!
Сряда, 06 Декември 2023
01
апр
8
 

Галя Йорданова оглави новата дирекция за лечение в чужбина в НЗОК

Понеделник, 01 Април 2019 | 11:54:46 Надежда Ненова
8

Досегашният директор на дирекция  "Извънболнична помощ" в НЗОК д-р Галя Йорданова оглави новата дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“, стана ясно на пресконференция в Здравната каса днес. В новат

Досегашният директор на дирекция  "Извънболнична помощ" в НЗОК д-р Галя Йорданова оглави новата дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“, стана ясно на пресконференция в Здравната каса днес. В новата дирекция се включват Фонда за лечение на деца и Фонда за лечение на българи в чужбина.  

„Ще продължим да работим по правилата, по които досега е работил Фонда за лечение на деца. Лечението в чужбина ще продължава, както е било предвидено до момента в ЕС, в Европейското икономическо пространство, Швейцария, с всички държави, с които има сключени спогодби и споразумения, плюс трети страни“, каза пред журналисти д-р Йорданова.

По думите ѝ няма да има прекъсване, а приемственост, доразвиване и надграждане. Д-р Йорданова уточни, че статусът на документация ще може да бъде следен от всички ще се следи при всяко заседание на комисията и решенията ще бъдат своевременно качвани на сайта. "Комисиите ще заседават винаги, когато това е належащо", допълни тя.

Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.

„Сроковете са били много разтегливо понятие до момента. Да не говорим, че имаме неприключили случаи от 2018, от 2017, от 2015 г. В тези 146 случаи има и неприключили случаи от минали години. Имаме и случаи от 1 януари до момента и когато имаме за три месеца неприключили, ще се опитаме в оптимално кратки срокове да придвижим нещата“, заяви д-р Йорданова.

„Новите срокове са силно скъсени. Те са около две седмици. Не смятам, че 146 преписки, които не са приключени за три месеца, ще могат да бъдат приключени в рамките на следващите седмици“, допълни още директорът на дирекцията. Въпросът защо не са приключени трябвало да бъдат задавани към Фонда.

От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, Заявления ще могат да бъдат подавани и Районните здравноосигурителни каси от октомври месец тази година, тъй като има отлагателен период, стана ясно още на пресконференцията.

От Здравната каса съобщиха, че на сайта на институцията – www.nhif.bg, линк „Услуги за граждани“, подрубрика „Лечение в България и чужбина“, е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение. Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си. Гражданите ще могат да получават информацията на тел. 02 9659 193.

Контролът върху разходването на средства ще се извършва от Сметната палата.

Банкова сметка на НЗОК за набиране на средства от:

1. Дарения в полза на дейности, свързани с лечението на деца, финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването;

2. Приходи и глоби, наложени по Закона за закрила на детето в полза на дейности, свързани с лечението на деца, финансирани от бюджета на Министерство на здравеопазването.

Получател:     Национална Здравноосигурителна Каса

Банка:            БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

BIC код:          BNBGBGSD

Код на БАЕ:     BNBG9661

Сметка:           BG46 BNBG 9661 3100 1100 01

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
YSF2

Гост 10.07.2019 21:25:21

алоо, аланкоглу д-р Йорданова е дялан камък и си тежи на мясттото, а за г-жа Жермен по добре мълчи, че какви ги е дробила

Теодор Василев 02.04.2019 20:33:38

„Ще продължим да работим по правилата, по които досега е работил Фонда за лечение на деца"....„Сроковете са били много разтегливо понятие до момента."...„Новите срокове са силно скъсени. Те са около две седмици. Не смятам, че 146 преписки, които не са приключени за три месеца, ще могат да бъдат приключени в рамките на следващите седмици“. Гледам и не вярвам на ушите си. Както винаги Теодорвасилевица, говори неща, които взаимно се изключват. Обикаля 2 месеца държавните институции и народното събрание в нагли опити да намери някой, който да се застъпи за нея и тя да остане директор в новата структура на НЗОК. От цялото жалко упражнение на Йорданова, НЗОК се лиши от един професионалист в лицето на г-жа Жермена, която оглавяваше тази дирекция. До къде може да стигне кариеризмът на една пишман докторка от Вършец??? Дано здравето на пациентите не са лептата, която трябва да се плати, за да се задоволят болните амбиции на кариеристи, като д-р Йорданова. Дано! Ако се провали тук, Тео все ще намери някое друго ДИРЕКТОРСКО местенце за нашето "момиче"- тя освен директор, друго не може да работи.

Гост 09.04.2019 19:55:34

Само дебил или злобарка може да напише гороното.

Домакин 02.04.2019 11:32:02

Сега,да видим ония дето дойдат от фонда,как ще ще разберат с другите дето не са.Едните ще са големи заплати,а "началниците"от НЗОК, с по-малки.Малиииии,какъв филм ще е ! Взимам пуканките.

омерзен 02.04.2019 21:54:41

Средна работна заплата в системата на НЗОК от януари 2019 г. по длъжности: директор на дирекция -2 697лв. началник отдел 1 558лв. началник сектор 2 011 лв. главен експерт -1 093 лв. главен счетоводител -1 316 лв главен юрисконсулт- 1334 лв. Това са обаче заплатите на въпросните кадри в РЗОК. Директорите на РЗОК са със 2 340 лв., а зам директорите с 1 962 лв. Прибавете още 8 или 6 % към тези заплати от годишните оценки и ще получите последните актуални заплати. Данъците са само 10% , защото са и държавни служители.Така, че пресмятайте. Ааа, а контрольорите са със заплата от 919 лв. бруто и са на трудови договори, значи и удръжките им са 23,7 %. А служителите в ЦУ на НЗОК на тези длъжности са със двойни заплати, някои и с по високи. Там длъжност контрольор няма , което обяснява и защо хората които вършат цялата работа в РЗОК са с най ниските заплати. Безумие! Здравната каса е приют за трудоустроени кадри, практически несменяеми и пенсионери, които ще работят там до като умрат, за сега са само с памперси. Същите тези човечета, които създадоха касата и са практически несменяеми шефове ще я докарат до дъното с некадърност, алчност и корумпираност.

Домакин 03.04.2019 09:22:46

Тепърва ще усещат по констатираните случаи с нарушения.Като почнат да им се събират по едно,макс две на проверка и ще изрeват за ДМС-тата.

Гост 02.04.2019 22:17:34

Какво очаквате от некадърни администратори? Система в която се въртят милиарди лв. оборот на месец се управлява от такива , защо? Ами за да се краде естествено. Направили са си техните заплати доста прилични, знаят добре, че никаде няма кой да им даде такова възнаграждение и да получават тези заплати и затова се спотайват като плъхове, правят си къртичини, заобиколени само от послушници и некадърници. Парадоксално е, но оцеляват така вече 20 години.....

Гост 01.04.2019 20:53:10

Браво, ето една оправна жена.Успех!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков: Стоя зад решението си за „Пирогов“
06.12.2023 13:16:00 Надежда Ненова

Проф. Хинков: Стоя зад решението си за „Пирогов“

Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо моите правомощия кат ...

Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка
06.12.2023 12:25:30

Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка

Във Великотърновската болница ще бъде възстановена хеликоптерната площадка в началото на следваща ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...