело кой откъде звънни. Липсвал дори и телефонният номер - ако при необходимост се наложат уточняващи въпроси към подателя на сигнала, операторите не могат да го наберат повторно.

„Бъркат се адреси, градове, улици, номера. Понякога на тел. 112 се записва адрес в друг град, след като има дублиране на улици и номера. Например операторите записват адрес в София, но същата улица и същия номер ги има и във Варна и екип на Бърза помощ отива там, а пациентът в София остава да чака”, разказа пред „24 часа” човек от системата” четем още във вестника.

От публикацията научаваме още, че според вътрешния миистър Валентин Радев има две идеи за решаване на проблема. „Едната е да продължим тази система, която е може би стара. Или продължаваме с тази система, която надграждаме, и работим така още 2-3-4-5 години, а през това време търсим съвременна и по-нова система. Но модерната система струва над 50 млн. лв. Доколкото знам, предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова за голяма система за 50 млн. лв.”, казва той, цитиран от изданието.

От друг материал в ежедневника става ясно, че началникът на спешното отделение към МБАЛ в Добрич д-р Бисер Ботев ще напусне работа заради нагъл болен. „Последният случай на агресия от страна на пациент прелял чашата на търпението му и той подал документите си”, информира публикацията.

„Инцидентът станал около 2 часа след полунощ в петък. „Млад мъж посети спешното отделение. Поиска консултация с ортопед. Предната вечер отново е бил в отделението. Оказана му е адекватна помощ, ортопед си е свършил работата. Тъй като състоянието му вече не е спешно, посъветвах пациента на следващия ден да отиде в поликлиниката. Дежурният ортопед се съгласи с мен, тогава пациентът стана агресивен”, разказа д-р Ботев. Мъжът опитал да го удари, но лекарят успял да хване ръцете му. Станало меле и била извикана полиция”, разказва „24 часа” и цитира думите на лекаря, който казва: „Това се случва всеки ден. Без охрана екипите на спешно отделение постоянно са подложени на заплахи и атаки. Рисковете за колегите остават много високи. Затова те не искат да работят при нас, започват да напускат, включително и аз.”

„Дума” се спира на едно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК от последното му заседание, засягащо дълговете към чужди фондове. „Управителят на НЗОК ще съгласува с германската делегация организирането на двустранната среща на 12 септември 2017 г. в София. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК от последното му заседание. От българска страна в срещата ще участват Кирил Ананиев - председател на надзора и зам.-министър на финансите, и Боян Бойчев от АИКБ. За 10 октомври е определена срещата на Ананиев и проф. д-р Красимир Гигов от БТПП с австрийската делегация. Двустранните срещи са свързани със задълженията на България към здравни каси на страни от ЕС”, пише изданието и припомня, че в средата на м.г. НЗОК дължеше около 175 млн. лв., през септември – около 190 млн. лв., а към момента задълженията надхвърлят 200 млн. лв.

„Капитал Daily” се спира на планирана сделка на пазара на лекарства. „Най-големият по приходи търговец на едро с лекарства в България – „Софарма трейдинг”, обяви, че планира да купи най-бързо развиващия се търговец на едро на лекарства в Сърбия - компанията Lekovit, която е с оборот 50 млн. евро. Сделката подлежи на одобрение от местната Комисия за защита на конкуренцията и от дистрибутора не дават допълнителна информация и евентуална цена. Според съобщението до Българската фондова борса основателят на компанията д-р Драган Петрович ще запази миноритарен дял и ще продължи да бъде изпълнителен директор”, съобщава изданието и припомня:

„Софарма трейдинг” стъпи на сръбския пазар през 2015 г., първоначално с ексклузивното си портфолио. Сръбският пазар е значително по-малък от българския, с продажби за около 500 - 600 млн. евро годишно, много конкурентен и бързо развиващ се.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AHnT

Гост 26.06.2017 20:57:09

Вітаю, доктор Ботев Добрич! Честь і увагу - за мужність, за вашу і професіоналізм ваших колег, для вашої благословенної професії! Залиште агресивні головоріз трактуватися якостями і вільні від чаклунів, відьом і супроводжує Гарбузи! Слава Україні!

Гост 26.06.2017 19:53:16

Поздравления, д-р Ботев! Чест и почитания - за Вашата смелост, за Вашият и на колегите Ви професионализъм, за Вашата благословена професия! Оставете агресивните мут-ри да бъдат лекувани качествено и безплатно от врачките, баячките и съпътстващите ги Тикви!

Dr_Doolittle 26.06.2017 13:12:24

Германски и австрийски делегации ще идват тук есента да питат защо герберастката каса и управляващите гетото не си плащат задълженията ??!?!? Честито за новото достигнато ниво на идиотщини на управляващите кретени. Нема такава държава! Да не забравяме и 500те милиона задължения на болниците пак заради комунистическата здравна система.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...