!
Неделя, 03 Март 2024
20
юли
5
 

Георги Гьоков: БСП няма да подкрепи д-р Дечев за управител на НЗОК

Петък, 20 Юли 2018 | 10:16:40 Надежда Ненова
5

„Концепцията, която изложи д-р Дечев, беше стройна и основана на принципи. Принципи, които аз и моята парламентарна група не приемаме. Силно подозирам, че тази концепция не е изработена от него, а от управляващите, в което няма нищо лошо, разбира

„Концепцията, която изложи д-р Дечев, беше стройна и основана на принципи. Принципи, които аз и моята парламентарна група не приемаме. Силно подозирам, че тази концепция не е изработена от него, а от управляващите, в което няма нищо лошо, разбира се, но той я представи като своя“. Това каза депутатът от БСП и член парламентарната здравна комисия Георги Гьоков  пред Zdrave.net във връзка с изслушването в комисията на кандидата за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.  

„Тъй като д-р Дечев каза, че до три месеца ще представи диференцирани мерки за постигане на идеите му от концепцията, му зададох въпроса какво ще стане, ако тези мерки не се приемат от управляващите, той отговори категорично, че ще напусне поста. Не смятам обаче, че това ще случи“, допълни той.

По думите му концепцията на д-р Дечо Дечев за управление на НЗОК има сериозно разминаване с виждането на БСП за здравеопазването. „Той говори за едно лечение, което ще се предлага и на който не му харесва и иска друго, ще трябва да доплаща. От това аз разбирам две неща. Първото е, че българина вече ще бъде лишен от иновативните терапии, а ще получава някакво наложено конвенциално и разбира се - евтино и изгодно за Здравната каса. Другото се отнася към доплащането, което или ще става от джоба, или чрез допълнително здравно осигуряване. Тъй като според българското законодателство такова осигуряване няма, значи пак доплащането ще е от джоба, а ние сме абсолютно против това“, поясни Гьоков.

Той припомни, че когато при управлението на Петър Москов като здравен министър д-р Дечев беше отстранен за несъгласие с политиката му от поста директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, е получил пълна подкрепа от БСП. „Сега се въздържаме от подкрепа, защото той, влизайки в управата на НЗОК, едва ли ще отстоява принципите, заложени в частта за здравеопазване на програмата на БСП, а по-скоро ще изпълнява програмата на ГЕРБ, с която ние не сме съгласни“, каза Гьоков.

Днес парламентът ще гласува кандидатурата на д-р Дечо Дечев за  управител на НЗОК. Той е единствен кандидат за поста и бе номиниран, след като предишният управител проф. Камен Плочев беше освободен предсрочно поради дълго заболяване. Кандидатурата му бе издигната е ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q#@4

лекар- социалист 20.07.2018 19:11:17

Г-н Гьоков, абсолютно не си прав. Става въпрос за следното: В рамките на една група иновативни лекарства с еднакъв ефект едно от няколко е най-евтино. Естествено е, че то трябва да бъде заплатено, а останалите, които не дават по-добри резултати да се доплащат. Ще дам пример с лечението на хепатит С Всички иновативни лекарства имат почти еднакъв ефект, но се изписва лекарството на фирмата, която е най-агресивна в маркетинга, но не с най-евтино лекарство

Гост 20.07.2018 10:23:44

Доплащането ,другарЕ комунисти се задава със страшна сила и нито вие,нито Дечо,нито Боко,нито Нинова можете да го спрете.

Болен 20.07.2018 13:17:43

Ще го спре народа. Бъди сигурен в това.

Гост 20.07.2018 15:03:57

Народът ще плаща,че ушите му ще плющят. Иначе ще плаща на попа.Ти бъди абсолютно сигурен в това.

Гост 20.07.2018 20:09:07

Точно така е! Драги пациенти, сами преценете колко струва здравето и живота ви! Не искате да ви лекуват евтини лекари и сестри!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...