!
Неделя, 16 Юни 2024
14
февр
2
 

Готвят разрешение за алтернативен медикамент на Пулмикорт

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 11:18:01
2

„Необходимо е да се подходи комплексно и да се намери балансът на база доставките в страната и алтернативите от останалите продукти“. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов по повод системния недостиг на

„Необходимо е да се подходи комплексно и да се намери балансът на база доставките в страната и алтернативите от останалите продукти“. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов по повод системния недостиг на кортикостероида Пулмикорт.

„Продължаваме усилията за осигуряване на допълнителни количества от други държави членки. Също така е комуникирано с компанията и възможността за осигуряване на чуждоезични опаковки при необходимост и при възможност”, допълни той.

По думите на Кирилов на финален етап е международна процедура по разрешаване за употреба на друг лекарствен продукт със същата активна съставка и същата лекарствена форма.

„Пулмикорт е едно от важните лекарства за лечение на детска астма във възрастта до 5 години. Ние винаги, всяка година, имаме някакъв тип дефицит. Свикнали сме за децата да има преходни липси. Но когато те станат повече от месец или два, се усещат критично на пазара. Проблемът вече е над четири месеца, категорично”, каза пулмологът доц. Рада Маркова, управител на детска поликлиника.

„Хората ги закупуват, иначе лечението на тези деца трябва да спре по принуда. Имаме и такива случаи, при които при спряно лечение децата идват с пристъпи, които трябва да овладяваме. Ние самите за клиниката, тъй като изчерпваме запасите си, трябва да намерим медикаменти и да прилагаме при деца в спешно състояние от Турция”, допълни тя.

Въпреки че в страната през януари бяха внесени 19 000 опаковки, медикаментът отново липсва. Екипи на Нова телевизия са обиколили над 30 аптеки в страната, за да проверят ситуацията. Намират Пулмикорт само в една, но ограничението е по един блистер на човек.

Любомира Станчева от Фондация „Нашите недоносени деца” разказа, че също се е сблъскала с недостига на медикамента в аптеките, докато се опитва да помогне на свои близки да открият лекарството. „Обиколихме около 20-25 аптеки. Успяхме да съберем два блистера общо взето. Навсякъде казват, че го няма. Един блистер има пет дози, които могат да стигнат в най-добрия случай за пет дни. А на моите близки беше изписано за три месеца. И един блистер няма да им стигне”, сподели тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MyL7

12345 14.02.2022 13:55:24

Нещо за Фраксипарина, Клексана да каже шефа на ИАЛ? Откакто Асена е министър, шприците изчезнаха от България. Имало проблеми с производството, съобщава НЗОК. Как съседните държави имат регулярни доставки при този "производствен проблем" и българите си ги купуват с триста зора от Гърция,Турция,Румъния, Сърбия, а само в България има остър дефицит от средата на ноември 2021 ??? Шефът на ИАЛ да ги разправя тези глупотевини на простолюдието. А иначе или не става за поста си, или далаверите в продуктовата листа на агенцията вече са официално на лице.

Гост 14.02.2022 13:18:56

Да не се продава без рецепта и ще има за всички нуждаещи се по преценка на лекаря.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...