!
Четвъртък, 28 Март 2024
28
окт
 

Генерични версии на новия антиCOVID препарат молнупиравир ще се предлагат в 105 бедни страни

Четвъртък, 28 Октомври 2021 | 09:17:12


Фирмата Merck подписа споразумение с подкрепяния от ООН Medicines Patent Pool (MPP), което ще позволи на повече компании да произвеждат генерични версии на новото орално противовирусно лекарство срещу COVID-19 молнупиравир, предаде Ройтерс, позовавайки

Фирмата Merck подписа споразумение с подкрепяния от ООН Medicines Patent Pool (MPP), което ще позволи на повече компании да произвеждат генерични версии на новото орално противовирусно лекарство срещу COVID-19 молнупиравир, предаде Ройтерс, позовавайки се на съвместно изявление на американския фармацевтичен гигант и организацията.

Базираният в Женева патентен пул e основан през 2010 г. и работи за улесняване на достъпа до важни животоспасяващи лекарства в страните с ниски и средни доходи. Той функционира като неправителствена организация, подкрепяща публично-частните партньорства в областта на общественото здраве. В неговия борд участват като консултанти, но без право на глас представители на СЗО, Световната организация за интелектуална собственост и Световната търговска организация.

Сред заболяванията, за които организацията търси начини да осигури съвременни медикаменти без изискване за задължителен лиценз, са HIV/СПИН и неговите усложнения, туберкулоза, хепатит C, а сега вече и COVID-19, след като СЗО класифицира пандемията като „извънредна ситуация за общественото здраве, която предизвиква „международна загриженост“.

Споразумението ще се прилага за 105 страни с ниски и средни доходи и ще позволи на производители, избрани от MPP, да произвеждат генерични версии на молнупиравир – антивирусната таблетка, разработена от Merck в сътрудничество с Ridgeback Biotherapeutics.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA обмисля да даде разрешение за спешна употреба на лекарството, за което е доказано в рамките на клинично изпитване, че намалява наполовина риска от сериозно заболяване и смърт, когато се приложи в ранната фаза на COVID-19.

„Това е първият прозрачен и основан на принципите на общественото здравеопазване доброволен лиценз за медицинска технология за COVID-19“, заявиха Merck и MPP в съвместно изявление.

Компаниите ще могат да кандидатстват за подлиценз от MPP, а лицензът, който ще включва и трансфер на технологии, няма да бъде свързан с възнаграждение, тъй като СЗО е определила COVID пандемията като значима глобална заплаха.

Благотворителната организация „Лекари без граници“ (MSF) обаче изрази разочарование от ограниченията на лиценза, тъй като от територията на действие на споразумението е изключено почти половината от световното население, както и страни с по-висок среден доход, които разполагат със стабилни производствени мощности, като Бразилия и Китай. MSF посочи в изявление, че споразумението съдържа разпоредба, която подкопава правото на генеричните компании, подписващи лиценза, да оспорват патенти за улесняване на производството на генерични лекарства.

По-рано тази година Merck подписа двустранни лицензионни споразумения с 8 индийски производителя на генерични лекарства.

Споразумението с MPP разширява производствената база извън тези компании. MPP заяви наскоро пред Reuters, че има 24 компании, които са проявили интерес към производството на лекарството.

„През цялото време бяхме наясно, че искаме да диверсифицираме географски нашите генерични партньори, така че да имаме не само доставчици на генерични лекарства в Индия, но и в други региони на света“, коментира Пол Шапър, изпълнителен директор по глобалната обществена политика на Merck.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс заяви миналата седмица, че ще похарчи до 120 млн. долара, за да започне разработването на генерични версии на молнупиравир, което да гарантира, че страните с по-ниски доходи ще имат равен достъп до лекарството.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
36uf


Всичко за коронавируса
Още новини
Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...