Събота, 25 Май 2024
11
февр
 

Анализ сочи:

Генеричните лекарства са крайъгълен камък на здравната система на Великобритания

Всяка година предписването на генерици спестява на NHS по 13 млрд. паунда, все по-често в техните болници се използват биоподобни продукти

Петък, 11 Февруари 2022 | 16:49:21


Близо 75% от всички лекарства, които се продават в Обединеното кралство, са генерични, което прави страната един от най-големите потребители на генерични лекарства по лекарско предписание в Европа, пише в свой анализ Pharmatimes.com. Генеричните лекарс

Близо 75% от всички лекарства, които се продават в Обединеното кралство, са генерични, което прави страната един от най-големите потребители на генерични лекарства по лекарско предписание в Европа, пише в свой анализ Pharmatimes.com. Генеричните лекарства са крайъгълен камък на здравната система на Обединеното кралство, тъй като спестяват 13 млрд. паунда всяка година на Националната здравна служба NHS. Това е една трета от общата сметка за лекарства на NHS, са изчислили експерти.

По традиция генеричните лекарства се възприемат просто като просто копия на оригиналните продукти. Въпреки това, днешните генерични лекарства са много повече от това и фармаинудстрията все повече го доказва Лекарствата, които до вчера са били хит, днес се превръщат в търсени генерици и биоподобни лекарства - например, добре познатата Humira (адалимумаб) се считаше за хитов медикамент (той достигна продажби от милиарди долари, когато беше одобрено от EMA през 2003 г.) Беше и най-скъпото лекарство, използвано в болниците на NHS.

Откакто основният му патент изтече в САЩ през 2016 г. и в ЕС през 2017 г., има 8 биоподобни лекарства, одобрени за употреба от EMA (към 20 август 2021 г.). Освен намаляването на стойността поради конкуренцията, през юни 2021 г. Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите обяви промяна в възможностите за лечение на до 25 000 пациенти с умерен ревматоиден артрит поради наличието на биоподобни лекарства с по-ниска цена и поддържащи терапии. Това е един много добър пример за спестяване на разходи, като същевременно се увеличава достъпа до най-добрите в класа лечения.

Индустрията на генеричните лекарства вече се трансформира сериозно и преминава отвъд границите на производството на прости копия на лекарства към разработването на продукти с нови разновидности, дозировки и методи за доставка. Тя претърпява значителна еволюция, която се изразява не само в производството на по-евтини продукти, но и на по-удобни за приложение, защото пестят квалифициран труд на медицинския персонал в болниците - например не флакони със суха субстанция за разреждане, а на готови форми за инфузии.

Шест от първите 10 най-често предписвани лекарства в болниците на NHS, са биологични продукти и тенденцията е не само да се предписват най-изгодните като цена терапии, но и да се преминава във все повече случаи към лечение с биоподобни продукти.

Единодушно е мнението, че в най-добрия интерес на NHS е да работи в тясно и проактивно сътрудничество с производителите на генерични лекарства, за да изведе на пазара и тях, и по-достъпните биоподобни лекарства. Работейки заедно, всички печелят - производителят, NHS и, най-важното – пациентите, отбелязва Pharmatimes.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6gYw


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...