Вторник, 01 Декември 2020
10
ноем
1
 

Големите болници ще отделят 50% от леглата си за лечение на коронавирус (Обновена)

Доц. Мангъров е назначен за началник на COVID-отделението в Инфекциозна болница

Вторник, 10 Ноември 2020 | 14:01:51 Надежда Ненова
1

До края на седмицата експертите ще се произнесат дали резултатът от антигенните тестове може да се признава за официален и те да бъдат включени в Националната информационна COVID-система. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

До края на седмицата експертите ще се произнесат дали резултатът от антигенните тестове може да се признава за официален и те да бъдат включени в Националната информационна COVID-система. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след посещението си в Инфекциозна болница-София и Националния координационен център.

Той отново подчерта, че изследвания се правят само на хора със симптоми. „Не получаваме необходимото разбиране от обществото. 40-45% от хората, които отиват да се изследват във фургоните пред болниците, са без симптоми. Тестовете за тях обаче не са безплатни. Не плащат изследванията си само на тези, които имат симптоматика“, каза министърът. Той допълни, че до края на седмицата на лечебните заведения ще бъдат предоставени допълнителни антигенни тестове, а разходите, които са направили до момента, ще им бъдат възстановени от Министерството.  

От вчера доц. Мангъров е назначен за началник на Клиниката, в която се лекуват всички пациенти за коронавирус, каза още министърът. „Т.е. отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негова, рамо до рамо с колегите, които са на територията на Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва мерките“, уточни проф. Ангелов.

Инфекциозна болница разполага със 120 легла, от които 80 са отделени за COVID-19. 78 от местата вече са заети от пациенти. Очаква се отделението да се разшири с още 10 легла на третия етаж в близките дни.

Министърът беше категоричен, че големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение.

Министър Ангелов подчерта, че няма увеличение на смъртните случаи от COVID в страната. „Отново има натрупване на случаи, които не са били въведени навреме. Днешните 106 починали не са от един ден, а е събран броят им от няколко дни“, каза той.   

"Всички училища на територията на България, които са достигнали 20% заболеваемост, ще преминат на дистанционно обучение. Обсъжда се "Зелените коридори" дали да бъдат сутрин, или следобед.Нощните заведения ще бъдат затворени на територията на цялата страната до края на месеца. Предвиждаме да има вечерен час за работа на заведенията за хранене в цялата страна", каза проф. Ангелов относно допълнителните мерки, които предстои да бъдат въведени. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P4%X

Гост 11.11.2020 10:05:33

Мутрокомунистите и техните слуги упорито внушават на глупавото по принцип население ,че щом има легла ,значи всичко е точно. Да ма леглата не са роботи, нито автоматични интубатори, нито автоматични вентилатори ,нито кислородни системи. Нито роботи реаниматори назначаващи и провеждащи лечение. Но нека заблудите да продължат , някои няма да могат да доживеят да водят дела срещу очевидните глобални измамници


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...