Четвъртък, 15 Април 2021
21
юли
 

Дареният дарява: Многодетната Наталия дава дарените й средства на болни деца

Четвъртък, 21 Юли 2016 | 15:08:25 Ирина Пекарева


„Аз съм Наталия Гърнева. Майка съм на четири деца. Когато бях в болн

Аз съм Наталия Гърнева. Майка съм на четири деца. Когато бях в болница с най-малкото ми дете, получих силно главоболие и световъртеж. След направения скенер, за който заплатихме, се видя мозъчна аневризма базиларис и ме изпратиха на консултация в София. На 6.04.2016 г. постъпих в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, но аневризмата не подлежеше на класическа интервенция.

Проф. Романски ми каза, че рисковете са огромни и трябва да се направи емболизация, която струва 28 095.60 лв. Говорих с директора на болницата за отсрочка, защото това са много пари и получих разрешение. На 12.04 ми направиха ангиография и на нея се видя втора аневризма, за която също трябва да се заплатят 25 000 лв., понеже се налага поставяне на скъпоструващи консумативи. Моля НЗОК да преразгледа решението за финансиране, тъй като, когато се получи мозъчният кръвоизлив, сумата може да достигне и до 100 000 лева за три последователни операции.“

Това пише Наталия Гърнева от Горни Дъбник преди почти два месеца в отворено писмо с надеждата нейният глас, както и този на „сестрите й по съдба“ Силвия Петрова и Анелия Иванова, най-после да бъде чут и консумативите за интервенции при артериовенозни малформации и мозъчни аневризми да се поемат изцяло от държавата.

Към този момент НЗОК поема 10 000 лв. за консумативи, при нужни 20, 30, 50, дори 100 000 лв. Така всеки, имал нещастието да установи, че е с „бомба в главата“, както казва Наталия, е принуден да събира средства от приятели, роднини и, в крайна сметка – непознати, за да гарантира живота си. „И аз с две аневризми, и аз се чудех дали ще живея.

Децата ме питаха – мамо, колко ще живееш“,

споделя Наталия.

Всичко това обаче е вече в миналото – двайсет дни след апела здравното министерство обяви, че отделя целеви 2 млн. лв. до края на годината за покриване на тези разходи.

Така Наталия се оказва с успешно направена втора интервенция и… с над 16 000 лв.

Част от средствата са от DMS-системата. Там с кампания за нея са събрани през еPay 1985 лв., през ОББ – 2559 лв., от SMS-и – 4055 лв., както и 22 абонамента по 2 лв. Общата сума е над 8600 лв.

В добавка, в дарителската сметка на Наталия има 3137,46 лв. Към тях фондът „Социална закрила“ към МТСП ще добави още 2000 лв. тъй като е одобрил тази сума да й бъде отпусната. Други 3000 лв. пък се връщат при многодетната майка от столичната „Св. Иван Рилски“ – болницата, в която са направени и двете й операции, тъй като преди да излезе решението на здравното министерство жената внася авансово тази сума за втората си емболизация.

Така общата сума, с която успешно възстановяващата се Гърнева разполага, е над 16 000 лв.

„Тези пари мисля да ги даря на две дечица. Всичките ще ги даря за лечение.

Както на мен са ми помогнали, така и аз искам да помогна“,

споделя Наталия.

Думите, която споменава най-често по време на разговора ни, са „благодарна съм“.

Благодари на първо място на лекаря, направил и двете й операции – д-р Станимир Сираков от „Св. Иван Рилски“. Той е първата й подкрепа в София, той прави емболизациите й, той е до нея със съветите си. „Затова съм му много благодарна. Той е уникален доктор според мен“, казва Наталия и повтаря благодарността си към лекаря неколкократно.

Благодари и на здравното министерство за реакцията. „Радвам се много, защото не съм само аз. Как плащат за сърдечните стентове, а за мозъчните имаше такъв голям проблем. Но те се отзоваха и благодаря. Ние написахме писмото на 6-ти юни и на 28-ми вече беше решено“, отбелязва тя.

Не се отдава обаче само на радостта си. Мисли и за всички пациенти в нейното положение,

които нямат информация или за едноваскуларната емболизация, или за това, че тя вече се заплаща от МЗ

„Примерно, да те оперират е много по-дълго възстановяването. Докато това – слагат ти упойката, заспиваш и се събуждаш адекватен. Много малко хора знаят, повечето ги оперират. А това трябва да се разбере. Има много хора с аневризми, които чакат и трябва да знаят, че законът вече позволява – до края на годината министерството е отпуснало 2 млн. лв. за лечение. И много чакат, нямат средства, някои са и умрели даже“, казва Наталия.

Най-много държи обаче колкото е възможно повече хора да знаят, че иска да дари събраните за нея пари. „Всички средства смятам да даря“, повтаря няколко пъти тя и предлага възможност за връзка с нея – фейсбук страницата й Наталия Стефкова Гърнева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Agj$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Търсенето на антиколагулантите е нараснало с 30%, има недостиг на свободния пазар
15.04.2021 10:48:43

Търсенето на антиколагулантите е нараснало с 30%, има недостиг на свободния пазар

За недостиг на хепарини за бременни в аптеките съобщи БНТ. Такива сигнали получавали и в Национал ...

Д-р Светлин Цонев: COVID е и съдово заболяване
15.04.2021 09:59:29

Д-р Светлин Цонев: COVID е и съдово заболяване

Tова, което разбрахме през последните две години е, че COVID е и съдово заболяване. Това заяви пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...