!
Понеделник, 22 Юли 2024
29
ян
7
 

Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари

Не мисля, че забавянето на законопроекта би могло да е повод за неизпълнение на НРД, каза д-р Даниела Дариткова

Сряда, 29 Януари 2020 | 17:29:24 Надежда Ненова
7

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народното събрание през февруари, заради становищата, които все още постъпват. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народното събрание през февруари, заради становищата, които все още постъпват. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред Zdrave.net. Тя уточни, че забавянето на промяната, направена през ЗЛЗ в Закона за здравното осигуряване, с която се регламентира вписването на разпределението на приходите на лечебните заведения за възнаграждения на персонала в НРД, няма да забави изпълнението на рамковия договор.

„Процедурите предвиждат срок поне седмица между първо и второ четене, законът е тежък и няма как да бъде приет в кратки срокове, защото в него не е само този текст. Не мисля, че това ще създаде проблем, защото повечето директори на лечебни заведения са заявили готовност да увеличат заплатите, така че не смятам, че това би могло да е повод за неизпълнение на НРД“, каза д-р Дариткова.

Припомняме, че сред промените в Закона за лечебните заведения е въвеждане към досегашните задължения на болниците, ангажираните с проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти, задължението ежедневно да предоставят информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Задължението е скрепено и с административно-наказателна отговорност за лечебните заведения, като така се цели се да бъдат сведени до минимум предпоставките за отказ на информация от страна на лечебни заведения и по този начин да могат да бъдат реализирани от съответните органи в пълнота аналитично-контролните им дейности, въведени със закона.

В закона е предвидено средствата от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие да могат да се използват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за погасяване на задължения към кредиторите. С промените се прецизира и разпоредбата, която урежда дейностите по клинично обучение и следдипломно обучение, които могат да извършват лечебните заведения след одобряване от министъра на здравеопазването, като в техния обхват се включва и обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазване от лица с висше немедицинско образование.

С промените в закона се осигурява механизъм за спомагане стабилизирането на общинско лечебно заведение за извънболнична помощ (когато то е единствено на територията на населеното място) чрез създаване на възможност за предоставяне на целеви субсидии от съответната община за текущ ремонт на дълготрайни материални активи. Въвежда се възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на МЗ за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК, така, както това е предвидено за болници и центрове за  психично здраве.

В проектозакона е записано още, че Министерският съвет ще определи с решение държавното лечебно заведение, което да оказва медицинска помощ и медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на лицата по Закона за Националната служба за охрана (президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор), медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание.

В Закона за лечебните заведения са предвидени и промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, чиято цел е увеличаване на броя на донорите чрез редица мерки, включително и кръстосаното донорство, въвеждане на иновативен метод за преодоляване на репродуктивни проблеми чрез трансплантация на матка и мерки за намаляване на административната тежест.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
By@D

Гост 30.01.2020 08:51:20

за частните болници да бъдат сведени до минимум предпоставките за отказ на информация от страна на лечебни заведения и по този начин да могат да бъдат реализирани от съответните органи в пълнота аналитично-контролните им дейности, въведени със закона.

Гост 29.01.2020 21:54:28

Не става с мислене, има закони и всичко може да се атакува в съда.

Гост 29.01.2020 18:22:02

Айде, обратно на село у Смолян! Бърже! И говори така от малкото ти кабинетче, в което, както видяме от интервюто ти при Цветанка Ризова, още имаш бойлерче тип "Юнга"! Смях!!!

Гост 30.01.2020 18:41:14

Има Юнга само за протокола, защото всъщност тя не работи в лекарската си практика и съответно не си и мие ръцете . Някой и подгъзува да и работи. На нас работещите лекари не ни достига времето за пациенти ,краде ни се от личното време за да свършим всичко, а таз си вее онази работа в парламента и уж гледа практика и пациенти. На всички е ясно ,че не може да поддържащ пациентска листа с отсъствие от терен. Хем точи пари от парламента хем от НЗОК с проформа медицинска дейност случайно да не изпусне мангизите от две места. Герберасти

Гост 29.01.2020 18:52:44

Е голям проблем намери и ти - бойлер юнга. Че и аз имам такъв. И си работи вече незнайно колко години

Гост 30.01.2020 14:27:19

А Москвич на 50 г имаш ли в гаража.

Гост 30.01.2020 18:35:02

Сигурно има. И портрет в кухнята на ТодАр правешкия цървул


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...