Събота, 04 Април 2020
29
ян
7
 

Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари

Не мисля, че забавянето на законопроекта би могло да е повод за неизпълнение на НРД, каза д-р Даниела Дариткова

Сряда, 29 Януари 2020 | 17:29:24 Надежда Ненова
7

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народното събрание през февруари, заради становищата, които все още постъпват. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народното събрание през февруари, заради становищата, които все още постъпват. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред Zdrave.net. Тя уточни, че забавянето на промяната, направена през ЗЛЗ в Закона за здравното осигуряване, с която се регламентира вписването на разпределението на приходите на лечебните заведения за възнаграждения на персонала в НРД, няма да забави изпълнението на рамковия договор.

„Процедурите предвиждат срок поне седмица между първо и второ четене, законът е тежък и няма как да бъде приет в кратки срокове, защото в него не е само този текст. Не мисля, че това ще създаде проблем, защото повечето директори на лечебни заведения са заявили готовност да увеличат заплатите, така че не смятам, че това би могло да е повод за неизпълнение на НРД“, каза д-р Дариткова.

Припомняме, че сред промените в Закона за лечебните заведения е въвеждане към досегашните задължения на болниците, ангажираните с проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти, задължението ежедневно да предоставят информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Задължението е скрепено и с административно-наказателна отговорност за лечебните заведения, като така се цели се да бъдат сведени до минимум предпоставките за отказ на информация от страна на лечебни заведения и по този начин да могат да бъдат реализирани от съответните органи в пълнота аналитично-контролните им дейности, въведени със закона.

В закона е предвидено средствата от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие да могат да се използват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за погасяване на задължения към кредиторите. С промените се прецизира и разпоредбата, която урежда дейностите по клинично обучение и следдипломно обучение, които могат да извършват лечебните заведения след одобряване от министъра на здравеопазването, като в техния обхват се включва и обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазване от лица с висше немедицинско образование.

С промените в закона се осигурява механизъм за спомагане стабилизирането на общинско лечебно заведение за извънболнична помощ (когато то е единствено на територията на населеното място) чрез създаване на възможност за предоставяне на целеви субсидии от съответната община за текущ ремонт на дълготрайни материални активи. Въвежда се възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на МЗ за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК, така, както това е предвидено за болници и центрове за  психично здраве.

В проектозакона е записано още, че Министерският съвет ще определи с решение държавното лечебно заведение, което да оказва медицинска помощ и медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на лицата по Закона за Националната служба за охрана (президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор), медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание.

В Закона за лечебните заведения са предвидени и промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, чиято цел е увеличаване на броя на донорите чрез редица мерки, включително и кръстосаното донорство, въвеждане на иновативен метод за преодоляване на репродуктивни проблеми чрез трансплантация на матка и мерки за намаляване на административната тежест.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fxtm

Гост 30.01.2020 08:51:20

за частните болници да бъдат сведени до минимум предпоставките за отказ на информация от страна на лечебни заведения и по този начин да могат да бъдат реализирани от съответните органи в пълнота аналитично-контролните им дейности, въведени със закона.

Гост 29.01.2020 21:54:28

Не става с мислене, има закони и всичко може да се атакува в съда.

Гост 29.01.2020 18:22:02

Айде, обратно на село у Смолян! Бърже! И говори така от малкото ти кабинетче, в което, както видяме от интервюто ти при Цветанка Ризова, още имаш бойлерче тип "Юнга"! Смях!!!

Гост 30.01.2020 18:41:14

Има Юнга само за протокола, защото всъщност тя не работи в лекарската си практика и съответно не си и мие ръцете . Някой и подгъзува да и работи. На нас работещите лекари не ни достига времето за пациенти ,краде ни се от личното време за да свършим всичко, а таз си вее онази работа в парламента и уж гледа практика и пациенти. На всички е ясно ,че не може да поддържащ пациентска листа с отсъствие от терен. Хем точи пари от парламента хем от НЗОК с проформа медицинска дейност случайно да не изпусне мангизите от две места. Герберасти

Гост 29.01.2020 18:52:44

Е голям проблем намери и ти - бойлер юнга. Че и аз имам такъв. И си работи вече незнайно колко години

Гост 30.01.2020 14:27:19

А Москвич на 50 г имаш ли в гаража.

Гост 30.01.2020 18:35:02

Сигурно има. И портрет в кухнята на ТодАр правешкия цървул


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма
04.04.2020 17:13:51

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на поч ...

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас
04.04.2020 14:55:28

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас

Мъж на 54 г. е починал днес в болница "Света Анна". Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хиперто ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...