!
Събота, 18 Май 2024
28
ян
1
 

Голямото количество ваксини у нас отказало служебното правителство от Novavax

Предвижда се Т-клетъчен скрининг след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти

Петък, 28 Януари 2022 | 15:05:18 Надежда Ненова
1

„На 11 август 2021 г. Министерският съвет е решил България да не участва в Споразумението за предварително закупуване за разработване, производство, възможности за приоритетно закупуване и доставка на успешна ваксина срещу COVID-19 за държавите,

„На 11 август 2021 г. Министерският съвет е решил България да не участва в Споразумението за предварително закупуване за разработване, производство, възможности за приоритетно закупуване и доставка на успешна ваксина срещу COVID-19 за държавите, членки на Европейския съюз, сключено между Европейската комисия и Novavax“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов отказвало ли е служебното правителство да закупи ваксината, какви са мотивите и чие е решението.

Тя уточни, че при взимането на решението са отчете следните съображения: осигурени количества ваксина срещу COVID-19 през 2021 г., надвишаващи значително населението, желаещо да се ваксинира; осигурени значителни количества от ваксината на Pfizer/BioNtech за 2022 и 2023 г.; възможност за осигуряване на допълнителни количества от ваксината на Мoderna в случай на необходимост чрез промяна на решението за България; изразено предварително съгласие за участие в бъдещ договор на Европейската комисия с компанията производител Valneva; възможност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA.

„С оглед доставка на количества от ваксината срещу COVID-19 на Novavax за страната към настоящия момент се проучват възможности за нейното осигуряване за българските граждани“, каза проф. Сербезова. Тя допълни, че е проведен разговор с Швеция и е заявена готовност за двустранно споразумение за доставка и на Novavax.

Във времето за парламентарен контрол здравният министър се спря и на темата за Т-клетъчен тест.  В отговор на въпрос на депутата от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов относно въвеждане на Т-клетъчен тест за определяне на протективен имунитет относно коронавирус, проф. Сербезова заяви, че дългосрочните мерки в Националния противоепидемичен план предвиждат провеждане на проучвания в областта на епидемиологията и профилактиката на COVID-19.

„Ще бъде създаден научен съвет от специалисти в областта на епидемиологията, вирусологията, статистическия/математическия анализ, управление на кризи, комуникация и др. Съветът ще планира обхвата, метода и начина на провеждане на епидемиологични проучвания с цел осигуряване на научната им достоверност, което ще спомогне за предоставяне на научно достоверна информация за пандемията за медицинската и широката общественост. Извършването на детайлно епидемиологично проучване, включително Т-клетъчен скрининг, за реална преценка на ситуацията, ще бъде възможно да се обсъди и планира след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти“, каза тя.

Проф. Чорбанов попита и защо регистърът за нежелани лекарствени реакции към Изпълнителната агенция по лекарствата не е публичен, на което проф. Сербезова отговори, че той съдържа лични данни и публичното предоставяне на информацията не е разрешено в съответствие със законодателството за защита на личните данни.

„Всички получени в ИАЛ съобщения се привеждат в определен общоевропейски формат и се изпращат в определени срокове в Европейската база данни за  нежелани лекарствени реакции Eudra Vigilance“, добави тя като уточни, че данните там се предоставят за обществен достъп в обобщена форма заедно с обяснение как да се тълкуват.

„Онлайн достъп до съобщените подозирани нежелани лекарствени реакции към Европейската агенция по лекарствата е възможен и на български език на следния линк: https://www.adrreports.eu/bg/“, каза още проф. Сербезова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3Vcd

Гост 28.01.2022 18:21:34

Сербезова обеща кампания за ваксинирането и все още Нищо! И тази като Кацаров ще се окаже само едно плямпало. Стоте дни чукат, няма време.


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...