Неделя, 27 Септември 2020
26
септ
15
 

Кирил Ананиев:

Готвим законодателни промени, които ще допринесат за успешното внедряване на новия модел

Иска ни се от 2020 г. реформата да влезе в сила

Сряда, 26 Септември 2018 | 18:26:51 Надежда Ненова
15

"Подготвяме с проекта на закон за бюджета за следващата година редица промени, свързани със системата на здравеопазване, които ще допринесат от една страна за успешното внедряване на новия здравноосигурителен модел, а от друга - ще решат редици други п

"Подготвяме с проекта на закон за бюджета за следващата година редица промени, свързани със системата на здравеопазване, които ще допринесат от една страна за успешното внедряване на новия здравноосигурителен модел, а от друга - ще решат редици други проблеми на системата. Подготвените мерки имат комплексен характер, не касаят единствено промяна във финансовия механизъм“. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при закриването на днешната кръгла маса „Дискусия за бъдещето в здравеопазването“.

Той подчерта, че повдигнатите въпроси ще бъдат анализирани и до края на следващата седмица екипът на Министерството на здравеопазването ще изпрати покани за сформиране на конкретни работни групи.  

„Ще водим този разговор колкото време е необходимо. Ако дебатът продължи до ноември, ще можем да приключим до април месец, защото това са около 6-7 закона и кодекса, които искат промяна. След това, ако, разбира се, се приеме този модел, ще започне избирането на застрахователните дружества, вследствие на което те ще трябва да отговорят и на други изисквания, за да могат да извършват тази дейност. Нашата идея е от 1 януари 2020 г. моделът да влезе в сила, но не е казано, че точно така трябва да стане. Ние искаме най-доброто и не бих казал, че ще е проблем, ако закъснеем малко или свършим по-рано“, завърши Ананиев.

Представителите на Световната банка и на Световната здравна организация, които са консултирали министъра при изготвянето на предложените модели за реформа пък подчертаха, че лечението на здравната система трябва да стане прозрачно. Нужно е да се осигури ефективност, качество, равен достъп.

По думите им в бъдещите разговори всеки трябва да има предвид както интересите на държавата, така и на населението.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4by8

Компетентен 03.10.2018 15:47:41

де нац. здравна карта , де ?

Гост 06.10.2018 15:21:59

Здравна карта няма да има,зашот съдът я отхвърли веднъж и ще я отхвърли пак.

размисли 28.09.2018 23:14:54

За да има реформа в здравеопазването е необходимо да се спре източването и пренасочването на средства от сектора, което няма как да стане докато лекарската мафия и "държавата" са скрепени в съюз със съдействието на съдебната и политическата система. Трябва да има ясни правила и те да са валидни за всички. Именно липсата на това отблъсква чуждестранните инвестиции- липсата на сигурност, много закони и подзаконови нормативни актове без реално приложение, извънредно тромава и алогична съдебна система. За да има някаква реформа са нужни средства-да, определено. Но с този модел те няма да отидат в сферата на здравеопазването, а отново ще се размият, защото няма контрол на паричния поток. За да има реформа е нужна икономическа стабилност, действаща икономика, средства от производството, които остават в държавата. Обаче повечето заводи са продадени на безценица и контролния пакет е в ръцете на чужденци, които определят къде да отиват средствата от производството и какво да остане тук. Пореден пример за липса на държавност и национално чувство. А без средства не се постига нищо, държавата затъва и става роб на банките и техните условия по погасяване на кредитите. Може би изходът е онези, които са натрупали милиони от далавери и продажност да проявят някакво национално чувство и да инвестират в смислени производства, които да дръпнат икономиката и държавата преди поредните млади кадри да са предпочели да осъществят живота си в чужбина, пред това да се блъскат в кочината с останалите прасенца и да грухтят и мятат опашчици като им дават помията.

Патриот-майтапчия 10.10.2018 09:10:19

Лекарската "мафия" ти е виновна, разбира се! А не Джипи Груп и шайката крадци около нея!

Гост 06.10.2018 15:20:35

Лекарска мафия има в тъпата ти чутура.

1JES 28.09.2018 11:16:57

Какви законови промени, след като "моделите" са неработещи? "Не касаят единствено финансовия механизъм..." Ето това е разковничето. Покрай създалата се шумотевица ще има опит за промени, които няма да се харесат на съсловието.

BT 27.09.2018 11:07:36

Отново захващаме работата от края !Преди да кажем ,колко Финансов ресурс е нужен трябва да се направи подробно остойностяване на 3000 хиляди диагнози !Какво включва това остойностяване ,как се прави и кой го прави, това трябва да бъде темата на дебата. Без това всеки опит за промяна към по- добро здравеопазване е обречен на провал! Иначе министър Ананиев заслужава поздравления за това ,че отвори темата ! На практика това е първото публично признание на управляващ политик за сериозните проблеми в здравеопазването.Дано да успее!

Личко 27.09.2018 00:26:24

Тяхното право е да бачкат до припадък, без пари, защото "са давали клетва". А ако сбъркат от преумора да им разкатават майката.

д-р Миндов 26.09.2018 23:51:17

"По думите им в бъдещите разговори всеки трябва да има предвид както интересите на държавата, така и на населението." А интересите и правата на лекарите - основен фактор в системата???

Idealist 26.09.2018 22:11:47

Дълго време се пази тази концепция в по-строга тайна от ядрената програма на Северна Корея. Както и предполагах се сведе до доплащане от работещите, които не са държавни служители. Ако държавата плаща поне по 20 лв на пенсионерите, децата и държавните служители, няма да има нужда от тази сложна схема да доброзорно събиране на допълнителни средства. Ако някой, помни как г-н Дянков отписа 1,5 милиарда лева от стратегическия резерв на ЗК, та те са били дълга на държавата за споменатите категории български граждани. Тези пари са били само, записи в компютрите за намерения. Никога не чу къде са заминали, за какво са дадени или да са откраднати с машинации. Дянков беше достатъчно умен да ги отпише, защото до сега този дълг би станал непоносим за малката ни държава. Колкото до създаването на няколко ЗК, пак няма нищо да излезе, защото работещите са много малко с България. Най-добре е държавата да си плати според закона, да завърши информационната система на ЗК ( до сега за нея през годините са похарчени около 1 милиард лева ), за да има ефективен контрол, а не броена на подписи и печати от чиновниците на касата, да закрие множество малки и недокомплектовани болници и със спестените пари на тяхно място да направи добре оборудвани спешни центрове и ефективен транспорт. България е малка страна, селата са на по 20 км от средно големите градове. Специализираните болници са съсредоточени най-вече в 4 големи града. За 12 години няколко кардиологични болници на Българския Кардиологичен Институт с нейни флагман болницата " Сърце и Мозък" в Плевен промениха корено кардиологичната медицинска помощ в дълбоката провинция. Иска се визионерство и смелост, другото са дребни далавери, като тази с пръстовите отпечатъци на корумпирания Москов. С неговите показни действия се хвърляше прах в очите на обикновения гражданин и се прикриваха истинските недъзи на здравната система.

Компетентен 26.09.2018 20:34:51

Киро тефтера е замислил някакво публично-частно партньорство с частните застрахователи , с много забрани,рамки рестрикции и други екстри,към които частниците по принцип са алергични. Ако няма възможност за сигурни печалби, ни знам кой ще прояви интерес .

Гост 26.09.2018 19:34:55

А кой ще работи,а?!

Гост 26.09.2018 20:38:03

Киро и Жени.

Гост 27.09.2018 14:38:14

Kиро и Жени друг път.Ние пак ще хайдакме денонощно и безплатно,защото "сме дали клетва".

Някой 26.09.2018 18:58:19

Абе нещо нескопосано ми се струва второто предложение, а Кирчо и Женито за него натискат. Май сметките са правени на коляно и идеите също са малко нескопосани. Не знам застрахователите как ще се навият да им хвърлят най-скъпата дейност при фиксирана и ниска премия, без оценка на застрахователен риск. Ще изпофалират за нула време


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...