Сряда, 15 Юли 2020
16
юли
7
 

Гласуват кандидатурата на д-р Дечев за управител на НЗОК в петък

Понеделник, 16 Юли 2018 | 10:50:00 Полина Тодорова
7

Най-вероятно още този петък НЗОК ще има нов управител в лицето на директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.  Toва стана ясно от изкаването на председателя на парламентарна здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред Zdrave.ne

Най-вероятно още този петък НЗОК ще има нов управител в лицето на директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.  Toва стана ясно от изкаването на председателя на парламентарна здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред Zdrave.net.

Д-р Дечев ще бъде изслушан пред депутатите от здравната комисия в сряда. „Той има възможност в рамките на 10 минути да представи своя концепция, задават се въпроси от всички народни представители, които имат желание да го питат нещо”, допълни д-р Дариткова. Засега писмени въпроси към д-р Дечев не са постъпвали. Той ще може да отговаря и на питания на представители на съсловни и пациентски организации. По време на същото заседание ще бъде извършена и проверка на документите от различни институции, свързани с издигането на кандидатурата на д-р Дечев, разясни председателят на здравната комисия. След приключване на изслушването, кандидатурата на д-р Дечев се представя в пленарна зала, като според нея това е възможно да се случи още този петък. Срокът между доклада от изслушването на кандидата за управител на НЗОК и парламентарното заседание, на което ще бъде гласуван избора му, е 24 часа.

Запитана какви са били основните мотиви за предлагане на директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” начело на касата, д-р Дариткова отговори: Профилът на д-р Дечев на експерт с опит както в сферата на управление на здравното осигуряване, така и в сферата на болничния мениджмънт ни мотивираха да го предложим за кандидат.

Важно е новият управител на касата, встъпвайки в длъжност, да се заеме бързо с проблемите в оперативното  ръководство на касата, допълни още тя. По думите й трябва да се следи стриктно текущото изпълнение на бюджета и да се направи анализ на тези сфери, при които е налице преразход в първите месеци, както и да се търсят механизми за справяне с него. Смятам, че д-р Дечев ще се справи с това предизвикателство, отбеляза тя.

Запитана дали има предвид преразхода при медикаментите, д-р Дариткова отговори: Информирам се от заседанията на Надзорния съвет, нямаме сведения за текущото изпълнение на бюджета. Може би ще дадем възможност на д-р Дечев да встъпи в длъжност, да се ориентира и септември ще направим изслушване, на което ще потърсим информация за текущото изпълнение, предизвикателствата и възможностите за справяне с тях, за да се спази бюджетната дисциплина 

Д-р Дариткова е оптимист, че д-р Дечев ще успее да изпълни пълния си мандат като управител на НЗОК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dywW

Гост 17.07.2018 18:53:18

Докато "черната вдовица" стои в МЗ, тази ще е в НЗОК.

Гост 17.07.2018 18:43:43

Даа-а..., крайно време е Дечо да изрита и онази изкукала шуменска психиатърка, която се е взела твърде на сериозно.

Потресен 16.07.2018 15:08:54

Дариткова, Дариткова, Бочко и всички, които сте около него харчите безогледно държавни пари. Правите разходи за скъпи и безмислени командировки, високи заплати, раздута администрация, охрана, служебни автомобили и др. Огледайте се в какъв охолен собствен комфорт живеете и не искайте от пациентите да доплащат. Не увеличавайте и процента на здравните вноски на бедния народ, ограничете безмисленото харчене на държавни пари, затворете държавните кранчета и ще има пари и за здравеопазване. Един ден този народ ще се събуди и ще ви потърси сметка за всичко.

Гост 16.07.2018 14:05:47

Във в. 24 часа Дечо го е казал - доплащане от пациентите, рестрикции във всичко и повече пари за лекарства. Да ви е честито.

Гост 18.07.2018 14:51:51

Какъв да е новия ЗО модел? Допълнителна здравна застраховка, която да поема разходите за дейности извън основния пакет, или конкурентни на НЗОК каси, са двете основни концепции. Здpавното миниcтерство pаботи по 2-та модела, в кpая на юли ще ги пpедcтави за обсъждане. Д-p Дечо Дечев: "НЗОК да плаща базов пакет, който да се надгражда от пациентите. Касата да не финансира конкретни л-ва, лечебни методи, мед. изделия, а определена сума за всеки вид, която да е предварително известна. Всичко, което превиши тази сума, би трябвало пациентът да доплаща кеш или да се осигурява от допълнителни фондове. Вариантът с надграждането е по-правилен. Това означава здравната каса да има основен базов пакет, в заплащането на който да участва само тя. От пакета няма да се вадят продукти, мед. изделия или дейности/методи, а те ще имат определена цена, до която НЗОК ще финансира всеки един здравно осигурен. Всичко останало, което превишава тази стойност, ще се поема от пациентите. Това ще даде финансова стабилност на касата, защото няма да се заделя ресурс за дейности над този основен пакет, както е в момента. Със спестените пари ще може да се покрие по-голям процент лекарства в групи, които сега се реимбусират с 25 или 50%." Според Дечев вариантът с каси, конкурентни на НЗОК, е неподходящ, защото конкуренцията трябва да е на база това, което е включено в надграждащия пакет, а не на база основен пакет. Няма нужда да се вдига здравната вноска. Децата до 18 г. трябва да имат достъп до пълния обем мед. изделия и дейности независимо от стойността им. Пенсионерите и служителите, чиито здравни вноски се поемат от държавата обаче, също ще трябва да доплащат. -----> https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6963219 © www.24chasa.bg

Гост 16.07.2018 11:45:49

Най—сетне нещо смислено да се случи! А ако измете и боклука, спре кранчето на любимците, тогава какъв купон ще е ......

А дано, ама едва ли 16.07.2018 13:07:55

Дечо "холограмата" щял да измете боклука...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни
14.07.2020 17:35:18 Невена Попова

Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни

Радиофармацията е една много динамична съвременна област, която развиваме успешно в болничната ап ...

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие
14.07.2020 16:52:31

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие

Нов доклад на СЗО подчертава, че нараняванията и насилието са водеща причина за смърт във всички ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...