Неделя, 24 Януари 2021
30
ноем
 

В София и други общини вече приемат деца на работещите на първа линия

Градините за децата на медиците отвориха врати

Понеделник, 30 Ноември 2020 | 12:48:05


Детските градини, които приемат деца на работещите на първа линия с борбата с вируса медицински работници, отвориха врати. Припомняме, от днес до 21 декември всички училища и детски градини са затворени следствие на заповедта на здравния министър проф.

Детските градини, които приемат деца на работещите на първа линия с борбата с вируса медицински работници, отвориха врати. Припомняме, от днес до 21 декември всички училища и детски градини са затворени следствие на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, целяща да ограничи разпространението на епидемията от COVID.

В София детските градини за деца на медици са две - 124 и 117.

124 детска градина се намира в близост до ВМА, Александровска болница и Пирогов, а 117 детска градина в „Младост“ е до Окръжна болница „Св. Анна“ и „Софиямед“

„За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от КОВИД-отделенията в софийските болниците отворихме от днес две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им”, заяви кметът Фандъкова, която посети едно от двете детски заведения. „Благодаря на директорите на 124 и 117 детски градини, които приеха и създадоха нужната организация заедно с екипите си да се грижат за децата на работещите в КОВИД-отделенията“, посочи също столичният кмет, информират от столична община.

Директорът на 124 ДГ г-жа Георгиева информира, че тази сутрин са постъпили общо 7 деца. В 117 детска градина няма постъпили деца.

Редица общини също отвориха определени детски заведения за работещите на първа линия. Подобна помощ е организирана в Пловдив, Стара Загора, Бургас.

43 деца на лекари и медицински лица от днес посещават три детски заведения на територията на Община Бургас. Градините са избрани в близост до големите болници и работят извънредно със заповед на кмета Димитър Николов.

Медицинската сестра Мая Кънева работи в педиатрията на УМБАЛ. Готова е да влезе и в ковид отделение, ако се наложи, но иска да е спокойна за детето си. Тя е сред тези, които са писали до кмета за решение на проблема. "Той веднага ми отговори и на следващия ден вече бяха организирали всичко това. Аз работя кажи речи по 24 часа в болницата, нямам неплатен отпуск, нямаме баби, сами сме с мъжа ми. Доволна и щастлива съм! Благодаря на кмета, че направи това за всички медици.", обясни тя, цитирана от БНР.

13 деца ще посещават детската градина "Морска звезда" в Меден рудник, която е в близост до МБАЛ "Бургасмед". Градината във Ветрен ще поеме 11 деца на работещи в УМБАЛ "Дева Мария". "Направи ми впечатление в заявките, които са подавали родителите, че явно те работят с по-дълги работни смени, защото заявеното желание за посещение е до 19-19.30. Искам на медиците да кажа, че техните деца ще бъдат обгрижени, така че спокойно да си вършат работата“, коментира заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Градините поемат и онлайн обучението на ученици от първи, втори и трети клас. Две са заявките от родители медици. Засега няма желаещи за нощна група, каквото възможност една от градините може да осигури.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dnSp


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...