Понеделник, 12 Април 2021
17
ян
5
 

Предложение:

Граничен контрол за отпуск по болест при напускане на страната

Работодателите да имат право на повторна експертиза при съмнение

Петък, 17 Януари 2020 | 16:35:40
5

Личните лекари да бъдат ограничени в издаването на болнични листове до 7 дни еднократно, а не както досега – до 14 дни. На същия принцип лекарските комисии да могат да разрешават еднократно до 20 дни отпуск по болест, вместо сегашните 30, намаляв

Личните лекари да бъдат ограничени в издаването на болнични листове до 7 дни еднократно, а не както досега – до 14 дни. На същия принцип лекарските комисии да могат да разрешават еднократно до 20 дни отпуск по болест, вместо сегашните 30, намалява се и общият брой дни, за които ще може да се издават болнични без прекъсване – от 180 на 120.  

Това са част от мерките, които предлага правителството в своя „Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и от държавното обществено осигуряване обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване за периода 2016-2019 година“.

Ограниченията за календарна година също са значителни – личните лекари вече няма да имат право да издават листове за повече от 20 дни с прекъсване в годишна рамка, а  след изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в 2 предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност това да може да става след решение на ТЕЛК, се посочва в анализа. Предлага се също така да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Също така държавата няма да плаща болничният, ако болният не се яви, а е призован за повторна проверка в ЛКК. Друго предложение е да не се издава болничен лист при профилактични прегледи.

"В тези случаи лекарят, който прави прегледа, изследването или консултацията, да издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването", пише още в анализа.

Работодателите също да бъдат включени в процеса на контрола, предвиждат предлаганите промени. Идеята е работодателите да бъдат включени в интегрираната информационна система, за да получават информацията за временната неработоспособност на своите подчинени в реално време и да могат да предоставят информация от своята компетентност обратно към контролните органи в случаите, когато техни подчинени попаднат в извадка за текущ контрол или самите те преценят, че имат основание да обжалват болничния лист.

Друга идея в същата посока е болничният лист да се подписва и от лекар, с който работодателят има сключен договор. Новаторско е и предложението да се осигури допълнителен контрол чрез регламентиране на възможност за работодателя да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители (с тяхно съгласие), при съмнение че болничните листове са фалшиви.

Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в момента е в болнични.

В следващия един месец предложенията ще бъдат обсъждани с работодателите и синдикатите.

С пълния текст на документа можете да се запознаете тук:Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UgZb

Гост 18.01.2020 14:51:12

През 2010 МРЗ е била 240 лв. За 2018-510лв., 2019-560лв., сега-610. Сумата, която се изплаща е % от възнаграждението. Т.е. расте пропорционално на възнаграждението. Предвид "щедростта" на немалка част от работодателите и осигуряването върху "реалните" доходи, следва само през ръста на МРЗ сумата за това да се увеличи с 53% ако сравним 2018 спрямо 2010. Добрите манипулатори заслужават уважение, но подобни недоучили, нескопосани аматьори будят отвращение. А пациентските организации спинкат сладък зимен сън.

999 18.01.2020 10:15:30

Бедни мозъци, бедни идеи раждат. Ограничението в амбулаторните болнични ще увеличи драстично неоснователните хоспитализации за нещо като пневмония, нещо като болка в кръста, и други лечими в дома състояния, изискващи отсъствие от работното място за повече от седем дни. Броят на болничните няма да намалее, но издаването им ще поскъпне с цената на отчетените клинични пътеки. Разбира се, подобна мярка ще вгорчи живота на болните, които не манкират. Другите, измамниците, пак ще му намерят колая. Единственият изход от тъпата ситуация е оставка на цялото правителство и отстраняване от властта на партията, която го ръководи. Те друго освен тъпотии не могат да измислят. Не бива да се оставят на власт хора, които се счита за непоклатими и непогрешими.

Dost 18.01.2020 08:34:38

То тогава да спрем да се осигуряваме !

Гост 17.01.2020 17:25:27

ще се повиши корупцита при корумпираните ЛКК и ТЕЛК

един 17.01.2020 17:24:34

Най сигурно е ,лекарите изобщо да откажат да издават болнични ,без това тази дейност е безплатна и носеща само бумащина ,разправии и тотален тормоз от много институции и огромни глоби ,време е лекарите да откажат тази експертиза ,да се праща електронен амб лист в НОИ и там да си преценяват нещата и на кого колко ,хората в крайна сметка си дават данъците там .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...