Петък, 01 Юли 2022
29
ноем
2
 

В пресата: Психиатърка точила Касата, доклада на ЕК, болнични

Петък, 29 Ноември 2019 | 09:01:03
2

Пловдивската психиатърка, точила Здравната каса с фалшиви рецепти, е тема на повечето днешни всекидневници. „Д-р Инна Бончева изготвяла фалшиви документи на името на пациенти за скъпи лекарства за параноидна шизофрения, които се покриват от НЗОК.

Пловдивската психиатърка, точила Здравната каса с фалшиви рецепти, е тема на повечето днешни всекидневници. „Д-р Инна Бончева изготвяла фалшиви документи на името на пациенти за скъпи лекарства за параноидна шизофрения, които се покриват от НЗОК. След одобрение на заплащането лекарката е пращала посредници да вземат медикаментите от аптеката. Това са ампули, които струват между 700 и 800 лв. и се поставят всеки месец чрез инжектиране. Докторката ги продавала на черно за по 300лева, верояутно за износ, а мулетата получавали по 30 лв. за услугата да й ги занесат. Това обявиха в Пловдив шефове от полицията и прокуратурата. "Все още не е ясно кои точно са клиентите на черния пазар. Един от вариантите е да са истински болни и да се опитват да се снабдят с необходимите им лекарства, без да разкриват за заболяването си, но има и други възможности", посочи зам. районният прокурор Атанас Илиев. Д-р Бончева се снабдявала с данните на хората по различни канали, включително и чрез личните им лекари. Тепърва ще се установява дали джипита са участвали в схемата. Ще се проверяват и служители на здравната каса - дали са си затваряли очите, или са се предоверявали на лекарката. Изписването на въпросните медикаменти е строго регламентирано, придружено с много документи“, пише „24 часа“.

„Д-р Бончева работила в една от университетските болници в Пловдив, но напуснала и сега е на частна практика. Името й фигурира във форума "Черният списък на лекарите в България", където пациенти са се оплакали от отношението й към тях“, уточнява медията.

Докладът на ЕК за здравепозването в България също намира място на страниците на повечето централни издания. „За пореден път официален доклад показва, че за здравеопазване у нас се плаща много от пациентите, по сбъркан начин и без съответните резултати. Докладът на Еврокомисията за състоянието на здравеопазването в ЕС потвърждава изводите както от предни доклади на ЕК, така и на Световната банка и други институции. Разходите за здравеопазване в България растат, но най-вече заради парите, които хората плащат от джоба си. Хоспитализациите са прекалено много и част от тях - излишни. Срещу това стоят плачевни здравни резултати - висока смъртност и нездравословен начин на живот, са изводите на ЕК“, съобщава „Сега“.

„Според данните 47% от разходите за здраве са от джоба на пациентите, като това е най-високият дял на лични разходи в ЕС. Огромната част от тях са за лекарства, следват извънболничната помощ и пари под масата. Публичното финансиране - през данъци и вноски - е едва 52%. При това 14% от населението дори не е обхванато от системата на здравното осигуряване, което прави достъпа до лечение още по-труден. Относително слаба е първичната превенция и промоцията на здравословен начин на живот, което рефлектира във висок дял на предотвратими смъртни случаи, системата на здравеопазването не успява да лекува ефективно и навреме пациентите - България е на четвърто място по смъртност от предотвратими състояния и заболявания. "Силният ръст на броя на болничните легла в градовете и в частния сектор в същото време подсилва концентрацията на този тип услуги въпреки опитите да бъде овладян този процес и да бъде подсилена доболничната грижа", пише в доклада, цитиран от всекидневника.

„Сега“ съобщава, че казусът с болничните листове ще се решава от социалните партньори догодина. „Това решиха вчера депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси по време на второ четене на проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. В едномесечен срок след обнародването на закона Министерският съвет, НОИ и НЗОК ще трябва да излязат със становище как да се ограничат злоупотребите с болничните и кой да поеме плащането на обезщетенията от първите три спорни дни - работодателите или НОИ. След като коалиционните партньори предложиха първият ден да бъде за сметка на работника, но след намеса на премиера Бойко Борисов вариантът не бе оформен като текст между двете четения на закона, темата остана без решение“, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sYeM

Гост 29.11.2019 13:37:55

20 годишна практика има д-р Инна Бончева, арестувана в Пловдив за това, че чрез измама е източила от НЗОК над 500 000 лв за скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения. 92 пациенти фигурират в списъка, уточнен засега от следствието, което продължава. Хората, които са в него, не са болни от това тежко заболяване- нещо повече, не са минавали преглед през кабинета й, не я познават, а някои от тях изобщо са били в чужбина по времето, когато уж са се лекували. За да се получат трите лекарства, пациентът първо трябва да отиде с направление от джипи при специалист, който да му постави диагноза. Специалистът трябва да прецени, че те се нуждаят от терапия точно с тези скъпоструващи лекарства. Цената на една ампула, която е депо и се слага през две седмици, е между 700 и 900 лв. Има и редица ограничения за тяхното изписване- възраст, тест на здравословното състояние, определени кръвни параметри. Следва изготвяне на протокол за пред Здравната каса, а след като протоколът и здравната книжка бъдат заверени в Здравната каса, тя потвърждава, че поема лечението на пациента за един, три или шест месеца. След това пациентът трябва да отиде с протокола при джипито или при специалист, който да му изготви рецептата и с нея да отиде да си получи лекарството в аптеката. Над 80 души вече са разпитани, в кабинета на лекарката е намерен и фалшив печат на здравната каса, разследването продължава. Повечето пациенти са от малки населени места извън Пловдив. Лекарката се е срещала с лични лекари извън града и е предлагала да и изпращат пациенти, срещу които ще плаща по 7 лв за всеки на лекаря. Твърде вероятно е личните лекари, насочвали пациенти, да са нямали и най- малка представа за измамната схема. От личния профил на д-р Бончева във Фейсбук личи, че тя е ходила на екскурзии и почивки на екзотични места. Предстои съдът да реши мярката и за неотклонение. Прочети още : https://www.actualno.com/plovdiv/d-r-inna-boncheva-e-psihiatyryt-iztochil-nad-500-000-lv-ot-zdravnata-kasa-news_1410862.html © Actualno.com

Ххахахах 30.11.2019 15:45:38

Много добре са знаели джипките за какво е ставало дума. Същото се отнася и за контрольорите из РЗОК-то и НЗОК-то. Всеки е папкал благо от схемичката.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в
01.07.2022 17:55:15

Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в "Св. Екатерина"

Министърът на здравеопазването може да сменя ръководството по всяко време, когато не му харесват ...

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система
01.07.2022 17:19:21

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система

Последно поколение видеобронхоскопска система закупи МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, съобщ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...