Неделя, 24 Януари 2021
07
ян
1
 

Гражданите на Исперих с подписка в защита на управителя на болницата д-р Абдулах Заргар

Четвъртък, 07 Януари 2021 | 12:05:49
1

Обществеността в Исперих започна онлайн подписка в подкрепа на директора на общинската многопрофилна болница в града да д-р Абдулах Заргар от Иран да получи българско гражданство, предаде БНТ. Хората са притеснени, защото от февруари влизат промени в З

Обществеността в Исперих започна онлайн подписка в подкрепа на директора на общинската многопрофилна болница в града да д-р Абдулах Заргар от Иран да получи българско гражданство, предаде БНТ. Хората са притеснени, защото от февруари влизат промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ръководи такава структура. Така ще се окаже, че лекарят, съградил една модерна функционираща болница, който се радва на доверието и обичта на съгражданите си, няма да може да я ръководи. Те обаче настояват той да остане начело на лечебното заведение, което се е развило и утвърдило под негово ръководство. Заради това са сформирали и Инициативен комитет в негова защита. Междувременно обаче тече обявен конкурс за ръководния пост.

Д-р Абдулах Заргар е завършил медицина в Москва, по специалност е ортопед-травматолог. В България е от 16 години с 6-месечно прекъсване, през което е работил в Англия.

"Но тогава дойде предложение, не предложение – искане бих казал, молба, да помогна някъде, където никой не искаше, и аз съм малко ентусиаст на тези работи, и затова дойдох в България, в Исперих", казва д-р Заргар и допълва, че още тогава е подал молба за българско гражданство чрез Министерството на здравеопазването, но и до ден днешен не е получил отговор. .

"Чух от различни, на политическо ниво, че ми е отказано гражданството. Мотив никога не съм получил", признава лекарят.

Жителите на Исперих разказват, че болницата до преди няколко години била в тежко положение, с хиляди левове загуба. С идването на д-р Абдулах Заргар ситуацията се променила – направени са ремонти на сграда, периодично се купува нова техника, привлечени са специалисти.

"Д-р Заргар като пое болницата, болницата беше на минус към 400 хиляди лева. Болницата в момента е на плюс. Този човек достатъчно е допринесъл за една общинска болница от която имат нужда от 4 общини", казва Зейти Мехмед – общински съветник.

Но жителите на Исперих искат д-р Заргар да остане, а в Инициативния комитет влизат хора от различни партии, както и такива, които нямат политически пристрастия. Всички те са обединени от една кауза – лекарят да продължи да ръководи тяхната болница. От вчера подписи вече се събират и на хартия.

"Позоваваме се на чл. 16 от закона за българското гражданство, където дава възможност, ако лицето не отговаря на съответните изисквания за придобиване на гражданство, и държавата има интерес от него, той да бъде български гражданин. И ние смятаме, че всеки един от нас е България, и всеки един гражданин е държавата, и ние имаме нужда от него", казва Джанан Родоплу – председател на Инициативния комитет.

"Вярвам, че наш дълг е като общество, ако все още сме общество, да защитаваме хора, които ги чувстваме като наши. Всъщност, д-р Заргар е от 10 години в града ни и за 10 години човекът си е направи такова име, има голямо уважение към него, обич, и ние вече го възприемаме като наш", добавя Юнуз Хаккъ - общински съветник.

Сали Назиф е директор на професионалната гимназия в града. Казва, че самият той е бил пациент на болницата, и разчита на професионализма на лекарите тук.

"Безкрайна благодарност към целия екип, който е създал д-р Заргар в болницата. И, виждате ме сега съм жив и здрав благодарение на техните усилия."

Екипът на болницата също застава едонодушно зад сегашния си директор. Само за няколко часа са събрани към 200 подписа – от персонала и от пациенти.

"От 7 години заедно работим в тази болница, той ме покани тука. И знам какво е направил за болницата, какво е било като съм дошъл и какво е сега. Така че абсолютно го подкрепям. Много колеги, които са с българско гражданство не са направили това, което той е направил", казва д-р Иван Гайдаров – началник на Отделение за реанимация.

"Д-р Заргар е едно богатство за нашия регион. Първо като специалист-ортопед, второ като човек. И като мениджър, управител, винаги е бил отворен било към апаратура, която ни е необходима, било към кадрови проблеми, свързани с персонал, винаги сме намирали общ език за решение на възникналите проблеми.", допълва д-р Танер Ахмед – началник на Вътрешно отделение.

"Самият него го усещам, че се чувства като едно дърво без корени. Израснал, живял в България. Всичките му приятели са в България. Нека да му помогнем това дърво да има корени, да остане в държавата", казва д-р Парсек Салбашян – началник на Отделение по хирургия.

"Виждам много голяма подкрепа от народа. Искам да връщам към тях някакво уважение. Аз, в края на краищата съм гостенин в България. И ще съм тук, докато съм желан. И много ми харесва, когато помагам.", признава д-р Заргар.

Подписи ще се събират до 22 януари. Те трябва да стигнат до министъра на здравеопазването, а от там – до президента, от когото зависи дали д-р Заргар ще получи българско гражданство.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U7SD

Голям човек и ортопед 08.01.2021 10:45:30

-който се е срещал с него във Варна и окръга знаае за какво става въпрос! Дайте повече такива чужденци - -той отдавна не е чужденец, а дълбоко уважаван българин, макар и без гражданство! За сега...надявам се...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...