!
Неделя, 19 Май 2024
25
март
2
 

Готвят отмяна на извънредната епидемична обстановка от 1 април

Петък, 25 Март 2022 | 10:12:51
2

Подготвя се отмяна на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Това става ясно от внесения от „Продължаваме промяната“ законопроект за изменение на Закона за здравето. С цел предотвратяване после

Подготвя се отмяна на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Това става ясно от внесения от „Продължаваме промяната“ законопроект за изменение на Закона за здравето.

С цел предотвратяване последващо епидемично разпространение на заразна болест и контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор ще може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време, предвижда законопроектът. Предлага се такава възможност да се предостави и на директорите на регионалните здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.

Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредна епидемична обстановка, са от общ характер, като провеждане на дезинфекция, дезинсекция и дератизация, редовно проветряване, осигуряване спазването на физическа дистанция, задължение за носене на защитни маски от лицата на определени обществени места и др. Предвижда се противоепидемичните мерки да могат да включват и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране.

Противоепидемичните мерки обаче

не може да включват забрана за влизане на територията на страната

и ограничаване придвижването на територията на страната, както и спиране работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите. При необходимост могат да се въвеждат здравни изисквания спрямо пристигащите в страната лица - документи за ваксинация, изследване или преболедуване, с оглед развитието на епидемичната ситуация в страната и в чужбина, с цел недопускане внос и допълнително разпространение на причинителя на заболяването, довело до епидемично разпространение.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г., с които се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредна епидемична обстановка възможността МЗ да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ. „Целта на предложението е запазване за един непродължителен срок на част от капацитета на лечебните заведения с цел готовност за оказване на медицинска помощ на определен контингент от пациенти, а именно тези, при които е налична доказана коронавирусна инфекция“, пише в мотивите към проекта. Предлага се и създаването на правна възможност след отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка и при въведени временни мерки директорът на съответната регионална здравна инспекция да може да сключи договор и с изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на изискванията.

През промяна в Закона за държавната собственост пък се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредна епидемична обстановка

възможността да се предоставят безвъзмездно на лечебни заведения медицинска и лабораторна апаратура,

медицински изделия и лични предпазни средства, лекарствени продукти, дезинфектанти, хигиенни и други материали и консумативи. „С предложението ще се създаде правна възможност за предоставяне на лечебните заведения на медицинска апаратура, чиято доставка се очаква скоро, като въпреки намаляващия брой на пациентите в интензивните отделения на болниците, същата е крайно необходима за адекватното им лечение“, пише в мотивите към законопроекта.

В Закона за лечебните заведения се предлага да се предвиди възможността министърът на здравеопазването да може със заповед да разпореди на РЗИ въвеждането на временни мерки и дейности за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за определен период от време, когато е налице повишен брой заболели от заразна болест, изискващи болнично лечение и изолация. В момента тази възможност е обвързана само с обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

С промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. пък се предвижда да се удължи с три месеца срокът след отмяната на извънредната епидемична обстановка възможността

МЗ да може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати

на служители в системата на Министерството и подведомствените разпоредители с бюджет, работещи при неблагоприятни условия на труд, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID-19. В тази категория лица попадат служители на съответните второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването - Центрове за спешна медицинска помощ, регионални здравни инспекции, държавни психиатрични болници и Националния център за заразни и паразитни болести.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 април 2022 г., тъй като по този начин ще се гарантира продължаване дейността на лечебните заведения при досегашните условия и ред по отношение диагностиката и лечението на нуждаещите се лица, болни от COVID-I9, както и защитата на здравето на гражданите. Предложеният законопроект няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства за овладяване на пандемията и последствията от COV1D- 19 са осигурени по централния бюджет до юни месец 2022 г., отбелязват още вносителите.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U964

Гост 26.03.2022 08:08:18

Кунчев е казал истината. Аз ще допълня -русофило-комунистически идиоти.

Гост 25.03.2022 16:22:17

А, с Кунчев как ще процедираме. Той няма ли да понесе отговорност затова, че нарече българите "най-големите идиоти на Европа" и затова, че никога преди Ковид не си е вършил работата като ГДЗИ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...