Петък, 07 Май 2021
04
окт
30
 

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев:

В този си вид касата е неуправляема

Футболизацията на пациентите е ужасяваща, призна той

Сряда, 04 Октомври 2017 | 12:22:06
30

Футболизацията на пациентите е ужасяваща. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. По думите му тежкоболният пациент у нас не е желан като цяло от болничната система. В тази връзка проф. Плочев отбеляза, че на практика няколко големи

Футболизацията на пациентите е ужасяваща. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. По думите му тежкоболният пациент у нас не е желан като цяло от болничната система. В тази връзка проф. Плочев отбеляза, че на практика няколко големи болници у нас поемат подобни случаи. 

За пример той даде факта, че университетска болница от провинцията изпраща пациенти към ВМА в София. "Еднакви нива на компетентност, и там преподават, и аз преподавам, тоест еднакво знаем. Е защо – не мога да отговоря“, заяви той. Все пак проф. Плочев посочи, че личното желание на пациента също е фактор за избор на място за лечение и отбеляза, че повечето пациенти искат то да се случва в столицата.

Проф. Плочев коментира и случая с пациента Спас Добрев, който беше върнат от „Пирогов“, като заяви, че той е пряко свързан с нуждата от контрол в системата. Управителят на НЗОК обясни, че контролът може да се осъществи по два начина, като първият набляга на действията на самия пациент и възможността той да сигнализира за нередности. В тази връзка той припомни за уникалния код за достъп, който позволява проверка на всички извършени здравни услуги. Вторият начин е обусловен от електронното здравеопазване, което по думите му ще спомогне за проследяване на „пътя“ на пациента. „Тогава това нещо няма да се случи – ние знаем, че въпросният пациент лежи в хематологията на „Иван Рилски“, изведнъж ни свети лампата, че се намира в „Пирогов“, а след 10 минути е в „Александровска“ болница – тогава веднага ще организираме контрола и ще накажем тези хора, защото ако човекът не беше умрял, никой няма да знае“, коментира конкретно за случая проф. Плочев.

Запитан кога електронното здравеопазване ще е факт, той отговори, че амбицията е до юни да са готови електронните здравни карти. Проф. Плочев обаче очаква срещу тях да има съпротива, като по думите му тя ще дойде от лекарите, защото ще се сложи край на фалшивите изследвания. „Не мога да кажа, че лекарите работят незаконно. Това не е правилото, това са изключения, но те дразнят“, коментира в тази връзка той, като допълни, че от системата „изтича много“.  „Разтваряне на пердето, пълна прозрачност на това, което става, и ежесекунден достъп онлайн в реално време за това какво става в болниците и кабинетите“, обобщи визията си за контрол в НЗОК проф. Плочев, като отбеляза, че при нарушения наказанията трябва да са жестоки.

По думите му схемата на медицинското осигуряване у нас е неправилна. Той разясни, че редът на движение на пациента е следният - у дома - личен лекар - специалист - болница. "Човекът отива при личния лекар, там загубва два до три часа. Той му върши една минимална, диспечерска работа и го праща при специалист, като преди това му дава направление за лабораторията. Всичко това се осъществява в рамките на два до три дни, след което се решава дали ще се лекува в домашни условия или ще го пратят към болница. В  70% от случаите пациентът предпочита къщи - болницата. Целият обем от дейности, които трябва да извърши личният лекар, ги извършват в болницата ", обясни той и допълни, че схемата трябва да се направи така, че да работи в полза на пациента.

Той отбеляза още, че проблем е и липсата на остойностяване на медицинския труд и обясни, че по въпроса се работи активно с Българския лекарски съюз в контекста на преговорите за бюджета на НЗОК за догодина. „Лекарите търсят болни и всеки пациент е една самоходна клинична пътека и това трябва да го прекъснем“, категоричен бе той.

Според него е възможно фондът да приключи годината без дефицит. Той припомни, че касата настоява в бюджета й за догодина да залегнат 500 млн. повече, но коментира, че надали те ще станат факт. Вероятното увеличение според него може да е с 250 млн. лв.

Управителят на касата коментира и въпроса, свързан със структурата на НЗОК, като потвърди, че институцията ще се премести в нова сграда. „Здравната каса е направена по уникален начин, който го е измислил, не знам с какво е мислил“, коментира той и обясни, че администрацията й е разпръсната на няколко места. По думите му в този си вид НЗОК е неуправляема структура. „Нямам никакво понятие кой къде е“, изтъкна той.  

Проф. Плочев отговори и на въпроси, свързани с медицинските изделия и идеята те да бъдат включени в регистър. Той призна, че лично е бил засегнат от проблема с тях, като разказа, че сам се е наложило да си заплати за смяна на ставата. „Много трудно можем да преодолеем този проблем с този бюджет“, отбеляза той, като посочи, че някои медицински изделия са толкова скъпи, че надвишават два до три пъти цената на клиничната пътека.

Що се касае до темата за диагностично-свързаните групи, проф. Плочев съобщи, че от 1-ви януари догодина системата на ДСГ ще бъде тествана в областта на инфекциозните заболявания. „Искам да видя как ще работи този модел – никой не го е написал, никой не го е работил. Няма как да разбера дали в нашите условия той ще работи или моделът на клиничните пътеки е по-добър“, коментира той.

Според него голяма част от проблемите в системата се дължат на факта, че у нас има само една здравна каса и едно застраховане. „България няма безплатно здравеопазване“, категоричен бе проф. Плочев, като припомни, че доплащането у нас е 50%.  

Интересна бе трактовката на управителя на касата във връзка с лимитите в болничната помощ. „В България няма лимити. Няма лимити на дейности, има лимити на средства, а дейностите ги разрешаваме ние. Казваме - работете, ето пътеката, всичко имате право да правите, но парите ги дават финансите. Ние разрешаваме дейностите – там няма лимити, но лимити има в парите“, обясни той, като допълни, че ако се „запушат пробойните“ в системата, парите ще са по-достъпни за всички хора. В тази връзка проф. Плочев отбеляза, че у нас има места, на които предлаганото лечение е от 40-те години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RwrY

Подполковник 09.10.2017 15:44:02

Прав си проферосе, че в тоя вид касата е неуправляема..Предлагаме да има взвод, рота и т.н..Ред трябва в тая каса ейййййййййй...

д-р 06.10.2017 23:00:05

Стига с тези клишета 'изтичане на пари' и "пробойни". Не може с 3.5 милиарда лева да се прави европейско здравеопазване. И един лев да не изтича тези 3 млрд пак няма как да стигнат. Просто стандартът в Австрия постига с 33.8 милиарда евро *(2014) тоест 66 милиарда в лева годишно и нито стотинка по-малко. Ако можеше да го направи с 3.5 милиарда нали разбирате ,че австрийците не биха дали повече средства от тази партийна класа тук , която залъгва населението с илюзии. Дори с всички измислени хоспитализации в болниците пак там не могат да докарат и 10% от европейското заплащане на лекарите. Нещо повече тук самата партийна класа е заложила злоупотребите и кой както може да се компенсира с подхвърленото мизерно остойностяване. Не случайно и ВСИЧКИ партии упорито си пазят недоносчето НЗОК. Със 100 каси като в Германия веднага губят централизирания поток пари от които си взимат за кърпене на бюджета вместо за здраве. Остойностяване ли ? При тези описани параметри 20 ПЪТИ ПОД ИЗИСКУЕМИТЕ средства откъде ще дойде адекватното остойностяване? При условие ,че популистите във властта не щат да чуят и за доплащане ? Такова Перпетуум мобиле няма. Затова не може разходите за медикаменти да надхвърлят разходите за осигуряване на човешкия фактор-основното на което се крепи все още това здравеопазване. Първо ще се плаща лекарския труд И АКО ОСТАНАТ СРЕДСТВА тогава ще се покриват лекарства. Иначе е въпрос на 5-6 години да няма кой да ги назначава...

Гост 07.10.2017 17:23:23

Благодаря,че цитирате д-р Дулитъл

Гост 06.10.2017 11:08:27

Ако има впредвит снимката е абсолютно прав

ОПЛ 06.10.2017 09:16:58

ВЕРОЯТНО ПРОФЕСОРЪТ ИМА ИДЕЯ ДА ПРОМЕНИ БАЗИСНИЯ МОДЕЛ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА. ВЕРОЯТНО Е ИЗМИСЛИЛ ПО-ЕФЕКТИВНА И ПО-ЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА СЪОТВЕТНА НА МИЖАВОТО РОДНО ФИНАНСИРАНЕ. УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ВСЕКИ ОПИТ ЗА РЕФОРМА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РАЗПАД, ДА ДО РАЗПАД, НА СЕГАШНИЯ МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ТОВА, УБЕДЕН СЪМ, ЩЕ Е В ИНТЕРЕС НА ЛЕКАРИТЕ, НО ТЕЖКО ИМ НА ПАЦИЕНТИТЕ ТОГАВА...

Гост 06.10.2017 07:48:43

И този не знае какво да прави!!! За безсмислени премествания на Касата пари имало а за всичко друго НЯМАЛО!! Поведение и манталитет на ПЕНСИОНИРАН СТАРШИНА ОТ ТРУДОВИ ВОИСКИ!!

ЛЕКАР 05.10.2017 14:40:35

Глупако , не лекарите са против електронната здравна карта а ФАРМАМАФИЯТА защото ще спрат далаверите им.

Миле 09.10.2017 16:29:12

Колега,взе ми думите....Каде ги намират тези некомпетентни идиоти...или така им изнася!?

Elf 05.10.2017 08:44:15

Ako beshe svesten nemashe da si BANKA ,,Kadri ,,na GERB.Da te eva u profesora.

Гост 05.10.2017 01:29:52

За пореден път от изказването му прозира абсолютно ниско ниво. Приказки за кръчмата на село.

Гост 05.10.2017 13:52:41

Случаен човек......

Прогностик 04.10.2017 19:55:29

"Футболизация" в здравеопазването ще има тогава, когато ЛЕКАР ЗАПОЧВА РАБОТА С МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, ПОНЕ КОЛКОТО ТАЗИ НА НАЙ-ЗЛЕ ПЛАТЕНИЯ РИТНИТОПКОВЕЦ В А-ГРУПА! Разбрахте ли?

Гост 04.10.2017 19:13:50

Касата е неуправляема, или стареца не може да я управлява, защото има огромна разлика между двете. Досега толкова управители се смениха и я управляваха, сега той дойде и констатира, че е неуправляема, т.е всички преди него не са вършили нищо, щото са били управители на нещо неуправляемо, според сегашния управител. Евала ти старче.

БЛС-Въоръжено Крило 04.10.2017 19:22:07

Просто пациентът е възрастен и .... не е ориентиран за време, място и собствена личност. И....надо домой садится

Гост 04.10.2017 19:03:33

ОПЛ-тата били диспечери ! ХА-ХА-ХА ! Е с това определение професора остана в историята ! Да му се чудиш на акъла на главния диспечер Любчо Киров, дето иска допълнителни 25 млн. лв. за бюджета на ПИМП през 2018 г ?! По-добре да ги дадат на тел. 112, определено ще има по-голям ефект ! Ако продължава в този дух на шеги и закачки проф. Плочев, ще измести скоро проф. Вучков от Господари на ефира !

Гост 04.10.2017 19:18:04

Хей шебек, искам да видя как Лондонските летища или Франкфурт или което и да е ще се оправят без диспечери. Все пак не забравяйте когато коментирате,че сте си прости със средно образование най вероятно и не може да стъпите на малкия пръст на хора с висше медицинско образование дори новозавършили медицина , камо ли с 20-30 годишен стaж дори да ги наричате 'диспечери' .Ако знаехте толкова за медицината намаше да се наваляте по 50 души пред кабинетите на личните лекари, а щяхте да се лекувате сами. Хайде махай се от опашката за прегледи

Гост 04.10.2017 17:14:33

„В България няма лимити. Няма лимити на дейности, има лимити на средства, а дейностите ги разрешаваме ние. Казваме - работете, ето пътеката, всичко имате право да правите, но парите ги дават финансите. Ние разрешаваме дейностите – там няма лимити, но лимити има в парите Това е емного перверзно-художествено-философска трактовка на обикновенното : 'Паре нема-действайте' Diagnosis : Мозъчно съдова болест с мултиинфарктна деменция Каквато Касата такъв и Главния касиер - зле, много зле

БЛС-Въоръжено Крило 04.10.2017 17:05:05

Този живее на онзи свят където има доплащане 50%. Молим ? Къде го видя това доплашане бе? При ОПЛ 25 души минават на ден само 5 горе долу плащат 2.90 ,още 4-5 плащат 1 левче и останалите НИЩО НЕ ПЛАЩАТ- пенсии с ТЕЛКове, деца 0-18 г, бременни, -най-често ползващите здравната система, дори хартията на направленията и тонера не заплащат, да не говорим за труда на лекаря,медсестрата и т.н

doctor 04.10.2017 16:44:55

„Нямам никакво понятие кой къде е“, изтъкна той. След такова изказване във всяка цивилизована страна следва едно от двете - или си подаваш оставката сам или началникът ти те уволнява. Изказване, което ако го кажа на моя началник веднага ще бъда изхвърлен от работа. Пълен клиничен олигофрен и палячо.

ха - ха 04.10.2017 16:17:48

"футболизация" на пациентите ще има докато бивши футболисти са ръководни фактори в касата

Гост 05.10.2017 20:55:25

ха, пияндето Копчев ли?

Гост 04.10.2017 15:18:52

Плочев, по-добре си облечи защитния костюм и очилата, да ни плашиш с ебола по телевизията.

Гост 04.10.2017 15:17:17

Тотално объркан човек. Смешник и изкукуригал палячо, на когото са дали да управлява 3-4 милиарда, който не знае какво означава брутен вътрешен продукт и не може три месеца да разбере какъв персонал има, къде е и какво работи. И той самият не е наясно къде е и какво трябва да върши.

до един тъпанар на 33 04.10.2017 14:06:36

Първо се науче да пишеш правилно и тогава коментирай тъпако "ПРИ ТОВА ТОЧНО В ТАЗИ ПАРОДЕЦИ" Какви са тези ПАРОДЕЦИ бе куха главо! За идиоти като тебе пари няма!

Един ОПЛ на 33 04.10.2017 18:42:51

Между другото, пише се "научи", а не "науче". Епитетите ще ти ги спестя. Не съм от твоята порода, все пак!

Един ОПЛ на 33 04.10.2017 18:41:45

Моля културно за извинение. Днес съм прегледал само 62 пациента и съм допуснал тази тежка и непростима грешка! Да се чете ПОРЕДИЦА, разбира се! Нещо по същество да кажеш сега? Благодаря!

гост 04.10.2017 13:57:01

абе плочев огледай с какви хора работиш и стига са ни взимали парите за заплати и дмс. Те са едни некадърници и повече от 150 човека не ти трябва администрация, ами контрола ти само си просят пари и почерпиш или да ги заведеш по магазините да си купят дрешки те са едни екскурзянти на държавна хранилка. С много неща те подвеждат.

Един ОПЛ на 33 04.10.2017 13:44:57

Представите му за общата практика са крайно погрешни, което не е изненада предвид кариерният му бекграунд. Ако касата се управлява мъдро, би трябвало да се насочи максимално голям ресурс към по-долните нива на системата, а именно ПИМП, лаборатории и СИМП, ПРИ ТОВА ТОЧНО В ТАЗИ ПАРОДЕЦИ, така щото диспечерската роля на семейните лекари да се сведе до минимум и максимално голям брой казуси да си остават преди прага на болницата. Всичко останало е бошлаф!

ЗАПУШЕТЕ ПРОБОЙНИТЕ, ФАТМАЦИ! 04.10.2017 13:12:31

ЗА РУСКИ АТОМНИ САМОВАРИ ПАРИ ИМА - ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОБАЧЕ - НЯМА! https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/reaktorite-aets-belene-plateni-borisov-avansovo-vse-oshte-3177-balgariia.html Реакторите за АЕЦ ”Белене”, платени от Борисов авансово, все още са на 3177 км от България . Министърът на енергетиката и пръв съветник на Бойко Борисов по енергийни въпроси Теменужка Петкова продължава да се прави на ”ни лук яла, ни лук мирисала” винаги, щом стане въпрос за липсващите реактори за АЕЦ ”Белене”. Само преди дни тя беше в Москва, където се видя с всички шефове на руската енергетика, снима се с тях и на снимките изглеждаше весела и доволна, но не промълви и дума дали е поставила въпроса за платените, но така и не доставени реактори. След като се прибра, през уикенда смотолеви, че се надява цялото поръчано и платено оборудване за втората ни атомна централа да е на площадката в Белене до края на годината. Естествено, специално поканените за да чуят това изявление журналисти не са я попитали-коя година точно има предвид. След пушилката, вдигната лично от нея, от Делян Добрев и Бойко Борисов точно преди година- ноември 2016-настъпи тишина. Тогава обществото бе заплашвано с "невиждани глоби, ако не платим, от стотици хиляди евро на ден", докато правителството кротко не гласува парите да се преведат на руснаците. Оттогава един-два пъти се появиха съобщения- през февруари и март 2017 година, че реакторите са тръгнали и до средата на април ще са в България. Борисов лично се разходи до Иран, където уж целта му беше "да продава беленските реактори". Обаче как се продава нещо, дето го няма? През септември 2016 година бе кулминацията на кампанията-да дадем парите на руснаците, иначе лошо. Лично министър Петкова заяви на заседание на Министерски съвет: "Международният арбитраж осъжда „Националната електрическа компания" да заплати оборудването, което „Атомстройекспорт" доказва, че е произвело в хода на самия спор. Единият реактор, съгласно доказателствата, които се съдържат в арбитражното решение, е произведен на 100%, а другият – вторият реактор, почти на 90 процента". Значи, ако се вярва на Теменужка Петкова, още през септември 2016 година всичко е почти напълно произведено. Обаче реакторите уж тръгнаха, а не идват вече повече от година. Петкова ли е излъгала правителството тогава или руснаците са излъгали Петкова? Мистерия. Заводите, които уж произвели оборудването са в Ижевск. Дотам са 3177 километра. Дните от 15 февруари, когато министър Петкова обяви ,че реакторите тръгват към България до 15 декември са 304. Проста аритметика показва, че дори при 500 метра в час оборудването вече трябваше да е в България. Бурлаки ли теглят с въжета реакторите, че се движат така бавно? Отговорът знаят Борисов и Петкова, но не го споделят. Това е веселата страна на проблема. Има и тъжна. Бедна България (по израза на Борисов) плаща на богата Русия едни милиард и 200 милиона лева, срещу което не получава нищо. Поне засега. Активността на Бойко Борисов като търговец на реактори и на Петкова като министър-съветник утихна. Според тях, чакаме доклад на БАН какво да правим с реакторите, дето ги няма. Ситуацията е такава, че е логично реакторите все още да не са произведени или Русия да не мисли да ги произвежда в близко бъдеще. Нормална държава щеше да се обърне към Арбитражен съд и да поиска неустойка, нормална, не България. А виновните за щедрия подарък, отдавна да са подали оставка заради недомисленото си решение. Може, но не в България. Парите, изтекли към Русия преди година са бюджетът на МВР за 365 дни. Заплати, техника, униформи, възнаграждения за пенсионираните. С тях можеше да се подкрепят социални мерки или икономически мерки за увеличаване на икономическия ръст. Вместо това, платихме нещо, което го няма.

Гост 04.10.2017 12:45:10

Милият....


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда
06.05.2021 11:29:06

Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

В ЕС днес всяка секунда 30 души получават ваксина против ковид, съобщи председателят на Европейск ...

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните
06.05.2021 10:56:01

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните

Трайна е тенденцията за намаляване на хоспитализираните с коронавирус у нас. Това заяви здравният ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...