Понеделник, 20 Май 2024
21
юни
22
 

Проф. Владимир Пилософ:

Главният проблем на педиатрията у нас е квалификацията на ОПЛ

Сряда, 21 Юни 2017 | 17:24:42 Надежда Ненова
22

„Четири са главните проблеми на детското здравеопазване в България – прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри на общопрактикуващите лекари с реформата от 2000 г.;  дезинтегрирането на педиатричните специалисти

„Четири са главните проблеми на детското здравеопазване в България – прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри на общопрактикуващите лекари с реформата от 2000 г.;  дезинтегрирането на педиатричните специалисти; нереализираните идеи за създаване на голяма университетска многопрофилна болница за деца и комерсиализирането на здравната грижа”. Това заяви председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ по време на конференцията „Детско здравеопазване в ЕС и България”, организирана от „Академия за лидери”.

„Съществуват много съмнения дали реформата от 2000 г. е успешна. Дори в Европа не е съвсем изяснено кой модел на работа на педиатри е по-добрият. Затова се работи по Европейски проект, който ще завърши в края на следващата година, за първичната педиатрична здравна помощ с участие от 30 страни плюс САЩ и Австралия, който да покаже кой е най-успешният модел за ЕС, каза проф. Пилософ.

Той обаче подчерта, че у нас главният проблем е с квалификацията на общопрактикуващите лекари.

На първо място никой не можел да задължи медик, който веднъж е взел специалност, да специализира допълнително, тъй като само у нас липсвало задължителното продължаващото медицинско обучение. „Това е изключително важен въпрос, пряко свързан с качеството на медицинската помощ, тъй като е страшно, когато един неквалифициран лекар обслужва пациенти, каза проф. Пилософ и разказа случай на 30-годишна пациентка, която 12 дни обикаляла по лекари и никой не успял да разбере, че е болна от варицела.

По думите му, нашите бъдещи  общопрактикуващи лекари, които учат три години обща медицина, изцяло пропускат обучението по детско здраве. Този модул е с дължина 9 седмици обучение – теория и практика, и 81 седмици акредитирана практика, която съществувала само на хартия.

Проф. Пилософ настоя за въвеждане и у нас на изискването на Европейската академия по педиатрия за минимум от три години при обучение по обща педиатрия.

„Европейската академия по педиатрия има политическа тежест и работи пряко с Комисията по специалностите в Брюксел. Така преди две години комисията е постановила, че ако лекар ще работи с деца, то неговото обучение по обща педиатрия трябва да е най-малко три години“, поясни той и допълни, че след 2006 г. специалностите у нас са били разбити. Така например детски кардиолог у нас учи четири години и получава само специалност детска кардиология, което не му дава възможност да е пластичен в практикуването на детска медицина.

Българската педиатрична асоциация ще настоява или за една година удължаване на обучението, или за възвръщане към модела на практиката първо обща педиатрия -  после останалото. „Това ще осигури на лекарите признаването на две специалности“, посочи проф. Пилософ.

Той отново припомни нуждата от създаване на специализирана детска болница, която липсва на фона на 380-те болници в страната. „В Швеция съществува така болница, а там общият брой на лечебните заведения е 70”, подчерта проф. Пилософ.

По думите му е нужно да бъде създадена и интегрирана медикосоциална служба, тъй като при хронично заболяване е необходима съвместна дейност на медицинските и социалните служби. Само тогава вложените средства в здравната част щели да имат и социален ефект.

Представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила пък застъпи проблемите с насилието над децата в ЕС – вербално и физическо, проблемите с психичното здраве и обездвижването, замърсеният въздух и влагата в домовете – главни причинители на астма и алергии.

„Целта ни е да съхраняваме правото на детето да расте извън статуквото и да инвестира чрез проба и грешка в своята личност“, каза председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m7Ux

Никодимчо 26.06.2017 12:19:30

Къде блее комисията по етика и не се самосезира при тази откровена обида и клевета?

Един 23.06.2017 18:26:08

Уважения към професора ,супер специалист ,но за да се изказва за джипитата ,моля първо да издържи входящия тест по обща медицина ,ако го издържи случайно ,да влезе в една селска практика ,където има всичко ,да поработи само 3 дни и да даде заклюенията си ,като преди това си попълни и документацита за пред Рзи и касата ,ако гн професора успее да направи една имунизация на здраво дете и в отчете правилно на касата ,ще го признаем за велик .

6271 22.06.2017 23:21:30

Много ми е интересно колко деца е имунизИрал пилософ. Знам само,че от години се опитва да усвои пари от еВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ. и ГО ПРАВИ УСПЕШНО БЕЗ ДА Е ЗАГРИЖЕН ЗА ДЕЦАТА

д-р Петьо Георгиев 22.06.2017 19:40:49

В момента ако сме честни има два типа ОПЛ практики- „педиатрични” и „гериатрични”,като ОПЛ в тях са обикновено със специалности педиатрия+обща медицина или вътр.б-ти+обща медицина.Съответно всеки ОПЛ записва пациенти по профила си.Изключение само в селста,където няма кой друг,но то там си е било винаги така.Приказките на г-н професора са изключително глупави и тенденциозни.

и таз добра 22.06.2017 18:13:37

Проблемът не е в конкретния професор, а в повечето от нас, които продължаваме да търпи многото като него, усърдно разбъркващи мътилката на здравеопасното ни блато!

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2017 16:20:37

Повечето лични лекари са с по 25-30 години стаж . много от тях са със специалност педиатрия. Другарят Пилософ се е самозабравил . От това което виждам от български пациенти живеещи и обслужвани в чужбина, повечето GPта в Англия не могат да стъпят на малкия пръст на стрдностатистичския български ОПЛ. И не защото там са повечето пакистанци и индийци , но и британците са с недостатъчно знания иопит. Между другото там вие от чугунените катедри по педиатрия знаете ли ,че никой в Англия не преглежда децата преди имунизация. Първо помислих ,че нашите пациенти си измислят, но когато го чух от три различни семейства в различни части на острова ,явно там е практика Просто сестрата ги прави по нареждане на лекаря който не присъства. Същото е и с детските консултации. На едно българско дете бяха правили 2 пъти морбили-рубеола-паротит защото не е имало някой грамотен да прочете справката която си играхда му дам на чист английски какво му е правено досега. А тук на някакъв му дожаляло за съветската педиатрия и миналото когато децата се облъчваха под строй с УВ лъчи и закаляваха по стар болшевишки обичай. И това беше 50% от материала в учебниците за тази педиатрия.

Гост 22.06.2017 15:18:16

Къде е етичната комисия на БЛС-то?Къде спи,а не привика за обяснения този самозабравил се господин?За подобни изявления по медиите, в едни други бели по-подредени държави,въпросният професор освен за чистач на кенефа на някое ОПЛ,нищо друго нямаше да има право да работи!

Гост 22.06.2017 12:02:33

То не е за коментар, но все пак...Г-н професоре, детската смъртност намаля рязко след 2000-та година, когато "недоучените" ОПЛ изцяло поеха грижата за децата и тази положителна тенденция се запазва. Изключение прави перинаталната смъртност. Специализацията не била каквато трябва...вие я направихте такава. Оправете я. Да не говорим за други неща. Просто кажи благодаря и бягай. Трябва и малко приличие.

Гост 22.06.2017 11:09:40

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

Elf 22.06.2017 09:28:05

Prikazkite na donosnici ,komunisti i chengeta s rang ,,profesor,,ne komentiram.Spestiavam si hrachkata ,zashtoto toi e edin ot vinovnicite da e taka.Dosega zashto malcha kato putka ?Tipichen komunist-pravi prestaplenie i posle iska da e prokurora.

Един друг Д-р Нанев 22.06.2017 08:53:04

Най-вероятно тази 33 годишна пациентка е ходила по велики светила на медицинската наука, за да не могат да я диагностицират. Всеки един селски доктор щеше да постави диагнозата от вратата на кабинета си.

Един ОПЛ на 33 22.06.2017 08:42:04

Изявлението е просто безобразно! Поредния хабилитат, който като го стегне чепика за нещо, се захваща с малцината хартисали ОПЛ като дежурни виновници за всичко!

Гост 22.06.2017 08:06:05

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

Гост 22.06.2017 00:20:48

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

д-р Г. Тодоров 22.06.2017 00:14:17

Това изявление и свързаните с него пояснения в текста, следва да пратят д-р В. Пилософ на комисия по лекарска етика в колегията, в която е регистриран и практикува. Моят ОПЛ е педиатър с първа специалност и едва ли е забелязала , това изявление. Безумно изявление! Нямам думи! А да неби случайно и да се окаже че квалификацията на ОПЛ главния проблем за лечението на язвата на дванадестетопръстника е квалификацията н ОПЛ по Гастроенетерология, същото важи и за диабетиците. Малоумно изказване! Препоръчвам му и участъкови психиатри да назначи, може да им стане и пациент.

Аз 21.06.2017 18:35:24

....напоследък доста често се наблюдават сериозни пропуски и грешки в дейността на професорите в България, което буди страх и доста въпроси в обществото!

Въздушен конвой 21.06.2017 18:29:38

Има ТРИ задължителни неща в едно общество ,за да върви напред и да се развива успешно! (1) Добра организация. (2) Силна мотивация и финансов стимул. (3) Респект от закона..... през изминалите 30 години ,за съжаление ,това не се случи, а това ни трябва ,за да бъдем успешни като индивиди и държава!

Доктора 21.06.2017 17:49:16

Ей ченге,я да мълчиш,че и от Фонда за лечение на деца те изхвърлиха!

Старият доктор 21.06.2017 17:48:04

Този защо не е в затвора!? където му е мястото? Кой го е пуснал да плямпа глупости неграмотния и крадлив евреин?

Доктора 21.06.2017 17:47:31

Ей ченге,я да мълчиш,че и от Фонда за лечение на деца те изхвърлиха!

Dr_Doolittle 21.06.2017 17:39:04

На кривата комунистическа педиатрия все космоса и ОПЛ им пречи.... След този искащ ОПЛ да взима и педиатрия ще последват и гинеколозите искащи ОПЛ да вземе и гинекология. ЕС отдавна е оставил всяка страна да си решава кой и как ще обслужва децата , но в повечето страни от ЕС няма такова разделяне на медицинската дейност по възрастов принцип. От 28 страни членки има само 3 страни с разделно здравно обслужване на деца и възрастни - Италия, Франция и Унгария. Виж в Евразия или Северна Азия както викат на Путинската диктатура любима на другаря Пилософ има и там такова разделяне. Я си седни на спанако викат в Шопско. Алоо вие нямате вече ОПЛ още по-малко педиатри , кой ще ви седи тук да ви обслужва децата незаплащно ейййййй ? Събудете се Позитано 20-еееееее., комунизмът и Будь Готов! умреха....

pbd 21.06.2017 23:16:04

"случай на 30-годишна пациентка, която 12 дни обикаляла по лекари и никой не успял да разбере, че е болна от варицела." Бре колко много на брой Джи пи-та имала тая 30-годишна пациентка , че и всичките били толкова тъпи , че не могли да разпознаят варицелата , заради това че не са учили 3 години педиатрия още 3 инфекциозни болести. И всичко това защото не е имало едно талонче за детски педиатър- инфантолог за 30 годишната пациентка .


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...