!
Сряда, 29 Ноември 2023
27
апр
 

До края на годината

Дават достъп на роднини до здравните е-досиета на възрастни и деца

Над 95 млн. лекарствени продукта са отпуснати през НЗИС

Четвъртък, 27 Април 2023 | 15:15:49


Общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 95 млн. Средно на ден се изписват около 124 хил. лекарствени продукта. Това обяви директорът „Софтуерни интеграции“ в „Инф

Общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 95 млн. Средно на ден се изписват около 124 хил. лекарствени продукта. Това обяви директорът „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ (ИО) Борис Костадинов по време на второто издание на конференцията Forbes Healthcare Summit, която събра лидерите на компании в здравния сектор, съобщават от ИО. От пускането на системата досега, през НЗИС са генерирани над 30 млн. електронни рецепти. Данните показват, че във всяка електронна рецепта се изписват средно по три лекарствени продукта, отчитат от ИО.

За по-малко от 2.5 години регистрираните електронни прегледи надхвърлят 38.5 млн., като средно на ден се извършват по над 100 хил. прегледа. През системата са издадени над 22 млн. електронни направления, като средно на ден лекарите издават над 66 хил. направления в електронен формат. Над 1.6 млн. са електронните хоспитализации в болничната помощ. Общо през НЗИС са регистрирани внушителните 870 млн. обработени заявки, а на ден се обработват по над 1.5 млн. заявки, сочат данните.

„За последните 2.5 години в България бе свършена огромна по обем работа в сферата на електронното здравеопазване“, каза Борис Костадинов. По думите му 98% от лечебните заведения в страната са интегрирани с НЗИС чрез софтуерните системи, които използват в ежедневната си работа, като всички основни процеси в извънболничната помощ и част от болничната помощ са дигитализирани. Към здравноинформационната система са свързани над 350 болници. С платформата работят близо 18 000 лекари, 4400 фармацевти, около 1000 лаборанти и над 360 зъболекари.

До края на годината основният фокус на надграждането на НЗИС ще бъде осигуряване на достъп на членове на семейството до електронното здравно досие на възрастни пациенти, роднини и деца, и интеграция с европейския хъб за електронна здравна информация. Сред приоритетите ще бъде осигуряването на по-широк достъп на лекарите до здравните досиета на пациентите. Обсъжда се създаването на следните модули: детско и майчино здравеопазване, профилактика и рискови фактори. Ще бъдат добавени нови функционалности на електронното здравно досие за крайните потребители, както в уеб портала, така и в мобилното приложение еЗдраве.

„За да може системата да функционира максимално ефективно, е необходимо всички участници в електронното здравеопазване – лекари, фармацевти, лаборанти и др., да въвеждат в НЗИС необходимите данни, така че те да са достоверни и максимално точни, а пациентите да търсят своите права проактивно и да изискват всички електронни прегледи, рецепти, направления, хоспитализации и др. да бъдат вписани в досието им“, каза още Борис Костадинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2@76


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите
29.11.2023 13:29:13

Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите

Виждаме позитивното, но и алармираме за това, което ни притеснява в бюджета на НЗОК за 2024 г., к ...

Учени: Феноменът
29.11.2023 12:44:07

Учени: Феноменът "zoom умора" съществува

Една сесия в платформите Zoom, FaceTime или Microsoft Teams може да остави много хора изтощени и ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...