Вторник, 21 Май 2024
03
апр
14
 

Готов е проектът за НРД 2023-2025, но с доста спорни текстове

Понеделник, 03 Април 2023 | 17:11:22
14

НРД 2023-2025  е готов, макар и в много суров вариант, става ясно от сайта на БЛС. „В преговорите с НЗОК дотук бяха представени почти всички предложения, получени от лекари от страната, бордовете на БЛС по специалности и асоциации и сдружени

НРД 2023-2025  е готов, макар и в много суров вариант, става ясно от сайта на БЛС. „В преговорите с НЗОК дотук бяха представени почти всички предложения, получени от лекари от страната, бордовете на БЛС по специалности и асоциации и сдружения на болници. В някои случаи те са приети, или приети по принцип, но трябва да се редактират; за други са отразени мотиви за несъгласие с приемането им, което не означава, че УС на БЛС няма да ги постави при срещите с Надзорния съвет; за някои предстои допълнително обсъждане, или решението не е от компетентността на експертите“, казват от Лекарския съюз.

Голяма част от предложенията са свързани с промени в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и други наредби.

Част от направените от БЛС предложения са свързани с контрола и санкциите: в рамките на една проверка да не се мултиплицират санкциите за нарушения от един вид. При дребни документални нарушения да се дават препоръки и санкции да се налагат, ако при следваща проверка се установи, че продължава извършването на такива нарушения. НЗОК да предостави на БЛС или публично да оповести въведените от нея контроли за проверка изпълнението на договорените дейности от ИМП. За някои от дейностите, регистрирани в НЗИС (например електронни рецепти), контролът за съответствие с изискванията на НЗОК да е превантивен, през НЗИС.

Сред предложенията са още и такива като да се допълнят текстове за правата на лекарите специализанти при работа и участие в дейностите, заплащани от НЗОК; контролът на НЗОК за броя на леглата, с които се изпълнява договорът по НЗОК, да не е по отделения и КП, а по видове легла; да се преработят и редактират и текстовете, касаещи документацията и документооборота по НРД, в съответствие с електронното им издаване и Наредбата за НЗИС.

„В извънболнична помощ ще настояваме да отпадне регулацията на направленията за изследвания и консултации, необходими за осъществяване на диспансерно наблюдение и за такива по искане на ТЕЛК или за явяване пред ТЕЛК; да отпадне изискването ОПЛ да предоставя телефонния си номер и други. Текстовете, забраняващи прехвърлянето на неусвоени средства по бюджетните редове от различните видове здравноосигурителни плащания, да останат в НРД и да се регламентира и в НРД срок, в който се изготвя и подписва Методика между НС на НЗОК и УС на БЛС за разпределение на неразходвания остатък от средствата, предназначени за разходи за здравноосигурителни плащания за ПИМП, СИМП, МДД и БМП“, добавят от съсловната организация.

НЗОК е против ОПЛ да прекратят здравното обслужване на агресивен пациент при конфликт, непреодолимо неразбирателство или проявено насилие над медика, въпреки че от БЛС предлагат да се предвиди ред за извънреден избор на ОПЛ в тези случаи. Според Лекарския съюз така ще бъде преустановена практиката нормативната уредба да поощрява насилниците над лекари. Според Здравната каса обаче разпоредбата за отказ за лечение и консултация е регламентирана в Кодекса за професионална етика на лекарите в България (Кодекса) и проблеми от такъв характер и евентуалната им регламентация следва да бъда разписани именно в него.

Последното предложение на БЛС в тази посока е изпълнителите на медицинска помощ да имат право да внасят писмени сигнали в РЗОК/НЗОК за случаи на агресия, а НЗОК/РЗОК да разрешава извършването на извънсрочен преизбор на ОПЛ, ако здравноосигуреното лице, за което за което е подаден сигнал/и, заяви желание да направи такъв.

Спорен текст е и регламентирането на телемедицината, тъй като според Здравната каса в амбулаторния лист задължително се изисква подпис на пациента или негов представител.

При предписването на лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели лекарят, съответно лекарят по дентална медицина е длъжен да информира пациента за техните вид, действие, приложение, странични реакции, ред и начин на приемане. Информирането се отбелязва в амбулаторния лист от прегледа и се удостоверява с подпис на пациента.

В крайна сметка тези текстове са оставени за допълнително обсъждане.

По отношение на лекарствената политика има постигнато съгласие НЗОК да заплаща извън цената на клиничната пътека или амбулаторната процедура лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

Онкологичните лекарства в болнична помощ задължително трябва да включват елементите на верификационния код ((Data Matrix), а именно информация за „годен до ... “ ; продуктов код; партиден номер; сериен номер), за да бъдат заплатени от Здравната каса. По този въпрос се очаква допълнително становище от БЛС.

Пълния текст на проекта за НРД може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1hzS

БЛС без гащи крило 10.04.2023 23:32:32

Махнете задължителното членство в БЛС! Тази организация се дирижира от големите собственици на болници, защитава единствено техния интерес и няма нищо общо с лекарите. Те са използвани за параван на далаверите на шепа здравни олигарси

ЛЕКАР 10.04.2023 07:50:27

БЛС Е ПОДЛОГА НА ЧАСТИТЕ БОЛНИЦИ,ВСИЧКО КАКВОТО ПРАВЯТ ГО ПРАВЯТ В ИНТЕРЕС НА ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ.ОБЩИНСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В МАЛКИТЕ И ОТДАЛИЧЕНИТЕ РАЙОНИ ЗАГИВА.

Гост 05.04.2023 08:51:58

И след тези избори гнусната политическа класа от всякакви сбирщини наречени партии нямат идея за реформи в здравния сектор вече 33 години. И по-добре да не правят никакви реформни, защото момента е изпуснат, аи вече не могат да върнат нищо и да вкарат в релси летящото в пропастта здравеопазване ,а всички партии до една си пазят прасето НЗОК монополно и монопсонично без избор за лекари и пациенти ,което политическо недоносче за евтин труд експлоатира безобразно лекарския труд всеки ден ориентировъчно около 400-500 лв ДНЕВНО грабят труда на лекаря в България. Но колкото по-зле , толкова по бързо ще влезе ИЗЦЯЛО частната лекарска практика в кочинката. Дните на фалшивата солидарна здравно-осигурителна системна на другарите Костов-Семерджиев и ВИИ Карл Маркс са преброени. Смърт на комунизма, другарЕ !

Bb 05.04.2023 06:48:28

Лекарския съюз е сборище на несменяеми комунисти ,продаващи труда и здравето на другите още по червени другари ДСЧекисти от касата специалисти по крадене и източване на парите и данъците ни ,чрез фашистки условия в НРД !Отново нито една промяна свързана с облекчение на работата на лекарите ,намаляване на тормоза от страна на бясното агресивно население и защита на някакви човешки права на лекарите особено в извънболничната помощ и 24 часовото слугуване в малките населени места ,с една дума продажници и помияри !

Гост 04.04.2023 15:52:40

Гащниците от УС на БЛС пак ли замълчаха за 24 часовото разположение на личните лекари НЕЗАКОННО В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, КЪДЕТО ИМА ХАРТА ЗА ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА. Алооо докога с незаконните клаузи в тези НРД ?!??!??!??!

Гост 04.04.2023 10:44:16

Докога БЛС ще определят цени?

Гост 04.04.2023 17:25:26

Точно това е ,че НЕ ОПРЕДЕЛЯТ цени на лекарския труд с десетилетия ,както адвокатската колегия. Иначе щяхте да плащате здраво и ушите да ви плющят.

Гост 04.04.2023 09:08:59

Отново не се защитават адекватно професионалните права и интереси на лекарите.

Dost лекар прост 03.04.2023 21:48:40

Ако може да ни се плаща без контрол!!!

Kontrol 05.04.2023 09:27:36

Ne platil-ne pregledan !

Гост 04.04.2023 17:29:29

Скоро ще има контрол и той ще е директно от платеца. Плащаш 50-80 лв за медицински преглед и си контролираш портфейла .Ако нямаш -> билки ,пост и молитва. Но ще си контролираш лично разходите .На това викам ефективен и справедлив контрол.

Гост 04.04.2023 10:04:14

Ако може да се лекуваме по европейски, ама да плащаме по български. НЕ МОЖЕ!!!

Гост 03.04.2023 18:37:22

И нито дума за минимални лекарски заплати?

Гост 04.04.2023 16:15:17

УС на БЛС просто е продавачът на бели роби на мръсните комунисти и фалшивите демократи, които си къткат НЗОК една единствена без избор за никого


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...